Data: 19.12.2013

Voluntari europeni timp de zece luni în mijlocul persoanelor din centrele sociale ale Sectorului 1

Șapte voluntari europeni s-au aflat  timp de zece luni în mijlocul tinerilor cu dizabilități și a persoanelor vârstnice din centrele sociale ale Primăriei Sectorului 1. Participarea voluntarilor europeni la viața comunității din Sectorul 1 s-a realizat în cadrul proiectului cu finanțare europeană "BEING AN EUROPEAN VOLUNTEER IN ROMANIA", derulat, în perioada ianuarie 2013 – martie 2014, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC).

Conferința de presă și masa rotundă care au marcat sfârșitul stagiului de voluntariat  european a avut loc joi, 19 decembrie 2013, la sediul DGASPC Sector 1.

Principalele obiective ale proiectului au fost promovarea cetăţeniei active şi a cetăţeniei europene, schimbul cultural, toleranţa între tineri şi incluziunea socială a tinerilor cu oportunităţi reduse.

În această perioadă, voluntarii europeni au fost alături de copiii și tinerii cu dizabilități din Casele de Tip Familial "Alexandra", "Brăduț", "Buburuza" și Complexul Social de Servicii Sociale "Sf. Iosif", precum și de persoanele vârstnice din Complexul de Servicii Sociale Străulești.

În cadrul proiectului, voluntarii europeni i-au inițiat pe copiii şi tinerii cu dizabilităţi din Sectorul 1 în tainele artelor plastice, dansului, muzicii și artei origami. Mai mult, voluntarii europeni au realizat, în această perioadă, activităţi de animaţie, muzicale şi de arte plastice împreună cu persoanele asistate din centrele de servicii sociale şi căsuţele de tip familial din Sectorul 1. Aceștia au participat și la activități de promovare a voluntariatului european în școli, licee sau au derulat activități recreative cu beneficiari ai unor ONG-uri.

Tot în această perioadă, copiii, tinerii cu dizabilități și persoanele vârstnice din sistemul de asistență socială a Sectorului 1 au participat împreună cu voluntarii europeni la activități recreative în aer liber, spectacole de teatru de păpuşi, excursii și evenimente cultural-artistice, activitățile având ca scop stimularea autonomiei şi a stimei de sine.

Totodată, voluntarii europeni au derulat timp de o săptămână activități de voluntariat și la Centrul Româno-Danez pentru Educaţie Integrată. Aceasta  este o creşă destinată copiilor
defavorizaţi cu vârste cuprinse între 0-3 ani. Centrul oferă copiilor dezavantajaţi, proveniţi din familii vulnerabile, un început mai bun în viaţă, ceea ce este în concordanţă cu tradiţia daneză în materie de probleme sociale.

Proiectul a fost implementat de DGASPC Sector 1 având cofinanțare de la Primăria Sectorului 1 și finanțare europeană prin Programul Tineret în Acțiune, Acțiunea 2 – Serviciul European de Voluntariat, program gestionat în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu şase  organizaţii de trimitere a voluntarilor din Turcia, Spania şi Franţa.


Ce înseamnă să fii voluntar european?
Termenul de voluntariat european defineşte o activitate care se poate realiza pe o perioadă de până la 12 luni, într-altă ţară membră sau non membră a Uniunii Europene, activităţile de voluntariat constituind o bogată experiență într-un context educaţional nonformal şi informal care contribuie la dezvoltarea competenţelor profesionale ale tinerilor. Prin participarea la astfel de proiecte, voluntarii europeni acumulează noi cunoştinţe, experienţă profesională utilă în alegerea unei cariere, le cresc şansele pentru obţinerea unui loc de muncă în ţara de origine, li se dezvoltă abilităţile lingvistice, de lucru cu copiii, de socializare etc.




Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com