Data: 05.11.2014

Stop comerțului ambulant de pe domeniul public al Sectorului 1

Poliția Locală Sector 1 derulează o amplă campanie de combatere a comerțului ambulant din această zonă administrativă. Agenții locali fac periodic razii în zonele aglomerate ale Sectorului 1 pentru a depista și sancționa pe așa-zișii comercianți care își desfac produsele în zone neautorizate sau care nu respectă legislația în vigoare.

De la începutul anului 2014 până în prezent polițiștii locali au identificat 255 de persoane care practicau comerț ilicit de domeniul public al Sectorului 1 aplicând 426 sancțiuni contravenționale. Este vorba de cinci avertismente și 421 amenzi contravenționale în valoare  totală de aproape 200.000 lei. În plus, s-a dispus și măsura complementară a confiscării bunurilor în valoare totală de peste 8.000 lei.

"Am creat condiții pentru desfășurarea unui comerț civilizat în piețele din Sectorul 1 tocmai pentru a preveni acest tip de activitate practicată la întâmplare, la colțul străzii. Nu putem accepta ca domeniul public să fie luat în stăpânire de diverse persoane certate cu legea, fie că este vorba de parcagii, cerșetori sau comercianți ambulanți. Pentru un oraș civilizat și pentru ca sănătatea cetățenilor să nu fie pusă sub nicio formă în pericol am declarat toleranță zero atât față de comerțul ilicit cât și față de orice practică nelegală pe domeniul public al Sectorului 1", afirmă Primarul Andrei Chiliman.

Sună la 021/9540 și semnalează-ne prezența comercianților ambulanți

Zonele din Sectorul 1 cele mai frecventate de comercianții ambulanți sunt Piața Romană, Piața Matache și împrejurimi, Perla și Piața Amzei. Conducerea Poliției Locale Sector 1 face un apel către comunitatea Sectorului 1 și către persoanele care tranzitează această zonă administrativă să sprijine demersurile autorităților locale de combatere a comerțului ambulant și să nu mai încurajeze astfel de practici. "Facem un apel la cetățeni să nu mai achiziționeze produse decât de la comercianți autorizați și numai din locuri special amenajate în acest scop. Atragem atenția că achiziționarea de produse de la prima persoană întâlnită în cale, pe trotuar sau în diverse intersecții, înseamnă atât risc major pentru sănătatea cumpărătorului cât și perpetuarea unor practici nelegale. Numai împreună, administrație locală și cetățeni putem stopa practicarea comerțului ilicit pe domeniul public al Sectorului 1", ne-au declarat reprezentanții Poliției Locale Sector 1.

Totodată, cetățenii Sectorului 1 pot semnala 24 de ore din 24 prezența comercianților ambulanți pe domeniul public la numărul de telefon 021/9540 și un echipaj al Poliției Locale Sector 1 se va deplasa, în cel mai scurt timp, la fața locului pentru a-i sancționa.

Cine intră în categoria comercianților ambulanți iliciți

În categoria persoanelor care practică comerțul ambulant ilicit intră orice persoană care vinde sau prestează un serviciu ambulant stradal cu orice marfă sau prestație în locuri neautorizate sau fără îndeplinirea condițiilor stabilite prin lege și acte normative (Legea nr. 12/1990 republicată în 2014; Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 99/2000 republicată în 2012; Hotărârea Consiliului Local Sector 1 București nr. 182/2013; Hotârârea Guvernului nr. 661/2001).

Bunurile destinate comerțului ilicit supuse confiscării

Polițiștii locali pot acționa aplicând sancțiuni contravenționale, dacă fapta nu constituie, potrivit legii penale, infracțiune. Bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la vânzarea ambulantă stradală, dacă sunt ale contravenientului, precum și sumele de bani și bunurile dobândite prin săvârșirea contravenției se confiscă.

Conform art. 5 din Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, sancțiunile contravenționale sunt principale și complementare.
Sancțiunile contravenționale principale sunt: avertismentul, amenda contravențională și obligarea contravenientului la prestarea unei activități în folosul comunității.

Sancțiunile contravenționale complementare sunt: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenții și suspendarea sau anularea, după caz, a avizului, acordului sau a autorizației de exercitare a activităților de comercializare a produselor specifice perioadelor de sărbători.



Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com