Data: 14.07.2021

Solicităm acordul CGMB pentru participarea Sectorului 1 la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea integrată a deșeurilor

Consiliul Local Sector 1 a aprobat în ședința de astăzi un proiect de hotăre prin care solicită acordul Consiliului General al Municipiului București pentru participarea Sectorului 1, alături de celelalte sectoare, la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru gestionarea integrată a deșeurilor în Capitală.

Adoptarea proiectului creează premisele constituirii unei asociații de dezvoltare intercomunitară având ca scop gestiunea integrată a deșeurilor municipale din București, precum și accesării de fonduri structurale prin programele specifice gestiunii deșeurilor.

Câteva dintre obiectivele înființării Asociației sunt: crearea cadrului necesar pentru gestionarea deșeurilor de pe raza Municipiului București, realizarea investițiilor pentru colectarea selectivă a deșeurilor și pentru sortarea deșeurilor, realizarea unei instalații de tratatre mecano-biologică a deșeurilor și de recuperare materială, instalații pentru compostarea biodeșeurilor generate în Municipiul București, instalație pentru gestionarea deșeurilor de construcții și demolări din Capitală etc.

ADI va oferi sprijin pentru elaborarea documentațiilor necesare în vederea accesării fondurilor europene și a altor surse de finanțare pentru realizarea investițiilor necesare și sprijin pentru elaborarea documentației necesare pentru delegarea serviciilor de gestionare a deșeurilor cu privire la activitățile care sunt în componența fiecărui asociat.

Înaintea ședinței Consiliului Local, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a întâlnit astăzi, la sediul Primăriei Sectorului 1, cu ministrul Mediului, președintele Agenției Naționale pentru Mediu, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Prefectul Municipiului București, Primarul General al Municipiului București și cu primarii de sector din Capitală pentru a rezolva situația critică a deșeurilor.

"Am convenit să înființăm cât mai repede Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor București. În cadrul asociaței, ne propunem demararea de urgență a proiectelor de înființare a unui nou depozit ecologic pentru deșeuri nepericuloase ce va deservi Bucureștiul, precum și a unor stații de tratare a deșeurilor," a declarat Clotilde Armand.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a explicat că discuțiile din ședința de lucru au fost axate pe două subiecte. "În primul rând pentru a accesa bani europeni trebuie să facem un ADI, o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară. Am agreat lucrul acesta de mai mult timp. Suntem în procedură, în sensul că cinci sectoare au dat niște hotărâri de consiliu preliminare.

Am agreat că Sectorul 1 să dea săptămâna aceasta hotărâre, iar Consiliul General va da hotărârea în ședința pe care o s-o avem pe 19 iulie, lunea viitoare, urmând ca după aceea sectoarele să dea din nou o hotărâre de consiliu. Din păcate, aceasta este procedura prevăzută de Codul Administrativ. Deci, în luna august vom avea un ADI prin care și Primăria Generală și primăriile de sector vor putea să acceseze bani europeni pentru deșeuri," a precizat primarul Capitalei, Nicușor Dan.   

Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro