Data: 16.08.2022

Identificăm imobilele din Sectorul 1 cu fațade degradate. Proprietarii care nu le renovează vor plăti un impozit mai mare cu până la 500%

Primăria Sectorului 1, prin Poliția Locală, a demarat un amplu proces de identificare a imobilelor din această zonă administrativă care au fațadele degradate. De la începutul anului și până în prezent, polițiștii locali au identificat un număr de 93 de imobile cu fațade degradate (blocuri sau locuințe unifamiliale) și au emis somații către proprietari pentru a remedia/restaura imobilul în termen de șase luni.

Dacă proprietarii nu renovează fațada imobilului în termenul de șase luni de la primirea somației, vor plăti un impozit mai mare cu până la 500% pentru anul fiscal următor, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr.91/2020 privind aprobarea Regulamentului privind stabilirea condițiilor de majorare a impozitului pe clădirile și terenurile situate pe teritoriul administrativ al Sectorului 1 al Municipiului București.

Reamintim proprietarilor, persoane fizice sau juridice, că, potrivit art.9 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, le revine responsabilitatea reparării/întreținerii/modernizării imobilelor.

Primăria Sectorului 1 face un apel către comunitatea locală să sprijine Poliția Locală în procesul de identificare a imobilelor cu fațadele degradate din această zonă administrativă, să sune la numărul de telefon 021/9540, apelabil 24 de ore din 24, și să semnaleze existența unor astfel de clădiri.

Într-o postare de astăzi de pe pagina personală de Facebook, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a dat exemplul Casei Nicolae Petraşcu, valoros monument istoric situat la  Piața Romană nr. 1, care se află într-o stare avansată de degradare.

"Casa Nicolae Petraşcu - opera marelui arhitect Ion Mincu a ajuns astăzi o rană pe obrazul Bucureștiului - se află într-un proces de degradare și nimeni nu face nimic pentru salvarea ei. Acest imobil monument istoric și o bijuterie a arhitecturii românești riscă să dispară sub ochii noștri. Aș vrea să știți că noi nu vom sta nepăsători. Responsabilitatea reparării, întreținerii și modernizării imobilelor revine proprietarilor, persoane fizice sau juridice, conform art. 9 din Ordonanța Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale. Astfel, am emis somații către proprietari pentru remedia/restaura imobilul (termenul este de 6 luni). În caz contrar vom depune plângere pentru distrugerea unui monument istoric și vom majora impozitul cu până la 500%", a afirmat primarul Clotilde Armand.

Totodată, edilul Sectorului 1 a făcut și un apel către Ministerul Culturii să se implice în salvarea acestui imobil de patrimoniu: "Fac un apel către Ministerul Culturii să fie mai activ în cazul de mai sus. Ne moare istoria sub ochi iar în locul ei vor crește blocuri".




Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro