Data: 01.03.2012

Activitatea Direcției Publice de Evidenţă a Persoanelor și Stare Civilă Sector 1, suspendată parțial

Activitatea Direcției Publice de Evidenţă a Persoanelor și Stare Civilă Sector 1 este afectată joi, 01 martie 2012, din cauza unor verificări efectuate la sediul acestei instituții de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Direcția Publică de Evidenţă a Persoanelor și Stare Civilă Sector 1 asigură, pe parcursul zilei de astăzi, doar activitățile cu caracter de urgență: înregistrarea nașterilor și înregistrarea deceselor.

Administrația locală va face tot posibilul pentru ca vineri, 02 martie 2012, activitatea Direcției să revină la normal.

Primăria Sectorului 1 își cere scuze cetățenilor pentru inconvenientele create de această situație.

Potrivit prevederilor cuprinse în Legea nr. 21/1992, republicată, a cetățeniei române, aprobarea cererilor de acordare ori de redobândire a cetățeniei române se face prin ordin al Președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Odată dobândită cetățenia română, potrivit Legii nr. 119/1996 privind actele de stare civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, are loc transcrierea actelor de stare civilă a cetățenilor care au dobândit cetățenia română. Prin urmare, certificatele de naștere, certificatele de căsătorie, precum și celelalte acte de stare civilă, întocmite de către autoritățile străine pentru a dobândi putere doveditoare în România, ele sunt supuse transcrierii în registrele de stare civilă române.

Transcrierea actelor de stare civilă se efectuează de către serviciul public comunitar de evidență a persoanei cu aprobarea primarului.

În conformitate cu art. 44, alin. 5, transcrierea certificatelor și a extraselor de stare civilă privind cetățenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România se face cu aprobarea primarului sectorului 1 al Municipiului București și cu avizul prealabil al Șefului Direcției Publice de Evidență a Persoanelor și Stare Civilă a Sectorului 1 în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de transcriere.

Prin urmare, competența materială a autorităților administrației publice a Sectorului 1 este restrânsă la transcrierea actelor de stare civilă întocmite în străinătate pentru cetățenii străini care au dobândit cetățenia română în condițiile Legii 21/1992 și își are izvorul în art. 44, alin. 5 din Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare.