Data: 03.06.2019

Primarul Sectorului 1 solicită consens politic pentru rezolvarea problemelor de mediu

În ședința Consiliului Local Sector 1 de miercuri, 5 iunie, consilierii vor dezbate patru proiecte de hotărâri ce țin de înființarea unei noi instituții. Noua Direcție, subordonată direct Consiliului Local, va avea ca principal scop protecția mediului prin investiții în fluxul deșeurilor, cum ar fi infrastructura de colectare selectivă de la cetățeni și operarea unei stații proprii de sortare a deșeurilor.

Demersul, început încă din anul 2017 prin adoptarea în unanimitate a unei strategii de investiții pe termen mediu și lung, își găsește acum cadrul instituțional prin care se vor rezolva gravele probleme de mediu din Sectorul 1. Pentru înființarea instituției de interes public local au fost parcurse toate etapele prevăzute de legislația în vigoare.

În anul 2016, Primăria Sectorului 1 a declanșat o amplă campanie contra poluării în urma căreia s-au strâns peste 40.000 de semnături de la cetățenii nemulțumiți de mirosurile de la groapa de gunoi. În anul 2017, Consiliul Local a votat în unanimitate planul de investiții pe termen mediu și lung în fluxul deșeurilor. În anul 2018, Primăria a elaborat documentații tehnico-economice (asumate prin vot de majoritatea consilierilor locali) și studiul de oportunitate privind propria stație de sortare. În anul 2019, Consiliul Local a obținut de la Consiliul General al Municipiului București acordul pentru înființarea instituției și de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici avizul pentru organigrama și numărul de angajați.

"Pe acest subiect a existat întotdeauna un consens între mine și consilierii din opoziție. Sectorul 1 se confruntă cu probleme de mediu care trebuie remediate până nu este prea târziu. Avem în spate multe acțiuni comune care au evoluat în sensul înființării unei instituții care să gestioneze protecția mediului. Reamintesc consilierilor locali că Uniunea Europeană a declanșat deja procedura de infringement pentru nerespectarea țintelor de reciclare, reutilizare și valorizare a deșeurilor. Prin urmare, solicit Consiliului Local să se raporteze mai mult la interesul public legat de înființarea acestei instituții și mai puțin la contextul politic actual, total nefavorabil conlucrării pentru binele comunității", a declarat Dan Tudorache, Primarul Sectorului 1.

Prin Direcția Utilități Publice, Salubritate și Protecția Mediului (DUPSPM), Primăria Sectorului 1 va sorta și va trata deșeurile, astfel încât la groapa de gunoi să fie depusă o cantitate de deșeuri redusă considerabil, sub forma unui material inert, care nu poluează aerul Capitalei. DUPSPM va face investiții în reciclarea materialelor refolosibile, urmărind reducerea costurilor și un mai bun control asupra cantităților de deșeuri. Astfel, până în 2023, prin campanii susținute de informare,  conștientizare și educație ecologică, Sectorul 1 va deveni un model de bune practici în domeniul selectării și tratării deșeurilor din oraș.


Serviciul Imagine și Relații cu Mass-Media
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: presa.primaria1@gmail.com