Data: 04.01.2016

Circulație în condiții normale de iarnă pe străzile Sectorului 1

Circulația pe străzile Sectorului 1 se desfășoară în condiții normale de iarnă, fără ca traficul rutier și pietonal să fie afectat. La ora transmiterii acestui comunicat, 62 de utilaje și 387 de muncitori intervin pentru îndepărtarea zăpezii și combaterea poleiului de pe străzile din această zonă administrativă. În acest moment, se acționează cu precădere pe străzile secundare, după ce, în cursul zilei și nopții trecute, s-a intervenit pe marile bulevarde și pe străzile secundare, pe care sunt situate obiective sociale și de interes public.

Începând cu orele 19:00, când traficul se va decongestiona, Compania Romprest, prestatorul serviciului de deszăpezire din Sectorul 1, va declanșa operațiunea de pluguire. În paralel, va continua și acțiunea de împrăștiere a materialului antiderapant.

"În Sectorul  1  am luat din timp măsuri pentru ca anotimpul rece să nu ne ia prin surprindere. Stocul de material antiderapant este asigurat, iar utilajele de deszăpezire intervin pe toate arterele din această zonă administrativă. Începând din acest an, aceste utilaje sunt dotate cu sistem GPS, astfel că avem informații în timp real despre modul de desfășurare a operațiunii de deszăpezire", a declarat Vasile Moțoc, Viceprimarul Sectorului 1. 

Potrivit programului de deszăpezire aprobat de Consiliul Local Sector 1, aproximativ 90 de utilaje și minim 300 de persoane zilnic sunt pregătite pentru deszăpezirea și combaterea poleiului pe arterele Sectorului 1, în sezonul rece 2015/2016. Efectivele se pot suplimenta, în funcție de evoluția condițiilor meteo.

Stocul de material antiderapant asigurat

Compania Romprest estimează un necesar de material antiderapant pentru asigurarea intervenției în acțiunea de deszăpezire în sezonul rece 2015 – 2016, al cărui maxim poate ajunge la o cantitate de peste 13.000 tone clorură de sodiu și 5.400 tone clorură de calciu.
În funcție de evoluția condițiilor climatice, cantitățile se vor suplimenta, în vederea desfășurării activității în condiții optime. Romprest deține propriile stații pentru producerea soluțiilor de clorură de calciu de concentrație 30%. Materialele antiderapante folosite pentru combaterea poleiului și a gheții respectă prevederile legale în vigoare și îndeplinesc cerințele privind protecția mediului înconjurător.


Apel către cetățeni

Administrația locală face un apel către cetățenii din Sectorul 1 și către persoanele care tranzitează această zonă administrativă ca, în perioadele cu ninsori abundente, să nu-și parcheze mașinile pe marginea drumului pentru a nu îngreuna intervenția utilajelor de deszăpezire. Menționăm că, începând din data de 25 mai 2015, Primăria Sectorului 1 nu mai poate ridica mașinile parcate neregulamentar ca urmare a Hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În plus, pentru a facilita accesul utilajelor de deszăpezire și colectare a deșeurilor, persoanele fizice și juridice, instituțiile publice, unitățile de alimentație publică, piețele și unitățile sanitare sunt obligate, conform legislației în vigoare (HCGMB nr. 120/2010) să îndepărteze țurțurii de gheață și să curețe zăpada și gheața de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, în maxim 4 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice, fără a depozita zăpada pe carosabil sau pe gurile de canal.

Gradele de urgență

Conform strategiei adoptate de Consiliul Local Sector 1, intervenția Romprest în acțiunea de deszăpezire din această iarnă (ca și în iernile precedente) se va face după următorul program:
Urgența 1: vizează arterele destinate traficului RATB (inclusiv pasajele subterane și supraterane), arterele pe care se află obiective sociale și de interes public, unde acțiunea de deszăpezire se aplică preventiv, dar și odată cu declanșarea fenomenelor meteorologice și se finalizează în maxim 4 ore de la încetarea lor.
De asemenea, prevede și asigurarea accesului în siguranță la/de la obiectivele ce deservesc servicii vitale pentru populație (sănătate, alimentație publică, învățământ, asigurare energie electrică, termică, transport în comun), dar și acționarea la refugiile pietonale ale stațiilor RATB, în maxim 4 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice.
Urgența 2: vizează acționarea pe restul arterelor care nu sunt incluse în U1, în maxim 8 ore de la încetarea intemperiilor. În cazul ninsorilor abundente, sau cu o durată mai mare de 12 ore, se va interveni cu utilaje de deszăpezire pentru degajarea străzilor pe care circulă transportul în comun și a străzilor pe care se află instituțiile publice: școli, spitale, piețe agroalimentare, stații de salvare, unități de pompieri etc.
Pentru combaterea poleiului sunt aplicate tratamente preventive, în maxim 2 ore de la avertizarea meteorologică, începând cu rampele, podurile și pasajele rutiere, urmate de celelalte artere cu trafic auto.
         

Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com