Data: 11.12.2012

Peste 90 de utilaje pregătite să deszăpezească străzile Sectorului 1

Peste 90 de utilaje şi minim 200 de muncitori/pe schimb sunt pregătiţi să intervină, 24 de ore din 24, pentru a deszăpezi şi a preveni efectele îngheţului pe toate cele peste o mie de străzi din Sectorul 1.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod Galben de ninsori abundente și viscol pentru 28 de județe, inclusiv Municipiul București, începând de marți 11 decembrie orele 12:00 până miercuri 12 decembrie orele 12:00. Potrivit meteorologilor, în zonele vizate de atenționare sunt așteptate cantități însemnate de zăpadă însoțite de vânt puternic.
Utilajele de intervenţie rapidă ale Romprest, prestatorul serviciului de deszăpezire din Sectorul 1, sunt poziționate în 20 de puncte fixe, cu 4 mai multe decât iarna trecută, și sunt pregătite să intervină pentru a îndepărta zăpada de pe carosabil şi pentru a preveni formarea poleiului.

Gradele de urgenţă
Conform programului de deszăpezire şi combaterea poleiului, pentru sezonul de iarnă 2012 – 2013, întocmit de Romprest pentru Sectorul 1 din Bucureşti,  acţiunea de deszăpezire din această iarnă se va face după următorul program:
Urgenţa 1: vizează arterele destinate traficului RATB (inclusiv pasajele subterane şi supraterane), arterele pe care se află obiective sociale şi de interes public unde acţiunea de deszăpezire se aplică imediat de la declanşarea fenomenelor metereologice şi se finalizează în maxim 4 ore de la încetarea lor. De asemenea, prevede și asigurarea accesului în siguranţă la/de la obiectivele ce deservesc servicii vitale pentru populaţie (sănătate, alimentaţie publică, învăţământ, asigurare energie electrică, termică, transport în comun), dar şi acţionarea la refugiile pietonale ale staţiilor RATB, în maxim 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice.
Urgenţa 2: vizează acţionarea pe restul arterelor care nu sunt incluse în U1, în maxim 4 ore de la încetarea intemperiilor. În cazul ninsorilor abundente, sau cu o durată mai mare de 12 ore, se va interveni cu utilaje de deszăpezire pentru degajarea străzilor pe  care circulă transportul în comun şi a străzilor pe care se află instituţiile publice: şcoli, spitale, pieţe agroalimentare, staţii de salvare, unităţi de pompieri etc. Pentru combaterea poleiului sunt aplicate tratamente preventive, în maxim 2 ore de la avertizarea meteorologică, începând cu rampele, podurile şi pasajele rutiere, urmate de celelalte artere cu trafic auto.

Puncte fixe în Sectorul 1
La nivelul Sectorului 1, Romprest a identificat pentru sezonul de iarnă 2012 – 2013, 20 de puncte fixe unde sunt poziţionate utilaje pregătite să intervină.
Punctele fixe sunt: Piaţa Victoriei (intrare pe Buzeşti), Piaţa Victoriei (intrare pe Lascăr Catargiu), Piaţa Romană (intrare pe Dacia), B-dul Aviatorilor (Pescăruş), Piaţa Charles de Gaulle, Calea Floreasca (la intrarea dinspre Pasajul Pipera), Str. Nicolae Caranfil (staţia de carburanţi AGIP), B-dul Aerogării (staţia de carburanţi OMV), Piaţa Victoriei (intrare pe Calea Victoriei), Gara de Nord (vis-a-vis de coloane), B-dul Banu Manta (în faţa primăriei, intrare spre pasaj), Piaţa Victoriei (pastila Kiseleff x Aviatorilor), Calea Griviţei (sub Pod Grant, intrare pe bretea spre Turda), Calea Griviţei (staţia de carburanţi AGIP Chibrit, intrare spre pasaj), Calea Griviţei (staţia de carburanţi AGIP Chibrit, intrare pe Ion Mihalache), Şos. Bucureşti-Ploieşti (DN1) (staţia de carburanţi MOL - Pod Otopeni), B-dul Poligrafiei (staţia de carburanţi LUKOIL Jiului), Şos. Bucureşti-Târgovişte (staţia de carburanţi MOL Odăi), Şos. Chitilei (staţia de carburanţi LUKOIL Pod Constanţa) şi Aleea Privighetorilor (vis-a-vis de Academia de Poliţie).

Materiale antiderapante
Materialele antiderapante folosite pentru combaterea poleiului şi a gheţii respectă prevederile legale în vigoare şi îndeplinesc cerinţele privind protecţia mediului înconjurător. Soluţia lichidă de clorură de Ca, în concentraţie de 30%, se foloseşte în acţiunea de combatere a poleiului prin împrăştiere, pentru temperaturi de sub minus 10 grade Celsius.  Pentru temperaturi de până la minus 10 grade Celsius se foloseşte clorura de Sodiu, în combinaţie cu inhibitori de coroziune.
Materialul degivrant împrăştiant, din timp, previne formarea podurilor de gheaţă şi zăpadă, asigurând topirea acestora până la un strat de doi centrimetrii.
Romprest a achiziţionat, până în acest moment, 8.000 tone de sare şi 4.000 tone de clorură de calciu. În funcţie de evoluţia condiţiilor climatice, cantităţile se vor suplimenta, până la dublarea acestora.  Romprest deţine propriile staţii pentru producerea soluţiilor de clorură de calciu lichide. 

Încărcarea şi transportul zăpezii
Încărcarea şi transportul zăpezii se realizează, de preferat, pe timpul nopţii, iar ziua această operațiune se realizează cu ajutorul poliţiei locale pentru întreruperea circulaţiei/ridicarea temporară a maşinilor parcate pe domeniul public care îngreunează încărcarea şi transportul zăpezii.
În Sectorul 1, zăpada se încarcă şi transportă din puncte aflate în marile intersecţii, capete de străzi, după ce a fost degajată de pe arterele principale/secundare, prin intervenirea în urgențele 1 şi 2. Zăpada se depozitează în spaţiile special destinate, puse la dispoziţie de autoritatea contractantă.

Obligaţiile cetăţenilor şi agenţilor economici
Pentru a facilita accesul utilajelor de deszăpezire şi colectare a deşeurilor, persoanele fizice şi juridice, instituţiile publice, unităţile de alimentaţie publică, pieţele şi unităţile sanitare sunt obligate, conform legislaţiei în vigoare, să îndepărteze ţurţurii de gheaţă și să cureţe de zăpadă şi gheaţă trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea, în maxim 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice, fără a depozita zăpada pe carosabil sau pe gurile de canal.
Deţinătorii de autoturisme sunt obligaţi să poziţioneze maşinile astfel încât să fie permis accesul utilajelor de deszăpezire, pluguit, combatere a poleiului, încărcat şi transport zăpadă.

Resurse alocate de Romprest
La nivelul Sectorului 1, Romprest  acţionează pe 1080 de străzi, însemnând 5.500.000 mp carosabil.
În această iarnă, Romprest şi-a mărit parcul auto cu încă 18 utilaje noi, multifuncţionale, pentru pluguire şi combaterea poleiului. Pentru eficientizarea acţionării pe străzile secundare au fost achiziţionate patru pluguri mici.
La nivelul Sectorului 1 a fost alocat un număr de peste 90 de utilaje dotate corespunzător, cu 20% mai mult ca în sezonul trecut (abrollkippere, autocisterne, basculante, auto-cisterne multifuncționale, încărcătoare frontal, multicar, tractoare şi unimoguri). De exemplu, în Viena, deszăpezirea, la nivelul întregului oraş, se face cu aproximativ 215 utilaje. 
Personalul aferent activităţii este de minim 200 de persoane/pe schimb, care va acţiona 24 de ore din 24, în vederea îndepărtării manuale a zăpezii de pe trecerile de pietoni, din staţiile RATB, refugii RATB, căi de acces în instituţii publice etc. Numărul personalului poate fi dublat, în funcţie de condiţiile meteo.



Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com