Data: 09.12.2021

Panouri fotovoltaice și pompe de căldură la 10 blocuri din Cartierul Aviației. Primăria va asigura 90% din costuri

Locatarii a 10 blocuri din Cartierul Aviației vor beneficia de o modalitate mai eficientă și mai prietenoasă cu mediul de încălzire a imobilului, bazată pe tehnologii de ultimă generație. Pentru reducerea dependenței cetățenilor de rețeaua centralizată de termoficare și având în vedere numărul mare de avarii care duc la sistarea repetată a furnizării agentului termic, Primăria Sectorului 1 lansează programul "Termoficare de la soare" prin care și-a propus încălzirea locuințelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece și furnizarea de apa calda menajeră pe toata perioada anului prin intermediul pompelor de căldură și a panourile fotovoltaice. Programul se adresează tuturor blocurilor din Sectorul 1 care sunt reabilitate termic și care sunt constituite în asociații de proprietari.

Proiectul pilot va fi derulat la 10 blocuri din cartierul Aviației, zona din Sectorul 1 cea mai grav afectată de lipsa repetată a energiei termice livrate de Termoenergetica. Acest sistem va reduce costurile cetățenilor cu încălzirea locuinței, va reduce poluarea cauzată de centralele individuale și alte surse de încălzire și va ridica standardul de viață al locatarilor prin furnizarea de energie termică atunci când este necesară, fără sincope și folosind tehnologii ultramoderne.

"Bucureștenii se confruntă de câțiva ani cu probleme majore în furnizarea apei calde și a căldurii cauzate de lipsa investițiilor în modernizarea rețelei de termoficare din Capitală. Incompetența și nepăsarea fostelor administrații ale Bucureștiului ne-au adus în situația gravă în care ne găsim astăzi când, în anumite momente, locuitorii Capitalei îngheață în case, iar pe termen scurt nu se întrevede o modernizare a sistemului de încălzire centralizat. Deși Primăria Sectorului 1 nu are atribuții specifice în privința termoficării, acestea aparținând exclusiv Primăriei Capitalei și Guvernului României, trebuia să luăm măsuri urgente și concrete pentru ca standardul de viață al locuitorilor din Sectorul 1 să fie demn de o Capitală a secolului XXI", a declarat Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

15.000 de lei valoarea totală a investiției pentru un apartament

Pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de 10 etaje, cu 40 de apartamente, costul estimat este de aproximativ 600.000 de lei, rezultând un cost pentru fiecare apartament de 15.000 de lei, din care Primăria își propune să susțină 90% din sumă. Prin urmare, costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depăși suma de 1.500 lei/apartament.

Impactul bugetar complet  pentru cele 480 de apartamente pe care le estimăm a fi în cele 10 blocuri care vor fi incluse în proiectul pilot va fi de aproximativ 7.200.000 lei.

Un sistem cu 2 pompe și 10 kWp foto costă aproximativ 500.000 de lei. La această sumă se adaugă sistemul de panouri solare cu apă caldă de aproximativ 100.000 de lei. Toate calculele sunt  făcute pe baza informațiilor publice din piață (oferte) raportate la suprafețele încălzite și certificatele energetice.

Criterii transparente și obiective de selectare a blocurilor

Toate asociațiile de proprietari de la blocurile din Cartierul Aviației care doresc să beneficieze de acest sistem ultramodern de încălzire se vor putea înscrie în program începând de vineri, 10 decembrie 2021 până în data de 10 ianuarie 2022, folosind următoarele modalități: pe adresa de e-mail registratură@primarias1.ro, la sediul Primăriei Sectorului 1 din Bulevardul Banu Manta nr. 9 sau completând formularul online care este disponibil la următorul link: https://forms.gle/zagezqznTA79zAT9A

Cererile trebuie să conțină datele asociației și adresa, numărul de etaje, numărul de scări și numărul de apartamente, precum și anumite informații care vor constitui criterii de selecție a celor 10 blocuri care vor intra în proiectul pilot: numărul de persoane înregistrate la întreținere, numărul total de copii (până în 14 ani) din imobil, valoarea facturii de încălzire, pentru a calcula specialiștii primăriei costul pe persoană. În plus, un alt criteriu de selectare a blocurilor îl constituie temperatura medie a agentului termic livrat.

În proiectul pilot vor incluse, pe baza acestor criterii obiective, blocurile din Cartierul Aviației care sunt reabilitate termic și care au cele mai mari probleme cu furnizarea agentului termic. În etapele ulterioare ale programului "Termoficare de la soare" vor fi incluse și celelalte blocuri din cartierul Aviației izolate termic care vor depune cerere în acest sens, precum și blocurile din restul cartierelor Sectorului 1 care vor dori includerea în proiect.

Pompele de căldură au o eficiență de 300-400%

Pompele de căldură au o eficiență medie de 300-400%, convertind energia electrică și căldura ambientală în energie termică utilizabilă (agent termic la temperaturi ridicate). Prin proiectul "Termoficare de la soare", în blocurile din Sectorul 1 vor fi instalate pompe de căldură aer-apă sau sol-apă,  în funcție de situația din teren. Preferabilă este soluția sol-apă pentru că are o eficiență mai ridicată și o poluare fonică redusă, dar nu se poate utiliza în orice situație pentru că presupune foraje de mică adâncime (100m).

Totodată, pentru reducerea costurilor cu energia electrică, prin acest program vor fi instalate și panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor, ajungând astfel la un cost al gigacaloriei mai mic decât cel din piață. Întregul sistem se instalează fără a modifica instalația internă de încălzire și fără a afecta terasa blocului.

Sistemul poate asigura necesarul de energie termică timp de 8 luni/an

Fiecare asociație de proprietari va avea posibilitatea să aleagă în orice moment modul în care dorește să folosească noul sistem de încălzire.

În varianta 1, acesta poate să fie folosit gratuit, astfel încât energia produsă de sistemele solare, și doar aceasta să fie folosită, fără un aport de la rețeaua națională de distribuție de energie electrică. În această situație, sistemul nu asigură necesarul de energie termică, ci doar completează cât de mult este posibil energia livrată de Termoenergetica.

În varianta 2, sistemul poate să fie folosit pentru a asigura tot necesarul de energie termică al imobilului. În cazul acesta, sistemul preia toata energia pe care o are disponibilă în sistemul centralizat de la Termoenergetica și completează necesarul până la temperatura dorită.

Schimbarea celor două moduri de lucru se poate face oricând și de oricâte ori se dorește, prin apăsarea unui singur buton. În orice moment, se poate verifica ce cost a fost generat de consumul din rețeaua energetică națională pentru o gestiune eficientă a costurilor.

Timp de cel puțin 8 luni/an, sistemul poate asigura tot necesarul de energie termică din surse regenerabile, fără niciun cost suplimentar pentru asociație, fără emisii de gaze cu efect de seră și fără să genereze poluare la nivel local.

În perioada de 30 de zile cât durează înscrierea în proiectul pilot, specialiștii, societatea civilă și toate persoanele interesate pot face sugestii sau propuneri de îmbunătățire a programului "Termoficare de la soare" pe adresa de e-mail registratura@primariasector1.ro  pentru ca acesta să răspundă cât mai adecvat așteptărilor și  nevoilor comunității locale.



Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro