Data: 21.12.2022

Solicităm CGMB clădirea Cinematografului Giulești pentru transformarea sa într-un centru educațional ultramodern

Primăria Sectorului 1 și-a propus reabilitarea și modernizarea clădirii fostului cinematograf Giulești pentru redarea sa comunității locale. Primarul Clotilde Armand își dorește transformarea acestei clădiri, aflată în stare avansată de degradare, într-un spațiu educațional ultramodern destinat persoanelor vulnerabile din această zonă administrativă, dar nu numai.

Acest spațiu va oferi tuturor copiilor și tinerilor din Sectorul 1 (și nu numai), în grupa de vârstă începând de la 10 ani, oportunitatea de a participa la un mediu propice pentru a învăța și a se dezvolta. După reabilitare și modernizare, aici se vor desfășura cursuri de robotică, IT, Game Development, educație digitală, educație incluzivă, educație remedială, cursuri de leadership și dezvoltare antreprenorială, precum și ateliere de pictură, de teatru și performance, de fotografie și producție video etc. În plus, aici vor avea loc expoziții de artă, proiecții de film, piese de teatru, sesiuni științifice, lansări de carte etc.

În acest scop, Consiliul Local Sector 1 a aprobat în ședința din data de 19 decembrie 2022 o hotărâre prin care se solicită Consiliului General al Municipiului București modificarea hotărârii nr.213/2015 prin care Cinematograful Giulești a fost transmis în administrarea Consiliului Local Sector 6 și transmiterea acestui imobil în administrarea Consiliului Local Sector 1.

"Mi-am propus reabilitarea, modernizarea și redarea comunității locale a tuturor clădirilor publice din Sectorul 1 aflate în stare de degradare. Este și cazul Cinematografului Giulești, o ruină  abandonată de zeci de ani. Pentru acest spațiu am elaborat un proiect, împreună cu Fundația Roma Education Fund România, prin care dorim transformarea clădirii fostului cinematograf Giulești într-un centru educațional ultramodern dedicat persoanelor vulnerabile din Sectorul 1, dar nu numai. Este vorba despre Centrul Educațional "Nicolae Gheorghe" (1946-2013), fondator al mișcării rome din România și ambasadorul romilor la nivel Mondial", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

După reabilitare și în acord cu un plan arhitectrural bine pus la punct, clădirea va oferi oportunitatea unor activități educaționale destinate atât copiilor, adolescenților cât și adulților – de exemplu cursuri RIG (Robotică, IT, Game Development), cursuri de împărtășire a unor valori multiculturale etc. Cursurile vor fi construite folosind metodologii specifice realizate de experți cu experiență relevantă și vor fi deschise atât persoanelor din medii dezavantajate, cât și celor care își permit achiziționarea contra-cost a acestora. Centrul va fi utilizat și pentru activități conexe, menite să implice comunitatea, de la expoziții de artă, proiecții de filme, piese de teatru, la sesiuni științifice, lansări de carte, etc.

Prin implicarea Fundației Roma Education Fund România (REF-RO) vor fi furnizate oportunități educaționale precum educație remedială – pentru copiii care au nevoie de asistență pentru a înțelege și pentru a aprofunda materiile predate în învățământul clasic prin lecții aplicate/practice, educație incluzivă – ateliere de istoria și cultura romilor, comunicare interculturală, folosind deja metodologia aplicată în proiectul online RomStoria, educație digitală – un spațiu prietenos și echipat corespunzător cu calculatoare de ultimă generație în care vor desluși, alături de specialiști, tainele digitalizării. Clădirea fostului Cinematograf Giulești va fi consolidată și recompartimentată, ținându-se cont de un obiectiv major: atingerea standardului nZEB, cu consum de energie aproape zero.




Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro