Data: 18.01.2016

Sectorul 1: Cazăm fără restricții persoanele fără adăpost

Primăria Sectorului 1 pune, fără restricții, la dispoziția persoanelor fără adăpost două centre de servicii sociale, unul pentru adulți și unul pentru copii, unde aceștia beneficiază de cazare, îmbrăcăminte, hrană și asistență medicală. Pe toată perioada cu temperaturi scăzute, persoanele fără  adăpost vor fi cazate în centre și pe timpul zilei, dacă doresc acest lucru. Astfel, în ultimele 72 de ore, Poliţia Locală Sector 1 şi Ambulanţa Bucureşti au strâns de pe străzile din această zonă administrativă 53 de persoane fără adăpost, dintre care 6 copii.

Polițiștii locali continuă să patruleze pe străzile Sectorului 1 pentru a identifica persoanele fără adăpost care pot fi afectate de temperaturile scăzute. Persoanele adulte sunt cazate la Complexul Social Odăi (Şos. Odăi nr. 3-5), iar copiii la Centrul de Plasament Pinocchio (Bd. Luptătorilor nr. 40). Centrul Odăi a fost proaspăt modernizat și utilat cu mobilier și saltele noi pentru ca persoanele găzduite aici să beneficieze de tot confortul unui cămin adevărat. La momentul redactării acestui comunicat, la Centrul Odăi erau cazate 136 de persoane, iar la Centrul de Plasament Pinocchio 53 de copii.

Raport deszăpezire: 45 de utilaje intervin pe străzile secundare

În prezent, prestatorul serviciului de deszăpezire intervine cu 45 de utilaje și peste 300 de muncitori pentru deszăpezirea și combaterea poleiului pe străzile secundare din Sectorul 1. Circulația  pe străzile din această zonă administrativă se desfășoară în condiții normale de iarnă, fără ca traficul rutier să fie afectat.

Viceprimarul Sectorului 1, Vasile Moțoc, a convocat luni, 18 ianuarie 2016, ora 12:00, un comandament de iarnă la sediul primăriei, din bulevardul Banu Manta nr. 9. La comandament au fost prezenți membrii ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1: reprezentanți ai Administraţiei Pieţelor, Administraţiei Domeniului Public, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Poliţiei Locale Sector 1 şi ai Administraţiei Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice Sector 1.

"Am vrut să mă asigur că acțiunea de deszăpezire se desfășoară conform programului stabilit de Consiliul Local al Sectorului 1. În acest sens, am solicitat Poliției Locale să se asigure că toate arterele Sectorului 1 sunt deszăpezite, în special căile de acces în școli, spitale, piețe și sedii administrative", a declarat Viceprimarul Sectorului 1, Vasile Moțoc.


Administrația locală face, totodată, un apel către cetățenii din Sectorul 1 și către persoanele care tranzitează această zonă administrativă ca, în această perioadă să nu-și parcheze mașinile pe marginea drumului pentru a nu îngreuna intervenția utilajelor de deszăpezire. Menționăm că, începând din data de 25 mai 2015, Primăria Sectorului 1 nu mai poate ridica mașinile parcate neregulamentar ca urmare a Hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În plus, pentru a facilita accesul utilajelor de deszăpezire și colectare a deșeurilor, persoanele fizice și juridice, instituțiile publice, unitățile de alimentație publică, piețele și unitățile sanitare sunt obligate, conform legislației în vigoare (HCGMB nr. 120/2010) să îndepărteze țurțurii de gheață și să curețe zăpada și gheața de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, în maxim 4 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice, fără a depozita zăpada pe carosabil sau pe gurile de canal.

Gradele de urgență

Conform strategiei adoptate de Consiliul Local Sector 1, intervenția Romprest în acțiunea de deszăpezire din această iarnă (ca și în iernile precedente) se va face după următorul program:

Urgența 1: vizează arterele destinate traficului RATB (inclusiv pasajele subterane și supraterane), arterele pe care se află obiective sociale și de interes public, unde acțiunea de deszăpezire se aplică preventiv, dar și odată cu declanșarea fenomenelor meteorologice și se finalizează în maxim 4 ore de la încetarea lor.
De asemenea, prevede și asigurarea accesului în siguranță la/de la obiectivele ce deservesc servicii vitale pentru populație (sănătate, alimentație publică, învățământ, asigurare energie electrică, termică, transport în comun), dar și acționarea la refugiile pietonale ale stațiilor RATB, în maxim 4 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice.

Urgența 2: vizează acționarea pe restul arterelor care nu sunt incluse în U1, în maxim 8 ore de la încetarea intemperiilor. În cazul ninsorilor abundente, sau cu o durată mai mare de 12 ore, se va interveni cu utilaje de deszăpezire pentru degajarea străzilor pe care circulă transportul în comun și a străzilor pe care se află instituțiile publice: școli, spitale, piețe agroalimentare, stații de salvare, unități de pompieri etc.

Pentru combaterea poleiului sunt aplicate tratamente preventive, în maxim 2 ore de la avertizarea meteorologică, începând cu rampele, podurile și pasajele rutiere, urmate de celelalte artere cu trafic auto.
    

Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com
 
Articolul următor: