Data: 21.07.2015

Șase centre de transcriere pentru cetățenii români fără domiciliu în România

Cetățenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România se pot adresa pentru transcrierea actelor de stare civilă la cele șase birouri, din țară, ale Autorității Naționale pentru Cetățenie deschise în Sectorul 1 al Municipiului București, Iaşi, Galaţi, Suceava, Timişoara şi Cluj Napoca. Pentru cetățenii români din străinătate, înscrierea certificatelor/extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine se solicită la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României.

În prezent, Sectorul 1 se confruntă cu o activitate supradimensionată în domeniul transcrierii actelor persoanelor care nu au avut niciodată domiciliul în România. De aceea, s-a trecut la programarea  online sau telefonică, însă site-ul instituției se oprește automat când se atinge limita maximă de programări cu șase luni în avans.

Pentru fluidizarea activității de transcriere, cetățenii sunt rugați să se adreseze și celorlalte instituții competente din țară sau la misiunile diplomatice și de carieră ale României din străinătate.

Transcrierea certificatelor/extraselor procurate din străinătate, pentru cetățenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, se face în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii, după cum urmează:
• Cu aprobarea Primarului Sectorului 1 și cu avizul prealabil al șefului Direcției Publice de Evidență a Persoanei și Stare Civilă Sector 1, în cazul în care au depus cererea de redobândire la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din Municipiul București;
• Cu aprobarea primarilor municipiilor reședință de județ și cu avizul prealabil al serviciilor publice de evidență a persoanelor, în cazul celor care au depus cererea de redobândire la birourile teritoriale ale Autorității Naționale pentru Cetățenie;
• Cu aprobarea și cu avizul autorităților publice locale, în cazul celor care au depus jurământul de credință la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

În cazul cetățenilor români care au avut domiciliul în țară, aceștia se pot adresa pentru transcriere la autoritatea locală de la ultimul domiciliu.

Începând cu 1 iulie 2013, Direcția Publică de Evidență a Persoanei și Stare Civilă Sector 1 nu mai este singura instituție abilitată din țară în transcrierea certificatelor/extraselor procurate din străinătate pentru persoanele care nu au avut niciodată domiciliul în România. Prin Legea nr. 213/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă s-au atribuit competențe de transcriere și celorlalte cinci primării, municipii reședință de județ unde sunt deschise birouri ale Autorității Naționale pentru Cetățenie.


  

Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24 – Cristina Dima
E-mail: presa.primaria1@gmail.com