Data: 09.05.2016

Apel către Ministrul Culturii: Nu permiteți distrugerea cinematografelor din Sectorul 1

Primăria Sectorului 1 face un apel către Ministrul Culturii, doamna Corina Ioana Șuteu, să oprească politica Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) de distrugere a cinematografelor din această zonă administrativă.

Administrația locală își manifestă îngrijorarea cu privire la intențiile RADEF, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, de a distruge clădirile cinematografelor pe care le are în administrare și de a le înlocui cu blocuri de locuințe sau clădiri de birouri. O dovadă în acest sens o constituie solicitarea primită de instituția noastră din partea RADEF, în data de 14 aprilie 2016, de a emite un certificat de urbanism pentru o construcție P+15 pe locul fostei Grădini Cinematograf de pe Bulevardul Poligrafiei nr. 1.

De asemenea, schimbarea destinației cinematografului Scala din sală de spectacole în lăcaș religios demonstrează, încă o dată, politica "prietenoasă" a RADEF față de patrimoniul cultural pe care îl administrează.

Pentru salvarea cinematografelor, reabilitarea, consolidarea și redarea lor circuitului cultural, Primăria Sectorului 1 solicită din nou Ministerului Culturii predarea cinematografelor, inclusiv documentele și bunurile mobile ale acestora, în administrarea Consiliului Local.  Menționăm că, o solicitare similară a fost adresată și fostului ministru al Culturii, domnul Vlad Alexandrescu, în data de 2 februarie 2016, însă demersul administrației locale a Sectorului 1 a rămas fără rezultate.

"Intențiile RADEF de schimbare a destinației cinematografelor din Sectorul 1 din spații culturale în clădiri de locuințe sau lăcașuri religioase nu au nimic în comun cu interesul public și cu nevoile comunității din această zonă administrativă. De aceea, reiterăm solicitarea către actualul ministru al Culturii să accepte trecerea cinematografelor în administrarea Consiliului Local Sector 1. Avem disponibilitatea și resursele financiare pentru a le reabilita și reda circuitului public. Doresc să-i asigur pe toți iubitorii filmului că, în administrarea noastră, cinematografele își vor păstra destinația de spații de cultură", a declarat Secretarul Sectorului 1 al Municipiului București, Alexandru Moldoveanu.

Cinematografele după reabilitare: spații culturale de excelență

Administrația locală a început, încă din anul 2009, demersurile pentru trecerea cinematografelor în administrarea Consiliului Local Sector 1.

În situația în care cinematografele vor fi transferate în administrarea comunității locale, Consiliul Local al Sectorului 1 va proceda la efectuarea unor sondaje de opinie a proprietarilor/ coproprietarilor acestor clădiri în vederea exprimării consimțământului lor cu privire la reabilitarea și consolidarea acestor imobile. Investiția se va realiza din bugetul local în cadrul unor proiecte investiționale de anvergură.

Reintroducerea cinematografelor în circuitul cultural va crea o infrastructură capabilă să susțină, în mod esențial, proiecția de film cinematografic dar și alte spectacole cinematografice, precum și orice formă de activitate culturală: festivaluri de film, concerte muzicale, expoziții de artă, spectacole de varietăţi sau alte manifestări culturale în cadrul unor programe/proiecte culturale derulate de către Consiliul Local al Sectorului 1 în parteneriat cu Ministerul Culturii, în baza unui Protocol de Colaborare.

"Restaurarea și consolidarea cinematografelor vor reda Bucureştiului, nu numai monumentele istorice aflate în pericol de distrugere, dar şi un reper identitar şi o resursă culturală de certă valoare. Cinematografele din Sectorul 1 vor deveni spații culturale de excelență unde se vor desfășura evenimente și manifestări de profil de o înaltă ținută",  a mai precizat Secretarul  Sectorului 1.

Litigiul dintre RADEF și Consiliul Local pe rolul Înaltei Curți

În conformitate cu prevederile Legii nr. 303/2008, prin care s-a modificat Ordonanța Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, RADEF trebuia să predea Consiliului Local Sector 1 toate cinematografele din această zonă administrativă până la data de 3 iulie 2009.

Prin adresa nr. M/532/23.02.2009, Primăria Sectorului 1 a solicitat predarea sălilor, iar RADEF a răspuns prin adresa nr. 2039/02.03.2009 că le va preda în luna iunie 2009. În 12 octombrie 2009 s-a revenit cu o solicitare, însă RADEF nu a mai răspuns.

Prin urmare, în 2009 Consiliul Local Sector 1 a chemat în judecată RADEF. A câștigat în primă instanță procesul, dar prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor către consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis și cererea Consiliului Local Sector 1 a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție.

În anul 2013, prin decizia 19, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța dată de Guvern în 2011. În consecință, Consiliul Local Sector 1 a chemat din nou în judecată RADEF care a fost obligată de Curtea de Apel București în dosarul nr. 8128/2/2013 să predea cinematografele și grădinile cinematografice. RADEF a formulat recurs, care se judecă în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție.





Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com