Data: 07.07.2022

Iată de ce este important să răspundem corect și complet la întrebările recensământului!

În aceste zile este în plină desfășurare Recensământul Populației și Locuințelor, un proces esențial care se desfășoară o dată la 10 ani. Participarea la recensământ și furnizarea în mod corect și complet a răspunsurilor la toate întrebările din chestionarul de recenzare este nu numai o obligație cetățenească, care poate fi sancționată cu amendă în caz de refuz, ci este și în interesul nostru al tuturor.

Un recensământ făcut corect și la care participă întreaga populație ne ajută să știm numărul exact al cetățenilor dintr-o comunitate și scoate în evidență date esențiale despre calitatea vieții și condițiile de locuire ale fiecăruia dintre noi.

De ce este esențial să fie cunoscute toate aceste informații? Pentru că politicile publice derulate de autoritățile centrale și locale în domeniul economic și social menite să ne facă nouă viața mai bună se iau tocmai în funcție de aceste statistici. Ori date incorecte sau incomplete dau naștere la politici publici eronate cu efecte nefaste pe termen lung în privința calității vieții fiecăruia dintre noi.

De exemplu, bugetul se construiește în funcție de numărul de locuitori, ori date inexacte în această privință ar însemna ca fondurile bugetare să nu fie direcționate acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

Tot în funcție de numărul populației sunt direcționate în mod corect fondurile publice pentru construirea de creșe și grădinițe, iar rezultatele corecte la un recensământ dau autorităților o imagine clară asupra accesului populației la servicii precum sănătatea, educația, protecția socială și altele.

Mai mult, numărul de polițiști locali dintr-o localitate este stabilit în funcție de numărul populației.Informații incorecte la recensământ, dau naștere la decizii administrative greșite în privința numărului polițiștilor locali, ceea ce înseamnă mai puțină siguranță pe străzile localităților României.


Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro