Data: 09.01.2013

Principalele obiective culturale din Sectorul 1 promovate cu fonduri europene

Principalele muzee, monumente şi obiective culturale din Sectorul 1 sunt promovate prin intermediul a trei proiecte cu finanțare europeană în valoare de aproape 3 milioane lei.

Primăria Sectorului 1 în colaborare cu Guvernul României şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a implementat trei proiecte cu finanţare europeană - "Bucureştiul te vrea în teneşi", "Oameni de Piatră" şi "Green Culture"- proiecte ce și-au  propus revigorarea turismului cultural din Capitală.

"Strategia de regenerare urbană, care înseamnă creșterea calității vieții, presupune și punerea în valoare a patrimoniului cultural și istoric al Sectorului 1. În Sectorul 1 s-a scris istoria acestui oraș, cele mai multe clădiri, muzee și obiective culturale așteptând să fie promovate pentru a fi cunoscute şi apreciate de marea masă a turiştilor", afirmă Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Cele trei proiecte de promovare turistică și-au propus să crească gradul de vizibilitate a mai multor obiective culturale, cu înalt potenţial turistic în Sectorul 1 şi să îmbunătăţească oferta turistică prin crearea unui nou traseu turistic care să le conţină pe acestea. Obiectivele culturale sunt declarate monumente istorice și fac parte din patrimoniul cultural național:

• Proiectul "Bucureștiul te vrea în teneși" promovează trei obiective culturale: Parcul Herăstrău, Aleea Cariatidelor și Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti".
• Proiectul "Oameni de Piatră" promovează șapte obiective culturale: Statuia lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, Statuia Monseniorului Vladimir Ghika, Bustul lui Nicolae Iorga, Statuia lui Alexandru Lahovary, Statuia lui Iuliu Maniu, Statuia lui I.C. Brătianu, Statuia Generalului Charles de Gaulle.
• Proiectul "Green Culture" promovează patru obiective culturale: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", Muzeul de Arheologie "Vasile Pârvan", Colegiul Național "Sf. Sava" și Pasajul Victoria.

"Proiectele pe care le-am derulat cu sprijinul Uniunii Europene și a Guvernului României au avut ca scop punerea în valoare a patrimoniul cultural și istoric. Sectorul 1 poate și va deveni punct de atracție turistică pe harta Europei", a afirmat Răzvan Munteanu, managerul de proiect.

Proiectele s-au desfășurat pe o perioadă de 14 luni, începând cu data de 10 noiembrie 2011.

În cadrul procesului de implementare a proiectelor au fost create portalurile web www.greenculture.ro,   www.oamenidepiatra.ro și www.bucurestiultevreaintenesi.ro atât în limba română cât și in limbile franceză și engleză. De asemenea, au fost difuzate spot-uri de promovare a celor 3 proiecte pe unul din posturile naționale de televiziune.

Pentru o publicitate adecvată a celor trei proiecte au fost inserate articole și machete de presă în ziare generaliste cu difuzare națională. În plus, au fost realizate filme documentare în cadrul cărora sunt prezentate în detaliu obiectivele culturale selectate. În mod special, în cadrul proiectului Oameni de Piatră au fost organizate mini spectacole în zilele de 26 și 28 decembrie în parcurile Kiseleff și Herăstrău. Cu această ocazie, participanților la evenimente li s-au oferit materiale de promovare specifice în vederea asigurării publicității proiectului.

Proiectele au fost finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – "Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului", Domeniul Major de intervenție 5.3. – "Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică", Operațiunea – "Dezvoltarea și consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice și a atractivităților de marketing specifice".



Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com
Articolul precedent:

 
Articolul următor:

Comunicat de presă