Data: 17.07.2014

Ai grijă cui încredințezi aruncarea molozului!

Dacă intenționezi să-ți renovezi casa sau să execuți lucrări de amenajări interioare, ai grijă cui încredințezi aruncarea molozului rezultat în urma acestor lucrări. Trebuie să știi că deșeurile rezultate din activități de construcții sau demolări se aruncă numai în locuri special amenajate și nu la comun cu gunoiul menajer. De aceea, trebuie să încredințezi aruncarea acestor deșeuri doar operatorilor de salubrizare sau persoanelor juridice autorizate de către Primarul General în acest sens.

În ultima perioadă, Poliția Locală Sector 1 se confruntă din ce în ce mai des cu fenomenul de abandon a molozului pe domeniul public, în locuri neautorizate, punând în pericol sănătatea comunității din această zonă administrativă.

În consecință, apelăm la spiritul tău civic să ne sprijini în eforturile noastre de a menține un sector curat, astfel încât deșeurile să ajungă acolo unde le este locul, nu în preajma locuinței tale. 

Totodată, semnalează-ne la numărul de telefon 021/9540, apelabil 24 de ore din 24, atât firmele sau persoanele neautorizate care se oferă să te scape de moloz, cât și persoanele pe care le surprinzi aruncând pe domeniul public deșeuri rezultate din construcții.

"De fiecare dată când încredințezi unei persoane neautorizate aruncarea molozului, pui în pericol sănătatea cetățenilor Sectorului 1, inclusiv a propriei tale familii. Nu mai sprijini activitatea ilegală a acestor persoane și verifică dacă firma este autorizată să-ți preia deșeurile.  Pentru a  menține un sector curat, numai împreună - comunitate locală și administrație - putem curma această practică ilegală", afirmă Directorul Adjunct al Poliţiei Locale Sector 1, Iosif Bălan.

În cazul în care dai molozul unei firme neautorizate, există un act normativ în baza căruia poți fi tras la răspundere contravențională. Conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010, nu doar persoanele care aruncă ilegal molozul pe domeniul public riscă amenzi, ci și cei care le încredințează aceste deșeuri. Potrivit acestei hotărâri, amenzile atât pentru cei care nu sunt autorizați în acest sens cât și pentru cei care le încredințează molozul sunt cuprinse între 200 și 500 lei pentru persoanele fizice și între 2.000 și 4.000 lei pentru persoanele juridice.


Peste 250 de amenzi pentru cei care aruncă ilegal molozul

Încă de la începutul acestui an, Poliția Locală monitorizează zonele periferice ale Sectorului 1, cele mai predispuse la acest fenomen. Aici, persoanele neautorizate aruncă ilegal molozul, transformând domeniul public în propria groapă de gunoi.

Doar în primele șase luni ale anului 2014, agenții locali au sancționat 255 de persoane fizice și juridice care aruncau ilegal deșeuri rezultate din activități de construcție, valoarea totală a sancțiunilor fiind de 110.650 lei.

Zonele din Sectorul 1 în care aceste persoane obișnuiesc să depoziteze ilegal molozul sunt: cartierul Chitila (în apropierea căii ferate) și cartierul Giulești (zona Giulești-Sârbi).





Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com