Data: 08.12.2015

Bucureștenii au învățat să facă o pâine de la persoanele cu dizabilități

Aproximativ 40 de bucureșteni au sărbătorit "Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități", prin muncă! Aceștia au învățat de la persoanele cu dizabilități cum să frământe și să coacă pâinea, să modeleze lutul într-un obiect de ceramică, să-și spele singuri mașina, să realizeze o carte de vizită, precum și alte activități care se desfășoară la Atelierele Nazarcea. Printre persoanele care au deprins tainele brutăriei s-a aflat și președinta Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, Mihaela Ungureanu, împreună cu o echipă de șapte funcționari ai acestei instituții. Acest eveniment a fost gândit cu scopul de a-i înțelege, din interior, pe cei de lângă noi care se confruntă cu dizabilități și de a le acorda o șansă la normalitate.

"Pentru toți cei care ne-au trecut pragul, bucureșteni dar și persoane cu responsabilități în domeniul dizabilității de la nivel local și guvernamental, evenimentul organizat de noi a oferit ocazia de a descoperi modestia, curajul și abilitățile angajaților noștri. Aceștia i-au învățat pe oaspeții noștri să lucreze ca și ei, dar mai ales pătrunzând în viața și preocupările lor au putut explora dăruirea și migala persoanelor cu dizabilități, o resursă importantă a comunității noastre", a declarat managerul Nazarcea Grup, Florin Giosan.

În strada Nazarcea nr. 24-28 se află  cea mai mare unitate protejată autorizată din țară, în care sunt angajate persoane cu diferite tipuri de dizabilități. Aici funcționează nouă ateliere lucrative: brutărie, croitorie, spălătorie textilă, spălătorie auto, lut-ceramică, lumânări, tipografie, grădinărit și atelierul neutralizare deșeuri infecțioase, în care tinerii sunt îndrumați de una sau două persoane calificate în meseriile aferente, precum și de specialiști psihologi și asistenți sociali. Brutăria, spre exemplu, este utilată modern și produce 1000-1200 de pâini pe zi, pentru copiii și bătrânii din centrele Sectorului 1, dar și pentru persoanele din comunitate.

Primăria Sectorului 1 a deschis, încă din anul 2011, prima fabrică a unei autorități locale în care lucrează persoane cu dizabilități. În momentul de faţă, în cadrul Nazarcea Grup, sunt angajate 90 de persoane, dintre care 66 de persoane cu dizabilităţi,

"Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi" este marcată ȋn fiecare an, pe 3 decembrie. Data a fost stabilită ȋn anul 1992 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru ca populaţia să ȋnţeleagă efectele dizabilităţilor şi pentru a combate discriminarea.


Serviciul Imagine, Relații cu Mass-media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com