Data: 30.05.2008

Către cotidianul „Gândul”

  Referitor la articolul cu titlul „Infiltrare. Mafia imobiliară în parohia lui Chiliman/ Inspectorul Primăriei amendează omul ca să-i înhaţe terenul", semnat de Maria Manoliu şi publicat de ziarul "Gândul", vineri, 30 mai 2008, pe prima pagină, Primarul Sectorului 1, domnul Andrei Chiliman, face următoarele precizări:
 

În atenţia       Domnului Marius Niţu - redactor-şef

                        Domnului Claudiu Pândaru - redactor-şef adjunct

                        Doamnei Mariei Manoliu - publicist comentator

Referitor la articolul cu titlul „Infiltrare. Mafia imobiliară în parohia lui Chiliman/ Inspectorul Primăriei amendează omul ca să-i înhaţe terenul", semnat de Maria Manoliu şi publicat de ziarul "Gândul", vineri, 30 mai 2008, pe prima pagină, Primarul Sectorului 1, domnul Andrei Chiliman, face următoarele precizări:

Am citit, consternat, pe prima pagină a cotidianului dumneavoastră, un basm, cu "mafioţi din primărie", cu inspectori ai Primăriei Sectorului 1, care ar fi furat terenuri. O poveste neverificată de autorul materialului şi tendenţios prezentată. Reaua-credinţă cu care este scris materialul rezultă atât din modul de abordare a subiectului, cât şi prin modul total neprofesionist al autorului în care a solicitat reprezentanţilor Primăriei amănunte despre subiectul prezentat.

Am dispus verificări imediate şi pot să vă precizez următoarele:

  • Domnul Ispir Anghel NU A FOST NICIODATĂ ANGAJATUL PRIMĂRIEI SECTORULUI 1. În schimb, el este prezentat în materialul din "Gândul" ca fiind "inspectorul" care "a dat o amendă de 30 milioane de lei vechi pentru o magazie fără autorizaţie pe un teren din Băneasa" sau ca fiind "funcţionarul Primăriei" care "s-a făcut stăpân pe teren folosind actele de amendă"
  • Ispir Anghel apare în arhiva de documente a Primăriei ca fiind propietarul unui teren situat pe strada Trifeşti numărul 7, sector 1. Domnul Ispir Anghel a depus sesizarea cu numărul 35830 din data de 3 octombrie 2005 în care, în calitate de proprietar al terenului din strada Trifeşti numărul 7, reclamă faptul că, citez: "(...) d-na Dumitrescu Simona, domicilată în Bucureşti, strada Zeletin 22 a amplasat o baracă din lemn pe proprietatea mea, fără acordul meu. Menţionez că şi-a mai construit un garaj în curtea sa, fără autorizaţie. Vă rugăm să luaţi măsurile ce se impun".
  • La data de 19 octombrie 2005, Serviciul Inspecţie al Primăriei Sectorului trimite o invitaţie oficială, semnată de inspector Iosifescu Mirela, doamnei Dumitrescu Simona şi Maria Tecsi (ambele domiciliate la adresa din sesizarea nr. 35830/03.10.2005) pentru a se prezenta la serviciul Inspecţie ca să clarifice situaţia reclamată de Ispir Anghel
  • La data de 24 noiembrie, o lună mai târziu, Serviciul Inspecţie întocmeşte procesul verbal nr 255/24.11.2005 de sancţionare a doamnei Dumitrescu Simona Georgeta cu 30 milioane de lei vechi pentru NEPREZENTARE DE DOCUMENTE!.
  • Mai mult decât atât, la data de 8 decembrie 2005, doamna  Dumitrescu Simona Georgeta depune o contestaţie a amenzii, motivând că poate demonstra că "invitaţia nu a fost comunicată conform prevederilor legale". Cu alte cuvinte, recunoaşte că nu a prezentat documentele solicitate de Primărie. În schimb, autorul materialului afirmă, citând-o pe doamna Tecsi Maria, că "în 2005, m-au chemat la primărie, serviciul Disciplina în construcţii, cu toate actele de proprietate. Cum i le prezentam, doamna Iosifescu merge şi făcea copii după ele".

Povestea publicată de "Gândul" nu este susţinută de documente, ceea ce mă determină să bănuiesc faptul că autorii acestui demers jurnalistic s-au constituit - cu sau fără voia dumnealor - în instrumente de campanie electorală, abdicând de la normele deontologice care prescriu, în primul rand, corecta informare a opiniei publice. Mai mult decât atât, imaginile care însoţesc acest material nu sunt cele de la adresa menţionată în articol!

Vă reamintesc faptul că, de câteva zile, publicaţii centrale precum Gardianul, Ziua, ori Curentul şi postul de televiziune Realitatea TV, susceptibile de partizanat politic, au încearcă să asocieze Primăria Sectorului 1 şi numele meu cu mafia hoţilor de case şi terenuri. Tentativele constau în difuzarea ori publicarea de informaţii "pe surse" din instituţii ale statului cu competenţe în cercetarea penală a speţei. Aceste informaţii nu au fost niciodată confirmate de instituţiile în cauză nici public, oficial, şi nici informal, către mine sau către colegii mei din Primăria Sectorului 1.

Am solicitat Ministerului Public şi Ministerului de Interne să confirme public implicarea unor funcţionari din cadrul administraţiei locale a Sectorului 1 într-un caz de înşelăciune, prezentat pe larg, miercuri, de mass-media centrală. De asemenea, am solicitat celor două instituţii să facă publice numele acestor funcţionari

Modul în care a fost prezentat acest caz de către Poliţia Capitalei şi de către „surse" din cadrul Parchetului au alimentat speculaţii lansate în presă, potrivit cărora „funcţionari publici ai Primăriei Sectorului 1" ar fi implicaţi în falsificarea unor documente şi efectuarea unor tranzacţii ilegale cu bunuri aparţinând altor persoane.

Îmi exprim regretul că, în plină campanie electorală, reprezentanţi ai unor instituţii ale statului (cum ar fi Poliţia Capitalei sau „surse" din cadrul Parchetului) alimentează aceste speculaţii, transformându-se în porta-voci electorale ce transmit informaţii ambigue, a căror rezultat este denigrarea numelui instituţiei Primăriei Sectorului 1 şi a primarului Andrei Chiliman.

Dacă există persoane, angajate în cadrul Primăriei Sectorului 1, implicate în astfel de activităţi infracţionale voi fi primul care le va face public. De aceea am solicitat ca Poliţia Capitalei, alte organe de anchetă, să le facă public numele.

Potrivit Legii 188/1999 - republicată - începerea acţiunii penale împotriva unui funcţionar public, pentru infracţiuni care au legătură cu serviciul, are drept consecinţă suspendarea din funcţia publică până la soluţionarea cauzei. Această măsură nu poate fi luată în lipsa unei comunicări oficiale din partea organelor abilitate.

Primăria Sectorului 1 nu a primit nicio informare sau înştiinţare oficială din partea organelor de anchetă privind implicarea unor angajaţi ai administraţiei publice locale Sector 1 în cazurile de fraude cu terenuri prezentate pe larg de mass-media.

Asocierea numelui meu cu povestea din „Gândul" este regretabilă. Pentru îndreptarea acestei erori vă solicit publicarea acestui drept la replică, pe prima pagină a publicaţiei dvs. şi pe pagina de net, în condiţiile în care aţi publicat articolul în cauză.