Data: 25.01.2012

Andrei Chiliman: ”Persoanele fără adăpost, găzduite în centre sociale”

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, însoțit de reprezentanți ai companiei de deszăpezire, precum și de reprezentanți ai Poliției Locale au participat la comandamentul de deszăpezire care a avut loc la Primăria Municipiului București.

În cadrul comandamentului, Primarul Andrei Chiliman a anunțat că persoanele fără adăpost din Sectorul 1 beneficiază, fără restricții, de serviciile sociale oferite de Complexul Odăi.

Agenţii comunitari vor patrula în această perioadă pe străzile Sectorului 1 pentru a identifica persoanele fără adăpost care pot fi afectate de temperaturile scăzute.

Persoanele adulte vor fi trasportate la Complexul de Servicii Sociale Odăi (Şos. Odăi nr. 3-5), copiii vor fi duşi la Centrul de Plasament Pinocchio (Bd. Luptătorilor nr. 40), iar mamele cu copii vor fi găzduite în centrele maternale ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1. În aceste centre, persoanele găzduite vor beneficia de hrană, igienă personală, precum şi de îngrijire medicală de specialitate. 

În plus, persoanele fără adăpost care nu realizează niciun venit şi care au domiciliul în Sectorul 1 sunt luate în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi consiliate în vederea prevenirii excluziunii sociale.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a mai afirmat că se întreprind toate măsurile ca circulația rutieră și pietonală din Sectorul 1 să se desfășoare în cele mai bune condiții.

La această oră, în Sectorul 1, circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă. Peste 70 de utilaje ale companiei Romprest intervin pentru a deszăpezi arterele principale și arterele secundare. De asemenea, echipaje ale Administrației Domeniului Public Sector 1 curăță în aceste zone copacii de zăpadă pentru a înlătura pericolul de prăbușire.

În urma căderilor masive de zăpadă din cursul nopții, mai mulți copaci au căzut pe străzile: Calea Griviței nr. 126, Băiculești nr. 19 (cartier Pajura), Pajurei nr. 22A (cartier Pajura), Horia Măcelariu x Belizarie (cartier Băneasa), Ion Mihalache nr. 329, Alexandru Lăpușneanul nr. 35 (cartier Chitila), Banu Manta nr. 16, fără a provoca pagube.

Copacii căzuți au avariat patru mașini pe străzile: Ștefan Burileanu nr. 8 (2 autoturisme – cartier Aviației), Gh. Bibescu x Neagoe Vodă (1 autoturism – cartier Băneasa), N. Racotă nr. 12-14 (1 autoturism – cartier 1 Mai).

În Sectorul 1 sunt amenajate 16 puncte fixe de intervenţie rapidă căruia îi corespunde un anumit număr de străzi principale şi secundare, de care va răspunde fiecare echipaj detaşat în teren. 

Punctele fixe sunt amenajate în zonele: Piaţa Victoriei - pastila Kiseleff - Aviatorilor; Piaţa Universităţii - Fântână;  Piaţa Romană - A.S.E.;  Bd. Beijing - Parcare Pescăruş;  Berzei - Dinicu Golescu - Ştirbei Vodă; Piaţa Gării de Nord - vis-a-vis coloane;  Iancu de Hunedoara - intrare în Pasajul Victoriei; Piaţa Presei Libere - Intrare ROMEXPO; Bd. Ion Mihalache - Calea Griviţei - Staţia de carburanţi AGIP; Bd. Bucureştii Noi - Bd. Laminorului - Staţia de carburanţi OMV;  Şos. Bucureşti-Târgovişte - Staţia de carburanţi MOL;  Şos. Chitilei - Staţia de carburanţi PETROM/ LUKOIL;  Șos. Pipera - Stația de carburanți PETROM;  Str. Alex. Şerbănescu - Str. Nicolae Caranfil - Staţia de carburanţi AGIP;  Şos. Bucureşti-Ploieşti - Staţia de carburanţi PETROM (Mioriţa);  Piaţa Arcul de Triumf.


Informații de background

Potrivit strategiei de deszăpezire, în Sectorul 1 se va interveni cu prioritate pentru îndepărtarea zăpezii de pe bulevardele principale (pe care circulă mijloace de transport în comun) şi de pe arterele secundare, pe care sunt situate obiective sociale: şcoli, spitale, grădiniţe, sedii de poliţie şi pompieri.

Pentru a uşura operaţiunea de deszăpezire, Poliţia Locală - care a preluat de anul trecut și atribuții de ordine și siguranță publică - va acorda asistenţă echipelor de intervenţie. În caz de ninsoare puternică, Poliţia va închide temporar arterele afectate de ninsoare şi va interzice circulaţia pe timpul nopţii a autovehiculelor pentru a facilita intervenţia utilajelor de deszăpezire. De asemenea, maşinile parcate neregulamentar care blochează operaţiunea de deszăpezire vor fi ridicate.

Sezonul rece începe la data 15 noiembrie 2011 şi se va încheia la data de 15 martie 2012. În funcție de condițiile meteo, intervalul se poate restrânge sau extinde. În toată această perioadă Romprest, societatea care asigură serviciul de deszăpezire în Sectorul 1, va asigura permanenţa şi va aplica Strategia Generală de Deszăpezire, aprobată de Consiliul Local Sector 1.


Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dumbravă
E-mail: presa.primaria1@gmail.com