Parteneriate externe

Înfrăţirea Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti cu oraşul Halkidiki din Republica Elenă


PREFECTURA HALKIDIKI - REPUBLICA ELENA
Suprafata: 2.947 km² (cuprinde 14 localitati)
Populatie: 109 587 locuitori
Capitala: Polygyros (populatie 500 locuitori)
Prefect: Argyris Lafazanis
Site internet: http://www.halkidiki.com

Halkidiki este o peninsula aflata la sud-est de Salonic (Thessaloniki), facand parte din regiuna Macedonia Centrala. Trei peninsule mai mici - Kassandra, Sithonia, Athos se ramifica din corpul principal, ca un trident care spinteca marea Egee. Zona este una dintre cele mai pitoresti din nordul Greciei, cu statiuni mici si linistite, care alterneaza cu sate de pescari si agricultori.

Fiecare dintre cele trei brate ale peninsulei are povestea lui:

- Kassandra este legata de numele regelui Kassandros al Macedoniei, succesorul lui Alexandru cel Mare, fiind un loc in care de-a lungul istoriei s-au purtat numeroase batalii. - Sithonia este parcul natural din Halkidiki, cu vegetatie luxurianta, unde exista un lac cu broaste testoase unice in lume.

- Athos este dominata de Muntele Sfant cu acelasi nume, ce adaposteste 20 de manastiri, fiind practic o republica monastica autonoma, cu administratie proprie.

Ca urmare a invitatiei Primariei Halkidiki, la data de 21.06.2003, in acest oras s-a semnat Acordul de Cooperare dintre Primaria Sectorului 1 Bucuresti si orasul Halkidiki, in scopul realizarii de proiecte si actiuni comune in domeniile social, economic, cultural si al administratiei publice.

Acord de înfrăţire    |    HCL nr.137.2004- modif hot 127.2003    |    HCL nr. 127 din 13.06.2003



Infratirea Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti cu orasul Ruse din Republica Bulgaria


RUSE - REPUBLICA BULGARIA
Suprafata: 200 km²
Populatie: 177 538 locuitori
Primar: Bojidar YOTOV
Site internet: http://www.rousse.bg

Orasul Ruse - cunoscut in trecut sub numele Rusciuc, este al cincilea oras ca marime din Bulgaria. Este capitala regiunii Ruse, fiind situate in partea de nord a tarii, pe malul sudic al Dunarii, vis-à-vis de Giurgiu. Ruse este cel mai important port fluvial al tarii, avand o contributie importanta in comertul exterior al Bulgariei.

Orasul a fost atestat documentar inca din 1380, sub numele Rusi. Din 1388 pana in 1878 asezarea s-a aflat sub dominatie otomana.

Devenit un important centru cultural si comercial dupa eliberarea Bulgariei, Ruse gazduieste Orchestra Filarmonica, Opera de Stat din Ruse (fondata in 1949), Muzeul National de Transport, Panteonul Eroilor Nationali, precum si numeroase biserici si catedrale. Orasul este faimos prin monumentele sale de arhitectura baroca si Rococco, ce reprezinta o importanta atractie turistica.

Avand in vedere faptul ca in cadrul Primariei Ruse doamna Ekaterina Terzieva - Director Departamentul Relatii Publice si Protocol cunoaste foarte bine limba romana, aceasta a facilitat stabilirea relatiilor dintre Primaria Ruse si Primaria Sectorului 1 Bucuresti.

In data de 05.01.2006, o echipa de volei din cadrul clubului sportiv CFR, insotiti de dl. Ion Brad, consilier al Primariei Sectorului 1, s-a deplasat la Ruse in urma invitatiei primite din partea Primariei Municipiului Ruse, de a participa la un meci de volei pentru sportivi cu varste cuprinse intre 18-23 ani.

Cu ocazia sarbatoririi zilei oficiale a orasului Ruse, o delegatie a Primariei Sectorului 1 condusa de dl. viceprimar Mihai Bazgan a intreprins in perioada 5-7 mai 2006 o vizita in Bulgaria. Delegatia romana a participat la festivitati oficiale, la slujba religioasa de la biserica Sf. Gheorghe si a depus o coroana de flori la mormantul eroilor cazuti pentru apararea Bulgariei. In cadrul intalnirii dintre dl. viceprimar Mihai Bazgan si viceprimarul orasului Ruse, dl. Volodia Kenarev s-au discutat probleme comune, specifice administratiei locale, precum si proiectul unui acord de colaborare intre cele doua primarii.

In data de 19 octombrie 2006 Primaria Sectorului 1 a primit vizita delegatiei bulgare conduse de dl. Bojidar Yotov, primarul orasului Ruse. Cu ocazia acestei vizite s-a semnat Acordul de Cooperare dintre Primaria Sectorului 1 si Primaria Ruse. Scopul declarat al Acordului este colaborarea in diferite domenii: social, sanatate, mediu, transport, turism.

Acord de înfrăţire    |    HCL nr.251 din 20.07.2006



Infratirea Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti cu orasul Bagheria din Republica Italiana


BAGHERIA - REPUBLICA ITALIANA
Suprafata: 29 km²
Populatie: 53.381 locuitori
Primar: Biagio SCIORTINO (din 2006)
Site internet: http://www.comune.bagheria.pa.it

Bagheria, oras situat in partea de vest a Siciliei, in provincia Palermo, completeaza pitorescul peisaj incarcat de istorie si arta al Italiei. Numele orasului are originea in termenul fenician Bayharia - „pamantul care coboara in mare".

Inceputul dezvoltarii orasului il reprezinta anul 1658, cand Giuseppe Branciforti, conte de Raccuja, se retrage la Bagheria, unde isi construieste Vila Butera. Mai tarziu, urmasii acestuia construiesc castelul Branciforti, in urma caruia are loc expansiunea urbana si suburbana a Bagheriei. Incep sa-si faca aparitia somtuoase vile, castele si palate in stil baroc, ale nobililor din Sicilia, care fac din Bagheria un loc privilegiat si preferat de aristocratia din Palermo.

Institutiile culturale si constructiile vechi sporesc valoarea micului oras. Dintre acestea o importanta deosebita o au: Muzeul de arta contemporana, Galeria de arta moderna si contemporana „R. Guttuso", Museo del Giocattolo (in Vila Aragona Cuto), Vila Cattolica (astazi sediul pinacotecii comunale), Biblioteca, Vila San Cataldo (construita la inceputul sec. al XVII - lea si radical transformata la sfarsitul sec. al XVIII - lea in stil neo gotic cum este si astazi), Vila Palagonia (emblema cea mai importanta a arhitecturii baroce suburbane din Sicilia), Vila Galletti Inguaggiato (una dintre cele mai bine conservate vile, construite in sec. al XVII - lea), Biserica Sufletelor Sfinte, Biserica Madonna del Carmelo (veche si noua), Biserica Madre, Biserica Sfantul Petru (veche si noua).

La initiativa unui roman stabilit la Bagheria, care a facilitat comunicarea dintre cele doua unitati administrative, au avut loc vizite reciproce pentru consolidarea relatiilor de prietenie.

Ca urmare a invitatiei Consilierului pentru cultura din orasul Bagheria, Provincia Palermo, Dr. Biagio Sciortino (devenit din anul 2006 primar al acestui oras), s-a semnat la Bagheria in data de 14.05.2003 primul acord de infratire intre Primaria Sector 1 Bucuresti si un oras din strainatate - Bagheria (Italia), in scopul realizarii de proiecte si actiuni comune in domeniile: social, cultural, antreprenorial si al administratiei locale. Acesta a avut ca punct de plecare o strategie bazata pe fonduri europene in domeniul culturii si infratirii intre orasele europene si dorinta dezvoltarii unor relatii de cooperare intre cele doua municipalitati.

Acord de înfrăţire    |    HCL nr 58 din 27.03.2003



Infratirea Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti cu orasul Roma 19 din Republica Italiana


ROMA XIX - REPUBLICA ITALIANA
Suprafata: 137 km²
Populatie: 180.000 locuitori
Primar: Fabio LAZZARA (din 2001)
Adresa: Municipio Roma 19 via Mattia Battistini 464
Telefon: 0669619202
Fax: 0669619228
Persoana de contact: Adrian Iancu - responsabil pentru raporturile cu Romania
Telefon: 00393389432714
Site internet: http://www.municipioroma19.it

Roma, capitala Italiei, oras situat pe malul raului Tibru, are o istorie îndelungată - a fost de-a lungul secolelor capitala republicii romane, a imperiului roman si a Italiei moderne. Cu o populaţie de 2.923.000 persoane, este atat capitala regiunii Lazio cat şi a Provinciei Roma. Este un important centru turistic, printre monumentele cele mai faimoase numarandu-se Colosseumul si columna lui Traian, precum si Vaticanul.

Orasul este impartit in 19 subdiviziuni (municipii), fiecare avand un primar si consiliu municipal. Ultima impartire administrativa a fost facuta in anul 2001, cand Fiumicino a devenit entitate autonoma.

Municipiul XIX, cunoscut si sub numele de Monte Mario, este situat in partea de Nord-Vest a Romei si cuprinde cartierele: Balduina, Monte Mario, Primavalle, Lucchina, Ottavia, Palmarola, Proba Pretonia, Selva Candida, Selva Nera, Santa Maria di Galeria, Torresina, Tragliatella, Trionfale.

Monte Mario este unul dintre cartierele rezidentiale ale Romei, aflat pe una dintre cele mai inalte coline ale orasului, pe Via Trionfale, care face legatura cu cetatea Vaticanului. In aceasta zona se afla de asemenea o rezervatie naturala pe o suprafata de 204 hectare, cea mai mare oaza de verdeata a capitalei.

Aici se afla Policlinica Universitara " Agostino Gemelli", care gazduieste si Facultatea de Medicina si Chirurgie.

Avand in vedere faptul ca in cadrul Primariei Municipiului Roma 19 este incadrat un functionar de origine romana, Adrian Iancu, acesta a facilitat stabilirea relatiilor dintre Primaria Municipiului Roma 19 si Primaria Sectorului 1 Bucuresti.

Ca urmare a invitatiei autoritatilor publice locale ale Municipiului Roma 19 a rezultat interesul pentru incheierea unui acord de cooperare pe diverse planuri (social, cultural, intreprinderi) cu Primaria Sectorului 1 a Municipiului Bucuresti. Acordul de cooperare a fost semnat la Roma pe data de 08.04.2004.

Acord de înfrăţire    |    HCL nr 196 din 23.09. 2003



Infratirea Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti cu orasul Catania din Republica Italiana


CATANIA - REPUBLICA ITALIANA
Suprafata: 180,8 km²
Populatie: 313.110 locuitori
Primar: Umberto SCAPAGNINI
Adresa: Piazza Duomo 3, Palazzo degli Elefanti
Telefoane: 095-7421111 | 095-7158894
Site internet: http://www.comune.catania.it/

Catania este al doilea oraş ca mărime din Sicilia, fiind situat pe coasta de est. Este capitala provinciei cu acelaşi nume. Este situată la sud de Etna, un vulcan activ care reprezinta o importanta atractie turistica.

Fondat în secolul VIII î.Hr., oraşul a fost distrus în mare parte de eruptii vulcanice si de cutremure în 1169 şi 1693. Prima universitate siciliană a fost fondată în Catania în 1434.

Printre principalele monumente de arhitectura baroca amintim: Palazzo degli Elefanti (este sediul primariei), Palazzo Biscari, Palazzo del Toscano, Cattedrale di Sant'Agata, Chiesa della Badia di Sant'Agata, Chiesa di San Francesco, Chiesa di San Benedetto, Basilica Collegiata, Villa Cerami, Porta Uzeda, Porta Carlo V, Porta Ferdinandea, Fontana dell'Elefante. Pe langa acestea se gasesc si multe muzee printre care: Castello Ursino, Emilio Greco, Orto Botanico, Civico Belliniano (langa casa lui Vincenzo Bellini) si Casa Muzeu Giovanni Verga, muzeul Paleontologic. De asemenea intalnim si multe teatre, cum ar fi: teatrul Massimo Bellini inaugurat in anul 1890, teatrul Sangiorgi, teatrul Stabile, teatrul Metropolitan.

Acest contact a fost stabilit la initiativa mediului de afaceri din Catania, avand in vedere ca exista firme italiene dispuse sa investeasca in Romania.

Ca urmare a invitatiei Primariei Catania, pe data de 04.07.2003 a fost semnat la Catania acordul de cooperare dintre Primaria Sectorului 1 Bucuresti si Primaria Catania.

Acord de înfrăţire    |    HCL nr.120 din 29.05.2003



Infratirea Sectorului 1 al municipiului Bucuresti cu orasul Aglantzia din Republica Cipru


AGLANTZIA
Suprafata: 31 km²
Populatie: 18.953 locuitori
Primar: Andreas PETROU
Site internet: http://www.aglantzia.com

Aglantzia este o suburbie a orasului Nicosia, capitala Ciprului.

Din intreaga suprafata, 9 km² sunt acoperiti de parcuri nationale forestiere.

Zona este situata pe drumul ce duce de la Nicosia la Larnaca.

In Aglantzia se afla numeroase vestigii arheologice (vase de lut, inscriptii, monumente funerare, unelte) datand din epoca bronzului.

Cultura cunoaste o perioada de declin dupa ocupatia otomana, Aglantzia devenid o zona predominant agricola, iar o parte din teritoriu ei este ocupata de catre armata turca din 1974.

In Aglantzia arhitectura noua se impleteste cu cea veche.

Aglantzia a fost declarata oras in mai 1986, avand un primar si un Consiliu Municipal.

Principalele institutii culturale sunt Centrul International de Conferinte, Institutul Tehnologic, Institutul Hotelier si Academia Pedagogica. De asemenea, campusul principalei Universitati din Cipru se afla in Aglantzia.

Central Cultural Skali reprezinta central identitatii culturale din Aglantzia si este un centru de referinta pentru intregul Cipru, incercand sa reinvie vechile traditii.

Aflata sub diferite ocupatii de-a lungul timpului, multe dintre monumentele sale au fost distruse. Castelul La Cava este singurul salvat in Aglantzia si printre putinele castele din Cipru.

Acord de înfrăţire    |    HCL nr 172 din 23.07.2003