Programul de colectare separată a deșeurilor

Arată că îți pasă! Colectează separat deșeurile!

Protejarea mediului este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Cu un simplu gest pe care îl putem face zilnic colectând separat deșeurile, ne protejăm sănătatea noastră și a generațiilor viitoare. Haideți să arătăm că în Sectorul 1 facem primii pași către un mod de viață sustenabil.

Primăria Sectorului 1, prin intermediul operatorului de salubrizare, colectează separat deșeurile pe care tu le precolectezi selectiv în recipiente, pe două fracții, după cum urmează:

Fracția umedă- deșeurile menajere reziduale:

  • resturi de alimente gătite sau proaspete;
  • resturi vegetale din curte (frunze, plante de casă, crengi și nuiele mărunțite, flori și iarbă fără pământ);
  • haine vechi, scutece și tampoane;
  • ziare, reviste, hârtie și carton dacă sunt umede și murdare;
  • conținutul sacilor de aspirator;
  • rumeguș și bucăți de lemn mărunțite;
  • mucuri de țigări, smocuri de păr și blană;
  • excremente ale animalelor de companie;
  • geam spart.

 

Fracția uscată- numai deșeurile menajere reciclabile/ valorificabile:

  • ziare, reviste, hârtie și carton curate/uscate presate și pliate pentru reducerea volumului inițial;
  • pungi de hârtie și plastic, cutii de carton mărunțite sau presate pentru reducerea volumului inițial;
  • recipiente din plastic pentru băuturi (PET) presate pentru reducerea volumului inițial;
  • recipiente din plastic sau sticlă ale produselor cosmetice și detergenților;
  • recipiente din sticlă, borcane provenite de la băuturi și de la produse alimentare;
  • caserole de plastic și polistiren, farfurii de plastic – spălate în prealabil;
  • dopuri metalice, conserve metal, doze de aluminiu etc.

 

Verifică ziua când colectăm deșeurile reciclabile la tine acasă!

Programul de  colectare a deșeurilor la casele din Sectorul 1 poate fi consultat de orice persoană interesată accesând următorul link:

https://programe.romprest.eu/sectorul-1/colectare-selectiva/program-colectare-case.html

Pentru blocurile din Sectorul 1, programul de colectare a deșeurilor poate fi consultat aici:

https://programe.romprest.eu/sectorul-1/colectare-selectiva/program-colectare-asociatii.html

Pentru resturile vegetale din curți

Menționăm faptul că în cazul unor cantități semnificative de resturi vegetale din curte (frunze, plante de casă, crengi și nuiele mărunțite, flori și iarbă fără pământ), care nu pot fi precolectate în recipiente (europubele din dotare) în ziua/zilele colectării fracției umede din deseurile menajere, este necesară programarea anticipată a colectării gratuite a acestor deșeuri pentru fiecare zi de sâmbătă si dumincă, la numărul de telefon 021 /9460 sau la adresa de email: secretariatsalubritate@romprest.eu.

Preluăm gratuit deșeurile electrice și voluminoase!

Preluarea gratuită a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a celor voluminoase generate de cetățeni se face în fiecare a doua zi de duminică din lună. Pentru această operațiune este necesară programarea anticipată a colectării, la numărul de telefon 021/9460 sau la adresa de email secretariatsalubritate@romprest.eu, cu cel puțin 3 zile înaintea zilei de colectare.

Important: Colectarea, transportul și eliminarea deseurilor din construcții, rezultate din amenajarea interioară și exterioară a locuințelor, precolectate separat la locul de generare, se face numai contra cost, pe baza de contract incheiat cu operatorul de salubrizare.

În viitor: Colectare pe 5 fracții

Primăria Sectorului 1 va realiza un sistem integrat de colectarea separată a deșeurilor din această zonă administrativă, pe cinci fracții: hârtie/ carton, plastic/ metal, sticlă, deșeuri reziduale și bio-deșeuri.

 Potrivit Hotărârii Consiliului Local Sector 1 nr.115/2022, urmează să fie amenajate puncte de colectare separată atât supraterane, cât și subterane. În concret, urmează a fi amenajate un număr de 244 puncte de colectare subterane cu un număr de 1394 de module subterane de colectare. Totodată, vor fi amenajate 698 de puncte de colectare supraterane, care vor avea 1442 module supraterane de colectare cu compactare și 2416 module supraterane de colectare fără compactare.

 Punctele de colectare separată vor fi dotate cu panouri fotovoltaice și vor beneficia de sisteme   de supraveghere video, iar monitorizarea utilizatorilor individuali va fi realizată prin dotarea pubelelor cu CIP-uri.