Data: 21.04.2016

”Școala Altfel”, la Primăria Sectorului 1

Peste 200 de elevi de la școlile și liceele din această zonă administrativă au vizitat sediul Primăriei Sectorului 1, din Bulevardul Banu Manta nr. 9, în cadrul programului "Școala Altfel". Cu această ocazie, elevii școlilor "Nicolae Grigorescu", Școala gimnazială nr. 178, precum și cei de la Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice "I.N. Socolescu" au aflat de la viceprimarul Sectorului 1, Vasile Moțoc, detalii despre actul administrativ și despre istoricul clădirii în care funcționează administrația locală.

Un punct important al vizitei l-a constituit prezentarea frescelor pictoriței Olga Greceanu, aflate în Sala de Consiliu a primăriei, care au fost scoase la lumină după 45 de ani de comunism, iar acum sunt complet restaurate. Totodată, la propunerea viceprimarului Vasile Moțoc, cei mici și-au desemnat din rândurile lor un primar, un viceprimar și un secretar, care împreună cu ceilalți colegi, în rolurile de consilieri locali, au lansat o serie de propuneri pentru îmbunătățirea programei la școala unde învață.

"M-am bucurat să pot fi gazda elevilor din Sectorul 1, în cadrul programului "Școala Altfel". Cu această ocazie, micuții au putut vedea cum se desfășoară lucrurile într-o primărie și au descoperit, totodată, frumusețea acestei clădiri monument istoric, veritabilă bijuterie arhitectonică a Capitalei", a declarat viceprimarul Sectorului 1, Vasile Moțoc.

"Palatul Comunal", o capodoperă a stilului neoromânesc

Primăria Sectorului 1 este unul dintre principalele monumente istorice ale Bucureștiului și a fost construită în perioada interbelică, între anii 1929-1935. Denumit inițial "Palatul Comunal", este singurul edificiu din Capitală ridicat cu scopul de a funcționa ca primărie. Clădirea a fost construită în stilul arhitectural neoromânesc, care se remarcă, în principal, în natura simplă a ornamentaţiei folosite. În cadrul lucrărilor de renovare dintre 2009-2015, s-a conservat întreaga arhitectură, în interior primăria fiind iluminată tot cu candelabre, ca în perioada interbelică. La exterior, o componentă importantă a clădirii este turnul cu ceas, cu înălțimea de 56 de metri, (echivalentul unui bloc de 15 etaje) care era, la inaugurare, cel mai înalt din oraş.

Povestea frescelor Olgăi Greceanu

În anul 1936 Sala Mare a clădirii, laturile nordică, vestică și estică, a fost decorată în frescă de către cunoscuta pictoriţă Olga Greceanu (1880-1978). Fiecare frescă întruchipează momente din viața socială și istoria orașului. Spre exemplu, fresca mare amplasată pe latura vestică a Sălii amintește de adunările "judeţelor de pârgari" care hotărau soarta oraşului și la care luau parte boieri şi cetăţeni, deopotrivă, îmbrăcați în straie pitoreşti. Frescele mici reușesc să reunească, într-un ansamblu conceptual unitar, personaje alegorice care evocă principalele activități și instituții în stat: "Armata", "Școala", "Spitalul", "Industria", "Agricultura".
Cealaltă frescă mare, amplasată pe latura estică a Sălii, evocă autoritatea statului,  înfățișând imaginea Maiestății Sale Regele Carol al II-lea și a celorlalte personaje reprezentând autoritățile politice și administrative din perioada Monarhiei în România.






Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com