Data: 13.04.2016

Dezbatere publică în Sectorul 1: ”Piața Amzei, între cultură și buticuri”

Primăria Sectorului 1 lansează, începând de miercuri, 13 aprilie 2016, dezbaterea publică cu tema "Piața Amzei, între cultură și buticuri". Timp de o săptămână reprezentanții societății civile, oameni de cultură, persoane din mediul academic sau simpli cetățeni, sunt invitați să-și exprime opinia cu privire la proiectul administrației locale de schimbare a destinației unor spații situate la parterul imobilului din Piața Amzei nr. 13 din unele cu profil comercial în spații cu destinație culturală.

"Primăria Sectorului 1 este o administrație consultativă care adoptă principalele proiecte în urma unei prealabile consultări a societății civile și a comunității din această zonă administrativă. Și de această dată, comunitatea locală este invitată să se pronunțe asupra modului în care trebuie pusă în valoare această zonă încărcată de istorie a Sectorului 1. Numai împreună, administrație locală și cetățeni, putem decide asupra a ceea ce este mai bine pentru comunitatea din care facem parte", a declarat Secretarul Sectorului 1 al Municipiului București, Alexandru Moldoveanu.

Administrația locală a Sectorului 1 și-a propus amenajarea, în clădirea din Piața Amzei nr. 13, a unui Centru Cultural modern, care să cuprindă săli expoziționale (de artă plastică, pictură, sculptură, fotografie), spații pentru seminarii și alte activități culturale, artistice, educativ-informative și recreative. Astfel, prin acest proiect se dorește redarea destinației inițiale a imobilului din Piața Amzei, așa cum a fost stabilită în anul 1939, aceea de "bloc edilitar cu teatru și primărie".

Zona "Piața Amzei" reprezintă un spaţiu urban încărcat de istorie, iar imobilul situat în zona cu același nume reprezintă un important obiectiv istoric şi arhitectonic al Sectorului 1, faimoasă creație a arhitectului Nicu Georgescu, edificat în stil "Art-Deco". Aici există un spațiu generos, cu o suprafață totală de 404,88 mp, unde poate fi amenajat, în cele mai bune condiții, un Centru Cultural la standarde europene.

Proiectul Executivului Primăriei Sectorului 1, de schimbare a destinației acestor spații, a fost supus dezbaterii și aprobării Consiliului Local în ședința din 31 martie 2016. Însă, proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Consultarea societății civile se va încheia cu o dezbatere care va avea loc în data de 21 aprilie 2016, începând cu orele 14:00. La această dezbatere vor participa reprezentanții celor mai importante ONG-uri din București, profesori de arte plastice, oameni de cultură, persoane din mediul academic sau simpli cetățeni care, împreună cu reprezentanții Primăriei Sectorului 1, vor alege cea mai bună variantă pentru punerea în valoare a zonei Piața Amzei. În plus, la dezbaterea publică vor fi invitați să participe și membrii legislativului local pentru a afla direct de la sursă ce își dorește comunitatea locală să fie amenajat în aceste spații: cultură sau buticuri?

Pentru o mai bună informare a opiniei publice, persoanele interesate pot consulta pe site-ul Primăriei Sectorului 1, www.primariasector1.ro, la rubrica Anunțuri/Informări – Anunț Dezbatere publică în Sectorul 1: "Piața Amzei, între cultură și buticuri"- proiectul de hotărâre supus aprobării în ședința de la sfârșitul lunii martie.  Persoanele care doresc să facă propuneri referitoarea la acest subiect o pot face pe adresa de e-mail comunicare@primarias1.ro.






Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com