Data: 17.10.2022
Mamografii și ecografii mamare gratuite pentru femeile din Sectorul 1 la Complexul Multifuncțional Caraiman
Primăria Sectorului 1, prin Complexul Multifuncțional Caraiman, asigură gratuit, pentru al doilea an consecutiv, timp de o lună, servicii complete de investigații, consult și consiliere pentru prevenirea și reducerea cazurilor de cancer la sân. Astfel, în perioada 17 octombrie-17 noiembrie 2022, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 69 ani, cu domiciliul în Sectorul 1, au acces gratuit la serviciile de mamografie și ecografie mamară oferite de Complexul Multifuncțional Caraiman (Str. Caraiman nr. 33A). Centrul medical aflat în administrarea Primăriei Sectorului 1 dispune de un mamograf de ultimă generație care efectuează mamografii 3D cu tomosinteză.
Pentru doamnele cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 ani se recomandă efectuarea inițial a unei ecografii mamare, iar dacă este cazul, la indicația medicului specialist, se poate efectua o mamografie pentru a clarifica anumite aspecte relevate de ecografia mamară.
Doamnele cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 ani, care nu au efectuat o mamografie în ultimii doi ani sunt așteptate în serviciul de radiologie-imagistică pentru a beneficia de efectuarea mamografiei, gratuit, în această perioadă.
După eliberarea rezultatelor de la ecografia mamară și/sau a mamografiei, doamnele vor beneficia de servicii de consiliere și consult senologic prin cabinetul de obstetrică – ginecologie.
Mamografiile se efectuează în zilele de marți, miercuri și joi, între orele 09:00 – 13:00. Ecografiile mamare se efectuează în zilele de luni orele 09:00 – 13:00, 15:00 – 18:30 și joi orele 15:00 – 18:00. Consilierea și consultul senologic la cabinetul de obstetrică – ginecologie, în zilele de marți, miercuri și joi, între orele 09:00 – 15:00.
Pentru programări, persoanele interesate pot suna la următoarele numere de telefon ale Complexului Multifuncțional Caraiman: 021.224.40.73, 021.224.40.29, 021.224.40.28.
"Îmi doresc ca în Sectorul 1 să prevenim și să reducem cazurile de cancer la sân în rândul femeilor. În fiecare an, în luna octombrie marcăm luna conștientizării și prevenției cancerului de sân. Am decis să reluăm campania de anul trecut- Cancerul poate fi prevenit! Campanie de informare și prevenție a cancerului de sân-, pentru că statisticile nu sunt deloc încurajatoare. România se află în continuare pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene la testarea pentru cancerul la sân, în condițiile în care această boală este una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor. Este esential ca doamnele și domnișoarele din Sectorul 1 să conștientizeze împortanța realizării periodice a acestor investigații medicale, pentru că un cancer descoperit la timp poate fi tratat și vindecat, iar uneori poate face diferența între viață și moarte", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la testarea pentru cancerul la sân
România este pe ultimul loc în UE la testarea pentru cancerul la sân. Rata de incidență a cancerului de sân depășeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de aceeastă boală, în rândul populației feminine la nivel global.
Totodată, cancerul de sân este una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor în țara noastră. În România conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică pentru anul 2020, cancerul de sân reprezintă a treia cea mai întâlnită formă de cancer, cu o pondere a cazurilor noi de 12,2%, după cancerul de colon și cancerul de plămâni. De aceea, prin intermediul acestei campanii, dorim să încurajăm doamnele și domnișoarele din Sectorul 1 să facă periodic aceste investigații medicale esențiale și să le ajutăm să descopere la timp o eventuală afecțiune oncologică la sân.
Octombrie este luna de conștientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în țări din întreaga lume, campania își propune să crească atenția și gradul de conștientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei boli deosebit de grave.
În paralel, tot prin Complexul Multifuncțional Caraiman desfășurăm o campanie gratuită de screening pentru cancerul de col uterin destinată doamnelor cu domiciliul în Sectorul 1, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 ani. Menționez faptul că pentru aceste investigații nu este nevoie de biletul de trimitere de la medicul de familie.
Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro