Data: 17.05.2016

Sectorul 1: Centrele “La Pedale” se extind în Parcul Bazilescu

Bucureștenii din cartierele Bucureștii Noi și Chitila, iubitori de sport și mișcare în mijlocul naturii, au începând de mâine o alternativă ideală de petrecere a timpului liber. Primăria Sectorului 1 și Asociația Green Gate extind începând de miercuri, 18 mai, 2016  Centrele "La Pedale" în Parcul Bazilescu. Astfel, bucureștenii din aceste zone, amatori ai sportului pe două roți, sunt așteptați să pedaleze până la mijlocul lunii noiembrie una dintre cele 100 de biciclete puse la dispoziția lor  de administrația locală în Parcul Bazilescu,  în cadrul primului sistem de bike-sharing gratuit din România. Centrul din acest parc este situat pe platoul din fața Teatrului de Vară.

"Administrația locală a ales Parcul Bazilescu pentru deschiderea unui nou centru de biciclete la cerea locuitorilor din zonă iubitori ai sportului pe două roți. Suntem o administrație consultativă care adoptăm principalele măsuri ținând cont de opiniile și nevoile locuitorilor din această zonă administrativă", a declarat viceprimarul Sectorului 1, Vasile Moțoc.

În plus, această opțiune a administrației locale a ținut cont și de faptul că Parcul Bazilescu este în administrarea Primăriei Sectorului 1, spre deosebire de Parcul Herăstrău, unde fusese amenajat până în prezent un astfel de centru, și care se află în administrarea Primăriei Municipiului București.

Centrul de biciclete din Parcul Bazilescu se adaugă celor două centre din Parcul Kiseleff și Pădurea Băneasa care au fost redeschise înaintea Sărbătorilor Pascale. În aceste locații, Primăria Sectorului 1 pune gratuit la dispoziția bucureștenilor iubitori ai sportului pe două roți un număr de 350 de biciclete. Programul de funcționare al tuturor centrelor "La Pedale"este de luni până vineri, între orele 10:00 - 18:00, iar sâmbăta și duminica, în intervalul orar 10:00 - 19:00.

Alegeți traseul pentru plimbări cu bicicleta, direct de pe telefon

Bucureștenii își pot alege traseul pentru plimbări cu bicicleta, direct de pe telefonul mobil. Primăria Sectorului 1, în colaborare cu Asociația Green Gate, au lansat începând cu vara trecută aplicația "La Pedale" prin care sunt ajutați să-și aleagă traseul preferat pentru o plimbare cu bicicleta.
Aplicația poate fi descărcată, gratuit, de pe toate dispozitivele smartphone, atât cu sistem de operare Android, cât și IOS. Aceasta le pune la dispoziția iubitorilor sportului pe două roți un număr de 12 trasee predefinite. În plus, bicicliștii își pot crea propriul traseu prin intermediul Google Maps. Iubitorii de istorie și cultură pot introduce în traseul lor de plimbări cu bicicleta și monumentele Sectorului 1. Aplicația "La Pedale" conține o listă a celor mai importante bijuterii arhitectonice din această zonă administrativă.

Reguli de folosire a centrelor "La Pedale"

Bicicletele vor putea fi închiriate, ca și până acum, gratuit de către bucureșteni, pe baza buletinului de identitate. Pentru a nu-i afecta pe ceilalți locuitori ai Capitalei care se plimbă pe aleile parcului, cei care vin la aceste centre trebuie să ştie să meargă cu bicicleta, să cunoască regulile de circulaţie, să aibă un comportament decent și să aducă bicicletele înapoi în stare bună de funcționare. Bicicletele verzi sunt disponibile în trei mărimi/variante - pentru copii, adolescenţi și adulți - și pot fi folosite pentru o perioadă de maximum două ore, doar în perimetrul parcurilor.

În Pădurea Băneasa se pedalează gratuit din 2015

Începând cu vara anului 2015, centrele "La Pedale" s-au extins și în Pădurea Băneasa. Primăria Sectorului 1 a reamenajat complet Parcul Băneasa, din proximitatea Restaurantului Casa Albă, și a decis să amplaseze aici un centru de închiriat gratuit biciclete, după modelul celor preexistente în parcurile Kiseleff și Herăstrău. Prin deschiderea acestui centru, singura pădure a Capitalei  este accesibilă pentru bucureștenii care vor să se plimbe pe distanțe lungi, pe care nu le regăsesc în interiorul orașului.

Record de utilizatori ai centrelor "La Pedale"

Popularitatea proiectului "La Pedale" şi pasiunea pentru mersul pe bicicletă au crescut semnificativ de la un an la altul. Anul trecut s-a înregistrat un număr record de utilizatori: aproximativ 70.000 de bucureşteni au pedalat bicicletele verzi puse la dispoziţia locuitorilor Capitalei în parcurile Kiseleff, Herăstrău și Pădurea Băneasa.
Proiectul "La Pedale" este parte a unei acțiuni demarate de Primăria Sectorului 1 care vizează promovarea mersului pe bicicletă în oraș după un model implementat deja cu succes în principalele capitale europene.





Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com