Data: 07.06.2013

Sectorul 1: Am eliminat birocraţia din tranzacţiile imobiliare – vânzarea-cumpărarea de imobile, direct la notar

Administraţia Sectorului 1 a Municipiului Bucureşti a eliminat birocraţia din tranzacţiile imobiliare care vizează terenuri sau construcţii situate pe raza administrativă a Sectorului 1.

Pentru orice tranzacţie imobiliară, contribuabilii erau nevoiţi, înainte de a ajunge la notariat, să treacă pe la sediul Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale (DGITL) Sector 1 pentru a obţine certificatul de atestare fiscală. Apoi, după tranzacţia de la notariat, atât vânzătorul cât şi cumpărătorul erau nevoiţi să meargă din nou la sediul DGITL, pentru radierea, respectiv înscrierea pe rolul fiscal al imobilului tranzacţionat.

Începând de vineri, 7 iunie 2013, pentru tranzacţiile imobiliare nu mai este necesară deplasarea la sediile DGITL  pentru obţinerea certificatului de atestare fiscală necesar vânzării-cumpărării de imobile situate pe raza administrativă a Sectorului 1 și pentru efectuarea operațiunii de înscriere/radiere de la rolul fiscal a imobilelor.

Acest lucru este posibil datorită protocolului de colaborare dintre DGITL Sector 1 şi Camera Notarilor Publici din Bucureşti, înţelegere în baza căreia Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale a Sectorului 1 transmite cabinetului notarului, în format electronic, documentele necesare efectuării unei tranzacţii imobiliare.

Sistemul informatic permite realizarea operaţiunilor de eliberare a certificatelor de atestare fiscală precum şi, la cererea contribuabilului, de înregistrare/ scoatere din evidenţa fiscală a unor bunuri imobile.

Securitatea sistemului informatic, autentificarea utilizatorilor pe bază de certificate digitale calificate și confidențialitatea datelor transmise între utilizatori este asigurată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

"Prin această colaborare cu Camera Notarilor Publici din Bucureşti am reuşit să eliminăm birocraţia din tranzacţiile imobiliare. Orice contribuabil poate perfecta o tranzacţie imobiliară doar la notar, începând de azi, fiind scutit de statul la coadă la sediile de taxe şi impozite pentru obţinerea diverselor documente necesare vânzării-cumpărării de imobile. Operaţiunile de vânzare-cumpărare a imobilelor se fac rapid, dar mai ales în condiţii de deplină siguranţă, iar aici vreau să mulţumesc în mod special sprijinului acordat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care asigură securitatea sistemului informatic", a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Principalele avantaje ale noului sistem sunt:
-Reducerea riscului ca persoane de rea-credinţă să poată înstrăina bunuri, în mod fraudulos;
-Combaterea evaziunii fiscale, prin reducerea numărului de cazuri care au ca obiect înstrăinarea de bunuri mobile şi imobile, pentru care contribuabilii care le deţin în proprietate nu au achitate la zi impozitele şi taxele locale la bugetul local al Sectorului 1;
-Evitarea dublei impuneri asupra aceluiaşi bun impozabil/taxabil;
-Eliminarea timpului pe care contribuabilii Sectorului 1 îl alocă acestor operaţiuni prin deplasare la sediile DGITL Sector 1.



Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com