Data: 14.02.2013

Chiliman: ”Salutăm inițiativa Guvernului de a mări numărul orelor de sport din programa școlară”

Primarul  Andrei Chiliman salută inițiativa premierului Victor Ponta de introducere în școli a patru ore de educație fizică și sport pe săptămână. Edilul Sectorului 1 consideră că orice inițiativă menită să încurajeze tinerii să facă sport este binevenită, pentru că lipsa de mișcare va afecta pe termen lung starea de sănătate a populației.

"Sportul înseamnă sănătate! Autorităţile, fie ele centrale sau locale, trebuie să încurajeze tinerii să facă sport, mai ales în condițiile în care fenomenul obezității în rândul copiilor a luat proporții îngrijorătoare.  Prin activitate fizică practicată în mod organizat, copiii noştri se dezvoltă fizic şi psihic armonios şi sănătos, îşi întreţin o stare optimă de sănătate şi îşi formează un caracter de învingător. De aceea salut inițiativa primului ministru de introducere a patru ore de sport pe săptămână în școli", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Primăria Sectorului 1 a luat în ultimii ani o serie de măsuri  pentru dezvoltarea sportului  școlar precum și pentru refacerea și salvarea de la distrugere a bazelor sportive din această zonă administrativă.

Astfel, în Sectorul 1,  la inițiativa administrației locale  are loc încă din 2005 " Cupa 1!", cea mai importantă competiție a sportului școlar din Capitală. În fiecare an timp de o lună elevii din clasele V-XII  se întrec la handbal, atletism, baschet, înot, volei și fotbal.  Participanții concurează într-un sistem piramidal (grupe, sferturi, semifinale, finale), la sfârșitul căruia le sunt oferite premii, în funcție de grupele de vârstă și disciplinele sportive.

De la ediție la ediție interesul copiilor și tinerilor față de această competiție a crescut, anul trecut înregistrându-se o participare record: 371 de echipe încrise. Astfel la ediția din 2012 peste 2500 de elevi din 47 de școli și licee s-au întrecut pentru a cuceri titlul de campioni ai Sectorului 1.

În plus, Primăria Sectorului 1 a investit masiv pentru refacerea și modernizarea bazelor sportive din această zonă administrativă și s-a implicat în salvarea lor de la distrugere: refacerea stadionului."Iolanda Balas Soter", amenajarea a două bazine de înot la standarde europene la Școala Generală nr. 3, parteneriatul cu Federaţia Română de Rugby pentru dezvoltarea Stadionului Naţional de Rugby "Arcul de Triumf" şi implicarea în campania pentru salvarea de la distrugere a Ştrandului Tineretului  sunt numai câteva exemple în acest sens.

"Primăria Sectorului 1 se implică în dezvoltarea sportului de masă şi de performanţă precum și în refacerea şi salvarea de la distrugere a bazelor sportive din această zonă administrativă. În Sectorul 1 elevii au posibilitatea să se întreacă  în "Cupa 1" şi pot să practice sportul preferat în cele mai bune condiţii, ca urmare a investiţiilor realizate de administrația locală pentru modernizarea bazelor sportive", a mai precizat edilul Andrei Chiliman.

Totodată, administrația locală a inițiat încă din 2009 programul "La Pedale!", primul sistem gratuit de bike-sharing din România. În fiecare an din aprilie până în noiembrie în Parcul Kiseleff  locuitorii Capitalei pot închiria gratuit una dintre cele 250 de biciclete verzi doar pe baza buletinului de identitate și a unui contract de dare în folosință.

  Proiectul "La Pedale" s-a bucurat de un real succes în rândul bucureștenilor iubitori de sport și mișcare, aproape 100.000 de locuitori ai Capitalei "pedalând" în Parcul Kiseleff  din 2009 până în prezent una dintre bicicletele puse la dispoziție de organizatori.



Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com
 
Articolul următor: