Data: 01.02.2013

Ziua mondială a non-violenţei în şcoli: Sectorul 1 – patru ani de siguranţă în unitățile de învăţământ

Primăria Sectorului 1 a securizat unitățile de învățământ din această zonă administrativă! În ultimii patru ani, datorită măsurilor luate de Primărie şi Poliţia Locală Sector 1 pentru prevenirea actelor de vandalism din perimetrul şcolilor, cazurile de violenţă în unităţile şcolare din Sectorul 1 au scăzut semnificativ. Mai mult, în cursul anului 2012, nu a avut loc nicio infracţiune cu violenţă şi niciun alt incident de natură să pună în pericol siguranţa elevilor.

"Asigurarea legii și ordinii pe străzile Sectorului 1 în general și în perimetrul unităților de învățământ în special reprezintă o prioritate a administrației pe care o conduc. În contextul actual, marcat de o criză economică prelungită, când constatăm o creştere a nivelului infracţionalităţii la nivel naţional, orice autoritate responsabilă trebuie să răspundă cu măsuri concrete de prevenire a oricărui tip de agresiune. Prin măsurile pe care le-am luat în ultimii ani am reușit să punem în siguranță unitățile de învățământ pe care le administrăm și să garantăm siguranța copiilor și nepoților noștri", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Încă din anul 2009 toate grădiniţele, şcolile şi liceele aflate în administrarea Primăriei Sectorului 1 sunt dotate cu butoane de panică conectate la dispeceratul Poliţiei Locale, timpul de răspuns al echipelor de intervenţie fiind de maxim 7 minute de la acţionarea acestora. Echipamentul de alarmare este montat în fiecare unitate de învăţământ într-un loc uşor accesibil personalului de pază şi se utilizează în următoarele situaţii: pătrundere fără drept în unitatea de învăţământ, intrare prin efracţie, atac asupra personalului de pază, tulburarea ordinii şi liniştii publice, urgenţe medicale etc. Mai mult, la 44 de unităţi de învăţământ au fost montate sisteme de alarmare antiincendiu.

Jumătate din şcolile şi liceele Sectorului 1 sunt monitorizate permanent de Dispeceratul Central al Poliţiei Locale cu ajutorul zecilor de camere de supraveghere montate în aceste unităţi şcolare. Camerele monitorizează permanent accesul, zonele de recreere, perimetrul exterior al unităţilor de învăţământ şi permit intervenția rapidă a forţelor de ordine atunci când este pusă în pericol siguranţa elevilor.

Mai mult, echipaje ale Poliţiei Locale Sector 1 patrulează pe toată perioada orelor de curs în perimetrul unităţilor de învăţământ. Măsura vizează prevenirea de fapte antisociale care ar putea afecta siguranţa şi integritatea fizică a copiilor şi elevilor, precum şi intervenţia operativă a polițiștilor locali pentru prinderea eventualilor agresori.


Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com