Data: 08.01.2009

Andrei Chiliman: Am atacat în instanţă OUG 230/2008

  Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a atacat în intanţa de Contecios Administrativ Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 230/2008 care interzice cumulul pensiei cu salariul.
 

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a atacat în intanţa de Contecios Administrativ Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 230/2008 care interzice cumulul pensiei cu salariul.

Ordonanţa 230/2008 confirmă, din păcate, că noul Guvern nu se conduce după vreo doctrină. Nu poate fi de dreapta, pentru că, prin această ordonanţă descurajează munca şi libertatea cetăţeanului de a decide dacă mai poate sau nu să muncească şi să trăiască mai bine!. Dar nu poate fi nici de stânga, pentru că loveşte direct asistaţii social, acei oameni care au cea mai mare nevoie de serviciile persoanelor afectate de această ordonanţă.

Miercuri, 7 ianuarie 2009, am înregistrat la cabinetul primului ministru Emil Boc plângerea prealabilă 5170/07.01.2009 prin care am cerut premierului revocarea Ordonanţei 230/2008. Astăzi, 8 ianuarie 2008, am atacat în instanţa de Contecios Administrativ ordonanţa care loveşte în interesele a zeci de mii de asistaţi social ai României.

Trebuie făcute economii, dar nu prin măsuri populiste, luate doar pentru imagine.

Actul normativ nu afectează doar pensionarii care continuă să lucreze la stat, ci şi alte mii de cetăţeni, care depind de aceşti oameni.

Realitatea este că, pe lângă pensionarii medici, profesori, pe lângă marii artişti ai României pe care îi condamnă la uitare şi sărăcie, această OUG condamnă şi miile de persoane cu dizabilităţi care au asistent personal şi miile de copii daţi spre creştere asistenţilor maternali. Nu pomenesc aici şi de miile de alte situaţii.

Numai la nivelul Sectorului 1 sunt câteva sute de pensionari asistenţi maternali şi asistenţi personali care trebuie să plece. Să nu vă imaginaţi că pentru aceste funcţii se înghesuie cei care nu sunt pensionari.

Cu atât mai regretabil este că un guvern format din două partide de stânga, a putut să lovească atât de brutal în cei cu probleme sociale, pe care se tot laudă că îi protejează. Ce devin persoanele cu dizabilităţi fără asistenţi personali? Ce devin copiii fără asistenţi maternali?

Argumentele pentru neconstituţionalitatea acestei OUG, încălcarea flagrantă a art. 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prin limitarea dreptului la muncă şi de discriminările create sunt prezentate în detaliu în plângerea prealabilă înaintată Guvernului şi în demersul înaintat instanţei de Contecios Administrativ pentru anularea OUG 230/2008.

În plus, Guvernul a emis această OUG în domeniul drepturilor omului, unde NU avea dreptul.

Cum am cerut public de mai multe ori fostului Guvern revocarea şi modificarea unor acte normative proaste, aşa am făcut şi în cazul acestei OUG, depunând ieri la Guvern o plângere prealabilă prin care am cerut revocarea acesteia. Astăzi o atacăm şi în Contencios Administrativ.

Fac un apel public la toţi primarii de oraşe mari din România să atace în Justiţie această ordonanţă. Fac un apel public la primarii PD-L şi PSD ca, dacă într-adevăr lucrează un beneficiul cetăţenilor care i-au ales, să facă presiune asupra propriului guvern pentru revocarea acestei ordonanţe.

Sper ca dl. Prim Ministru, Emil Boc - care a simţit pe propria piele, ca primar al Clujului, ce înseamnă o lege proastă - să revoce de urgenţă OUG 230/2008".