Data: 02.12.2013

Se dublează numărul locurilor de cazare pentru câinii fără stăpân din Sectorul 1

Primăria Sectorului 1 va extinde cu încă 1000 de locuri capacitatea adăpostului pentru câinii fără stapân din această zonă administrativă.

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Sector 1, pentru extinderea adăpostului o suprafață de 3837 mp din terenul situat în Șos. Odăi nr. 3-5 a fost transmisă în folosinţă gratuită Poliţiei Locale Sector 1. Prin această iniţiativă, capacitatea Centrului de Adăpostire Temporară a Câinilor fără Stăpân din Sectorul 1 va creşte la 2000 de locuri, dublându-se practic numărul de locuri de cazare pentru patrupede.

"În Sectorul 1 am luat din timp măsuri pentru a soluţiona problema câinilor fără stăpân. Am fost prima administrație locală de sector care a înființat încă din 2008, în premieră la nivel naţional, Poliţia Animalelor, serviciul în administrarea căruia se află cel mai mare adăpost din București, cu o capacitate de o mie de locuri. De anul viitor vom dubla capacitatea adăpostului Odăi. Am identificat astfel o soluție umană în problema câinilor fără stăpân oferind adăpost, tratament veterinar de specialitate, dar și șansa ca aceste animale să fie oferite spre adopție. În același timp, vom fi mai eficienți pentru strângerea  unui număr semnificativ mai mare de câini de pe străzi, securizând şi mai mult domeniul public al Sectorului 1 de agresiunea maidanezilor ", a afirmat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

 Primăria Sectorului 1 a inaugurat încă din data de 15 ianuarie 2009 Centrul de Adăpostire Temporară a Câinilor fără Stăpân, Sectorul 1 fiind la aceea dată primul din Bucureşti care dispunea de un astfel de adăpost. Iniţial adăpostul avea o capacitate de 500 de locuri, iar ulterior aceasta a fost mărită la aproximativ o mie de locuri. 

În prezent adăpostul are o suprafaţă totală de 4099 mp., cu o suprafaţă construită de 566 mp., iar într-o boxă pot fi cazaţi între 4 şi 6 câini, în funcţie de talie.
Adăpostul cuprinde, pe lângă spaţiile individuale pentru câini, un cabinet veterinar modern, dotat cu toate facilităţile, şi o zonă de birouri.

Înainte de deschiderea centrului de adăpostire a câinilor fără stăpân, Primăria Sectorului 1  a înfiinţat-încă din 2008- Serviciul Poliţia Animalelor, primul serviciu de acest gen înfiinţat de o autoritate locală din România.

Poliția Animalelor a fost concepută ca o structură care să strângă câinii comunitari de pe străzi și să vină în întimpinarea nevoilor cetățenilor pe linie de prevenire a relelor tratamente aplicate animalelor și protecția acestora, cuprinzând structuri care vizează prevenirea maltratării, intervenții operative și medicină veterinară.

În cei aproape cinci ani de funcționare, Serviciul Poliția Animalelor Sector 1 a reușit să adune de pe străzi peste 6000 de câini fără stăpân dintr-o populație canină estimată între 10.000 și 12.000 de exemplare. Dintre aceștia, aproximativ 1000 de câini fără stăpân au fost dați spre adopție fie în cadrul campaniilor de adopție pe care administrația locală a Sectorului 1 le organizează periodic în principalele parcuri din această zonă administrativă, fie direct de la Adăpostul Odăi.

Persoanele care au adoptat un câine de la Centrul Odăi riscă amenzi de 2500 lei dacă se constată că animalul luat în adopție nu se află la adresa de domiciliu. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local al Sectorului 1 a fost majorat la 2500 lei cuantumul amenzilor aplicate persoanelor fizice și juridice care au luat câini în adopție și, ulterior i-au lăsat pe stradă. De asemenea, constituie contravenție "neanunțarea în termen de cinci zile la Serviciul Poliția Animalelor din cadrul Poliției Locale Sector 1 a schimbării locului de deținere a câinelui comunitar adoptat".




Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com