Data: 06.11.2021
Clotilde Armand, apel către societatea civilă și activiștii de mediu: “Sprijiniți-ne să stopăm otrăvirea aerului Capitalei”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, lansează un apel public către societatea civilă și autoritățile cu atribuții în domeniul protecției mediului pentru colaborare și acțiuni imediate pentru stoparea poluării din Capitală:
"Bucureștiul este una dintre cele mai poluate capitale ale Europei. Incendiile, arderile de deșeuri necontrolate, gazele de eșapament, deșeurile industriale, abandonarea ilegală de deșeuri pe domeniul public sau pe terenuri private sunt doar câteva dintre sursele care ne otrăvesc aerul pe care îl respirăm în fiecare zi.
Gradul ridicat de poluare din București, constatat și de senzorii de măsurare a calității aerului din Capitală, ne afectează calitatea vieții fiecăruia dintre noi punându-ne pe termen lung sănătatea în pericol. Nu mai departe de ieri, senzorii de poluare instalați în Capitală au fost, din nou, pe roșu și portocaliu în mai multe zone ale orașului.
Este un moment critic chiar și la nivel național, România se află în procedură de infringement pentru poluarea aerului şi există riscul să fim sancționați de Comisia Europeană. Până acum nu au fost luate măsuri pentru a reduce poluarea în marile oraşe, iar Capitala conduce în acest top nefericit.
Ani de zile nu s-a făcut nimic sau aproape nimic în acest domeniu. Nepăsarea fostelor administrații și lipsa deciziilor ne-au adus aici. Poluarea a ajuns la un asemenea nivel încât nu mai este timp de așteptat sau de ezitat. Este momentul să spunem STOP POLUĂRII!
Cum putem face asta? Nimeni nu poate rezolva problema poluării de unul singur. Nici Primăria Municipiului București, nici Garda Națională de Mediu, nici primăriile de sector. Este nevoie de un efort conjugat al tuturor acestor autorități pentru a opri poluarea. Dar mai este nevoie de ceva. Cetățenii și societatea civilă să vină alături de noi pentru pentru ca, împreună, să facem aerul respirabil în București.
Apreciem foarte mult implicarea societății civile și a activiștilor de mediu pe care îi așteptăm alături de noi în acest demers. Avem nevoie de specialiști care să ne împărtășească din experiența lor, care să fie alături de noi pe teren și împreună cu care să reușim să limităm poluarea aerului din București.
Solicitările de colaborare din partea organizațiilor neguvernamentale specializate în domeniul protecției mediului pot fi trimise pe adresele de e-mail: cabinetprimar@primarias1.ro și registratura@primarias1.ro. Vom avea o primă ședință de lucru săptămâna viitoare la sediul Primăriei din Sectorul 1 împreună cu organizațiile, instituțiile și toți cei interesați să lupte împotriva poluării.
De asemenea, fac un apel către toți locuitorii Sectorului 1 să ne semnaleze la numărul de telefon: 021/9540, apelabil 24 de ore din 24, orice ardere necontrolată de deșeuri, emisii de gaze care deranjează mirosul, deșeuri abandonate, instalații industriale defecte care ar putea să constituie potențiale surse de poluare. Polițiștii locali ai Sectorului 1 vor interveni în timp real pe teren pentru a verifica situația reclamată și, în funcție de ceea ce vor constata, vor solicita prezența comisarilor Gărzii Naționale de Mediu care vor lua măsurile prevăzute de legislația în vigoare.
A venit timpul ca împreună - autorități, cetățeni și organizații neguvernamentale - să luăm măsuri urgente și concrete pentru a ne apăra sănătatea noastră și a generațiilor viitoare."
Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro