Data: 19.04.2013

Sectorul 1: Primul HOSPICE înfiinţat în România de o autoritate publică locală

Primăria Sectorului 1 va demara amenajarea primului HOSPICE înfiinţat în România de o autoritate publică locală.
Îngrijirea de tip HOSPICE este un concept nou de îngrijire care se adresează pacienţilor cu boli incurabile în stadii avansate cum ar fi: cancer, boli neurologice progresive, boli pulmonare în stadii avansate şi terminale, insuficienţă cardiacă sau renală cronică, alte boli incurabile progresive, HIV/SIDA, boli pediatrice cu speranță de viață limitată. Acest tip de îngrijire pune accentul pe tratamentul paliativ al bolii, adică pe creşterea  calităţii vieţii, oferind o asistenţă medicală specială prin care se controlează durerea şi simptomele cauzate de boală.
Lucrările de amenajare vor demara în cursul lunii mai 2013 având ca termen de finalizare doi ani.
Viitoarea clădire care va fi situată pe strada Someşului nr. 1A (lângă Complexul Multifuncţional Caraiman) va avea o capacitate de 40 de locuri: 20 de locuri pentru adulţi şi 20 de locuri pentru copii.
Imobilul în care va funcţiona HOSPICE-UL  va dispune de toate facilităţile: grup sanitar şi baie pentru fiecare din cele 20 de camere, sală de mese, bucătărie, spălătorie, călcătorie, cabinete medicale, centru de zi şi camere multifuncţionale şi pentru terapii individuale.
"Amenajarea acestui HOSPICE devenise o urgenţă, România nedispunând de suficiente instituţii specializate în îngrijiri paliative. Numai în Capitală nevoia estimată de persoane care au avut nevoie de servicii paliative în anul 2010 a fost de aproximativ 16.000 de persoane dintre care aproximativ 6000 de persoane cu boli oncologice. Asta în condiţiile în care, în Bucureşti nu există în acest moment decât un singur centru pentru îngrijiri paliative înfiinţat de o organizaţie non-guvernamentală cu o capacitate de 8 locuri şi 4 furnizori de servicii paliative la domiciliu", a declarat iniţiatoarea proiectului, Angelica Juracopschi, directorul Complexului Multifuncţional Caraiman.
Bolnavii aflaţi în îngrijire pot fi internaţi în HOSPICE când boala evoluează şi este nevoie de îngrijire medicală şi supraveghere continuă, într-un mediu cât mai primitor şi apropiat de atmosfera caldă de acasă. Terapia ocupaţională  şi terapia ludică sunt menite să atragă pacienţii şi să-i facă să descopere activităţi creative care să îi destindă şi să îi relaxeze.
Alături de îngrijirea de tip hospice, proiectul își propune, totodată, dezvoltarea unui centru de zi pentru persoanele care suferă de maladia Alzheimer.
HOSPICE-UL  face parte, alături de Complexul Multifuncţional Caraiman, din programul de creştere a calităţii vieţii şi a nivelului de sănătate pentru locuitorii Sectorului 1. Inaugurat la sfârşitul lunii aprilie 2008, Complexul Multifuncţional "Caraiman" este primul centru medical deschis în România de o autoritate locală, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Situat într-o clădire modernă, consolidată şi reabilitată, centrul medical deschis de Primăria Sectorului 1 dispune de 16 cabinete, dotate cu aparatură de ultimă generaţie.



Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com