Data: 02.07.2008

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman:

  „Rechinii gunoaielor nu vor mai putea să le facă mizerii locuitorilor din Sectorul 1"
 

Primarul Sectorului1 a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă pe tema încheierii procedurilor de atribuire prin licitaţie publică a salubrităţii din sector.

În premieră absolută în Bucureşti, salubrizarea unui sector a fost încredinţată prin licitaţie publică", a arătat Andrei Chiliman. Primarul a accentuat avantajele obţinute pentru cetăţenii din Sectorul 1 prin atribuirea în mod transparent a serviciilor de salubritate: ridicarea gunoiului menajer de către firma câştigătoare, fără ca locuitorii să plătească în plus pentru acest serviciu şi colectarea diferenţiată a deşeurilor. Totul la costuri mai mici comparativ cu celelalte sectoare, care obligă bucureştenii să plătească separat ridicarea gunoiului menajer.

„Începând de săptămâna viitoare, Primăria Sectorului 1 va notifica toate asociaţiile de proprietari cu privire la noile condiţii de ridicare a gunoiului menajer", a anunţat primarul Sectorului 1.

De  asemenea, Andrei Chiliman a atras atenţia asupra tentativelor „rechinilor gunoaielor din Bucureşti" de a împiedica rezolvarea problemei salubrităţii din Sectorul 1 în mod transparent, cu respectarea normelor legale şi în interesul cetăţenilor. „Am deranjat interesele rechinilor salubrizării, care fac bani pe spinarea bucureştenilor de zece ani, fără să facă şi curăţenie. Vârful lor de lance este REBU. De un an, REBU a încercat să saboteze procedura perfect legală şi transparentă a licitaţiei", a amintit primarul Sectorului 1.

Andrei Chiliman a anunţat că „ultima zvâcnire a rechinilor salubrităţii" a fost anularea, la Curtea de Apel Bucureşti, a licitaţiei, însă după ce aceasta se încheiase.

În completare, Alexandru Moldoveanu, directorul Direcţiei Juridice a Primăriei Sectorului 1, a explicat că anularea s-a făcut la cererea firmei MASOTI, societate care nu a depus niciodată o ofertă pentru a participa la licitaţie şi nici nu ar fi putut participa deoarece se află în executare silită pentru datorii la bugetul de stat şi în plus nu deţine licenţă de operator de salubrizare. Cererea firmei MASOTI era întemeiată pe aceleaşi motive cu o plângere formulată de REBU, care însă a fost respinsă tot de Curtea de Apel Bucureşti, în primăvara acestui an.

„Atragem atenţia asupra componenţei completului de judecată care a pronunţat această decizie. Două dintre cele trei judecătoare au făcut parte şi din completul care a anulat anul trecut vechea procedură de achiziţie a serviciului de salubrizare. Instanţa a trecut, totuşi, peste aceste aspecte şi peste deciziile anterioare ale Curţii de Apel şi a anulat procedura de licitaţie", a spus Alexandru Moldoveanu.

Primăria Sectorului 1 consideră decizia Curţii de Apel lipsită de efecte juridice asupra contractului, întrucât hotărârile judecătoreşti produc efecte doar pentru viitor şi nu pot influenţa o procedură încheiată anterior. Contractul este încheiat în condiţiile legii şi nu poate fi atacat decât de părţile interesate.

Primăria Sectorului 1 a sesizat CSM cu privire la modul de derulare a litigiului, solicitând verificarea modului de constituire a completului de judecată precum şi a mai multor aspecte procedurale. De asemenea, Primăria Sectorului 1 va promova toate căile de atac posibile împotriva acestei hotărâri pentru motivele arătate mai sus. 

„Rechinii gunoaielor nu vor mai putea să le facă mizerii locuitorilor din Sectorul 1", a încheiat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.