Data: 15.01.2009

Andrei Chiliman: Salut decizia Curţii Constituţionale referitor la OUG 230/2008

  Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, salută decizia Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 230/2008 care interzice cumulul pensiei cu salariul.
 

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, salută decizia Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 230/2008 care interzice cumulul pensiei cu salariul.

Decizia Curţii Constituţionale anulează un abuz al Guvernului, care ar fi lovit în interesele a zeci de mii de asistaţi social, asistenţi maternali, asistenţi sociali, profesori şi medici. În calitate de primar, recomand Guvernului să ţină cont de realităţile sociale ale comunităţilor locale din România înainte să ia decizii care lovesc în interesele majorităţii.

Ordonanţa 230/2008 confirma, din păcate, că noul Guvern nu se conduce după vreo doctrină. Nu poate fi de dreapta, pentru că, prin acea ordonanţă descuraja munca şi libertatea cetăţeanului de a decide dacă mai poate sau nu să muncească şi să trăiască mai bine!. Dar nu poate fi nici de stânga, pentru că lovea direct asistaţii social, acei oameni care au cea mai mare nevoie de serviciile persoanelor afectate de această ordonanţă.

Trebuie făcute economii, dar nu prin măsuri populiste, luate doar pentru imagine.

A continua susţinerea acestei Ordonanţe, prin transformarea ei în lege, de către Parlamentul României - aşa cum a propus premierul Emil Boc - înseamnă să condamni la uitare şi sărăcie miile de persoane cu dizabilităţi care au asistent personal şi miile de copii daţi spre creştere asistenţilor maternali, pe lângă pensionarii medici, profesori, pe lângă marii artişti ai României.

Numai la nivelul Sectorului 1 sunt câteva sute de pensionari asistenţi maternali şi asistenţi personali care trebuie să plece. Să nu vă imaginaţi că pentru aceste funcţii se înghesuie cei care nu sunt pensionari. Ce devin persoanele cu dizabilităţi fără asistenţi personali? Ce devin copiii fără asistenţi maternali?

Fac un apel public la toţi primarii de oraşe mari din România să facă front comun împotriva oricărui demers de legiferare a unei astfel de iniţiative. Fac un apel public la primarii PD-L şi PSD ca, dacă într-adevăr lucrează în beneficiul cetăţenilor care i-au ales, să facă presiune asupra propriului guvern şi propriilor parlamentari pentru revocarea acestei ordonanţe".