Data: 07.07.2016

Sectorul 1: Înfrățire simbolică cu localitățile din Republica Moldova

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, și membrii Platformei Unioniste Acțiunea 2012 din Republica Moldova, conduși de George Simion, au parafat în mod simbolic joi, 7 iulie 2016, acordul de înfrățire administrativă între Sectorul 1 și o serie de localități din Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul primăriei. În cadrul întâlnirii au fost avansate o serie de potențiale localități partenere pentru Sectorul 1 urmând ca, în viitoarele ședințe ale Consiliu Local să se pună bazele actului administrativ propriu-zis de înfrățire.

"Permiteți-mi să-mi exprim totodată bucuria și sprijinul meu pentru idealul vostru, care este și al nostru. Doresc să vă asigur că vom face tot ce ne stă în putință, eu și colegii mei, pentru ca anul 2018, când vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire, să ne prindă într-o relație mult mai apropiată de Republica Moldova. În mine veți găsi tot timpul un partener și îmi doresc ca împreună să realizăm înfrățirea administrativă a Sectorului 1 cu cât mai multe localități din Republica Moldova", a declarat Dan Tudorache, Primarul Sectorului 1.

Evenimentul face parte din campania organizațiilor unioniste "Vara înfrățește Țara", prin care își propun să realizeze 100 000 de înfrățiri în această vară. Înfrățirile între basarabeni și români se vor face prin intermediul platformei online www.basarabia-acasa.ro, care oferă celor interesați materiale atractive despre realităților sociale și culturale din România și Republica Moldova.

Startul campaniei va fi dat în mod simbolic vineri, 8 iulie 2016, începând cu orele 18.00,  printr-un flash-mob, organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 la Kilometrul 0, în fața Bisericii Sfântul Gheorghe Nou, la care vor participa deopotrivă tineri bucureșteni și basarabeni. În cadrul campaniei se vor ocupa toate bornele kilometrice ale orașelor românești, acoperind astfel distanțele dintre ele.

"Am vrut, în mod simbolic, să începem campania în România cu Sectorul 1, supranumit și "Capitala Capitalei". Înfrățirea dintre primarul Sectorului 1 și Sorin Becciu, reprezentantul tinerilor unioniști, este piatra de temelie a parteneriatului administrativ dintre Sectorul 1 și celelalte localități din Basarabia. Astăzi este momentul să ne reîntregim familia și cercul de prieteni, să dăm mână cu mână peste Prut, trecându-l cu încrederea că mâine ne vom regăsi în interiorul unui stat puternic și stabil. Astăzi este momentul să înfrățim om cu om", a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Pe parcursul ultimului an, 1000 de primari din România și Republica Moldova au perfectat acorduri de înfrățire, iar 450 de licee din dreapta Prutului au stabilit parteneriate cu unitățile școlare din stânga Prutului. Organizatorii estimează realizarea anul acesta a 100 000 de înfrățiri între cetățenii celor două state, materializate prin vizite reciproce.






Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com