Data: 13.07.2018

București FM: Consilierii locali din opoziție blochează supravegherea medicală la domiciliu a vârstnicilor din Sectorul 1!

"Cei 12 consilieri PNL și USR prezenți la ședința extraordinară a Consiliului Local al Sectorului 1, din data de 12 iulie 2018, au dat un vot negativ unui proiect de hotărâre vizând supravegherea medicală permanentă, 24/24 de ore, la domiciliu, fără internare, a 20 de mii de pacienți geriatrici.
În condițiile în care din partea majorității PSD-ALDE-PMP erau prezenți în sala de consiliu 12 consilieri, proiectul a fost respins.


Centrul de Monitorizare "Ana Aslan", care ar urma să fie înființat în cadrul Institutului de Geriatrie și Gerontologie cu același nume, va oferi un serviciu nou, care nu există, la nivel național, pacienților geriatrici. Astfel, persoana vârstnică va face un screening al stării sale de sănătate, în cadrul noului Centru, apoi, va fi monitorizat de la distanță, cu ajutorul unor dispozitive care îi vor fi puse la dispoziție gratuit. Acestea vor transmite automat către Centrul de Monitorizare parametrii precum tensiunea arterială sau glicemia. Datele vor fi înregistrate de către un sistem informatic, care va genera alerte în cazul unor variații ale acestor parametrii vitali, explică managerul Institutului de Geriatrie și Gerontologie "Anna Aslan", doctor Anca Ștefan.
Șefa de la "Ana Aslan" mai spune că, în acest fel ar putea beneficia de supraveghere medicală permanentă, fără internare, circa 20 de mii de persoane vârstnice din Sectorul 1 și din București, în condițiile în care numărul de paturi pentru specialitatea geriatrie abia dacă ajunge la 700 de paturi, la nivelul Capitalei.

Directoarea Centrului de Servicii Sociale "Caraiman", al Primăriei Sectorului 1, Livia Gomes, spune că, în proiectul Centrului de Monitorizare, Institutul "Ana Alan" va aduce clădirea în care va fi organizat centrul și medicii și personalul medical specializat în geriatrie. Primăria Sectorului 1 ar urma să asigure reabilitarea clădirii și dotarea cu aparatura necesară, dezvoltarea sistemului informatic și mentenanță pentru acestea. Întreaga cheltuială s-ar putea ridica la circa 1 milion de lei, a declarat Gomes."

Sursa: Bucuresti FM
http://www.bucurestifm.ro/2018/07/12/consilierii-locali-din-opozitie-blocheaza-supravegherea-medicala-la-domiciliu-a-varstnicilor-din-sectorul-1/