Data: 07.05.2009

Parteneriat Primăria Sectorului 1 și Federația Română de Tenis

 

Creşterea calităţii vieţii locuitorilor Sectorului 1 este principalul obiectiv asumat de administraţia condusă de primarul Andrei Chiliman, în mandatul 2008 - 2012. De aceea, majoritatea fondurilor de la bugetul local vor fi alocate pentru investiţii care să aducă un plus de confort bucureştenilor Sectorului 1, atât în locuinţele lor, dar mai ales în spaţiile publice.


 

Reabilitarea termică a blocurilor dar şi amenajarea peisagistică a zonelor reprezentative din Sectorul 1 fac parte din strategia de regenerare urbană a acestei zone administrative, proiect început în anul 2008 şi concretizat în anul 2009.

Paralel cu lucrările de reabilitare termică - începute deja la 23 de blocuri -  care, din punct de vedere urbanistic, vor aduce un plus estetic Sectorului 1, Primăria a început investiţiile pentru reamenajarea peisagistică a zonelor reprezentative din Sectorul 1.

Prima zonă vizată este Calea Plevnei - Ştirbei Vodă - Opera Română, zonă care va suferi o transformare radicală din punct de vedere peisagistic, urmând să devină unul din principalele puncte de atracţie ale Bucureştiului. Aleile de promenadă şi soluţiile inedite de iluminat ale parcului, precum şi refacerea clubului de tenis din mijlocul parcului sunt argumente în acest sens.

„Proiectul de reconstrucţie a Clubului de tenis Doherty şi a Parcului Opera reprezintă o parte a programului de refacere urbană declanşat la nivelul Sectorului 1 care cuprinde colaborări cu federaţii de sport, refacerea parcurilor, reabilitarea termică a blocurilor. Toate acestea vor înfrumuseţa imaginea sectorului. Scopului final al acestui proiect îl reprezintă creşterea calităţii vieţii în sectorul 1, a declarat primarul Andrei Chiliman joi, 07 mai 2009, în cadrul conferinţei de presă susţinută împreună cu preşedintele Federaţiei Române de Tenis, Ruxandra Dragomir.

Acest proiect este o continuare a tradiţiei instaurate în Sectorul 1 privind colaborarea cu federaţiile de sport: Federaţia de Atletism, de Polo, de Rugby. Clubul Doherty şi parcul Opera vor constitui un ansamblu de sport şi agrement pentru bucureştenii care vor să adopte un stil de viaţă sănătos prin practicarea sportului.   

„Prin investiţiile pe care Primăria Sectorului 1 le va face în baza sportivă, vom reuşi să readucem frumuseţea Clubului Doherty şi, implicit, a parcului. Acest club va sprijini jucătorii de performanţă, iar copiii, tinerii şi adulţii din Sectorul 1 vor putea juca gratuit tenis pe terenurile modernizate" a declarat preşedintele Federaţiei Române de Tenis, Ruxandra Dragomir.

Parcul Operei

În 1890, actualul parc era o zonă de vegetaţie naturală lângă râul Dâmboviţa - încă sălbatică şi prezenta un traseu sinuos. Zona a fost amenajată ca parc la jumătatea secolului trecut, în jurul bazei sportive de tenis, situată exact în mijlocul parcului (pe actualul teren viran).

Anul acesta, Parcul Operei va fi reamenajat peisagistic prin valorizarea patrimoniului vegetal existent.

Parcul va deveni o grădină deosebită, care se va integra în creaţiile contemporane în materie. De asemenea, va fi pus în valoare istoricul sitului (fosta Vale a Dâmboviţei) şi vor fi create noi ambiente vegetale.

O amenajare peisagistică aparte va fi realizată în apropierea clădirii Operei Române, zona urmând să fie transformată într-un loc de promenadă, dotat cu mobilier urban modern, materiale ecologice de calitate şi o soluţie inedită de iluminat ambiental, care să valorifice prezenţa clădirii Operei - monument istoric.

Tenis Club Doherty

Pe la mijlocul anilor 1920 - odată cu apariţia bazei sportive "Venus" din parcul Operei - s-au construit cinci terenuri de tenis, de câţiva entuziaşti din anturajul fraţilor Virgil şi Mircea Economu (cunoscuţi în istoria sportului românesc ca "importatorii" oficiali ai fotbalului, tenisului şi rugby-ului în ţara noastră).

Aşadar, zona Ştirbei Vodă - Calea Plevnei devenea un mare complex sportiv, vecin cu tradiţionalul Tenis Club Român din strada Dr. Staicovici (cunoscut în zilele noastre ca Arenele BNR) şi cu baza sportivă universitară a Facultăţii de Drept din strada Vasile Pârvan.

Baza sportivă de tenis din strada Ştibei Vodă a fost botezată "Doherty" după numele fraţilor englezi care, la vremea respectivă, erau celebri în lumea tenisului.

Dotată cu cinci terenuri, orientate către stradă (Calea Plevnei) şi un teren central, înconjurat de o tribună de lemn, construit în interiorul parcului, baza sportivă era accesibilă publicului mai larg. În anii 1960, terenul central cu tribuna au fost demolate pentru a fi reconstruite alte două terenuri, baza fiind redenumită "Centrul de Antrenament 2", apoi în "Şcoala Sportivă de Tenis nr. 2" - condusă de Eva Stăncescu şi Gheorghe Cobzuc, multipli campioni naţionali şi maeştri ai sportului. Sub coordonarea celor doi, baza sportivă a devenit punct de atracţie pentru peste 500 de copii din zona Ştirbei Vodă - Sala Palatului şi noul cartier Drumul Taberei.

Tot la baza sportivă din Ştirbei Vodă îşi făceau antrenamentele componenţii echipei de Cupa Davis, printre aceştia numărându-se Ion Ţiriac şi Ilie Năstase.

Majoritatea campionatelor naţionale la seniori, juniori şi copii erau permanent programate la clubul sportiv Doherty, lucru care a transformat baza sportivă în "Tenis Club Bucureşti", în anii 1970.

Cu puţin timp înainte de anul 1989, clubul este desfiinţat.

Federaţia Română de Tenis şi Primăria Sectorului 1 vor să reconstruiască baza sportivă Doherty, pe vechiul ei amplasament din Parcul Operei.

Aici vor fi amenajate 13 terenuri de tenis si o constructie formata din doua corpuri lipite.

          - primul corp acopera 5 din cele 13 terenuri, o tribuna cu 800 de locuri, un restaurant pentru public, vestiare, sala fitness, depozitari si asistenta tehnica, toate putand fi utilizate separat de al doilea corp pentru eventuale concursuri.

          - al doilea corp are aproximativ 20-23 camere duble de cazare sportivi, restaurant jucatori, bar-terasa pentru vizitatori, vestiare si sala de fitness separate de zona de concurs.

Cele doua constructii vor forma o piateta ce va rezulta ca spatiu de recreere pentru vizitatorii parcului si va fi amenajata astfel incat sa poata reprezenta un loc de desfasurare sau prezentare a diferitelor evenimente sportive.

Pentru această investiţie, precum şi pentru reamenajarea parcului Operei, Primăria Sectorului 1 va aloca, în următorii ani, aproximativ 15 milioane de lei. Investiţia se înscrie în strategia socială a Primăriei Sectorului 1 de a promova activităţile sportive, mai ales în rândul elevilor. Mai mult, modernizarea bazei sportive „Tenis Club Doherty " va ridica standardele de calitate oferite de aceasta şi va permite organizarea unor competiţii internaţionale.

La finalizarea lucrărilor, terenurile de tenis vor putea fi utilizate gratuit de către copiii şi elevii sectorului 1. Astfel se va crea o bază de selecţie pentru viitorul tenisului românesc.

„Investiţiile în sport sunt investiţii pentru viaţă! În ultimii ani am implicat Primăria Sectorului 1 în dezvoltarea sportului de masă şi de performanţă, dar şi în refacerea şi salvarea de la distrugere a bazelor sportive din Sectorul 1. Organizarea celei mai importante competiţii şcolare din Capitală, investirea a peste 2,5 milioane de euro pentru refacerea stadionului „Iolanda Balas Soter", amenajarea a două bazine de înot la standarde europene la Şcoala Generală nr. 3, parteneriatul cu Federaţia Română de Rugby pentru dezvoltarea Stadionului Naţional de Rugby „Arcul de Triumf" şi implicarea în campania pentru salvarea de la distrugere a Ştrandului Tineretului sunt numai câteva exemple în acest sens , a mai precizat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.


Investiţii pentru sport şi proiecte derulate de

Primăria Sectorului 1

ATLETISM

  • Primăria Sectorului 1 a alocat 10 milioane de lei (peste 2,5 milioane euro) pentru modernizarea bazei sportive „Iolanda Balaş Soter", aflată în administrarea Federaţiei Române de Atletism.

  • Colaborarea dintre Primăria Sectorului 1 şi Federaţia Română de Atletism este reglementată printr-un protocol, semnat în ianuarie 2008, de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman şi presedintele Federaţiei Române de Atletism, Sorin Matei.

ÎNOT

  • Anul trecut au fost inaugurate noile bazine de înot de la Şcoala Generală Nr.3, în urma finalizării lucrărilor de investiţii realizate cu fonduri de la bugetul local. Lucrările au demarat la sfârşitul lunii august 2007, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.355.652,47 lei. Din aceşti bani s-au amenajat două bazine de înot la standarde europene. Bazinul mare are 493,30 mp - destinat activităţilor sportive şi pentru ore de educaţie -, iar bazinul mic 181,10 mp - destinat celor mici, care abia învaţă să înoate.

  • A fost încheiat un protocol între Primăria Sectorului 1 şi Federaţia Română de Polo pentru reabilitarea şi modernizarea Bazinului Floreasca. Protocolul a fost semnat de Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman şi Secretarul General al Federaţiei Române de Polo, Anatol Grinţescu.
  • De asemenea, Primăria Sectorului 1 va amenaja un bazin olimpic de 50 de metri la Colegiul Tehnic Media şi un bazin de înot de 33 de metri la Liceul Nicolae Iorga

RUGBY

  • Primaria Sectorului 1 Bucureşti şi Federaţia Română de Rugby (FRR) au încheiat un protocol de colaborare în aprilie 2008, care are ca obiectiv dezvoltarea bazei sportive Stadionul Naţional de Rugby "Arcul de Triumf", aflat în Sectorul 1 al Capitalei.

FITNESS IN AER LIBER

  • Cetăţenii Capitalei iubitori ai sportului şi mişcării beneficiază, începând  din anul 2008, de două zone destinate mişcării în aer liber, într-un spaţiu personalizat. Prima zonă a fost amenajată în Parcul Kiseleff de Primăria Sectorului 1 şi Asociaţia „Pentru o Viaţă Sănătoasă" şi a doua în parcul Regina Maria.
  • Prima zonă de acest tip din Bucureşti, situată în Parcul Kiseleff din Sectorul 1, este construită în totalitate din lemn masiv şi este personalizată cu o piramidă de 3 metri postată în mijlocul traseului, pe care sunt inscripţionate sfaturi legate de un stil de viaţă sănătos şi recomandări pentru exerciţiile care trebuie efectuate la fiecare punct de lucru al ansamblului.
  • Începând din noiembrie 2008,  în parcul Regina Maria- situat pe strada Turda, în apropierea Podului Grant - Primăria Sectorului 1 a finalizat lucrările la a doua zonă de fitness în aer liber.
  •  Cei care practică sportul au la dispoziţie mai multe aparate, din metal şi plastic, la care vor exersa mişcările dorite. Pentru cei neiniţiati, pe fiecare aparat sunt inscripţionate instrucţiuni şi metode de folosire a echipamentului, astfel încât persoana care îl foloseşte să poată efectua corect un exerciţiu fizic.
  • Primăria Sectorului 1 s-a implicat şi în campania de salvare a ştrandului Tineretului şi a tuturor bazelor sportive şi este dispusă să investească pentru modernizarea şi extinderea bazelor spotive, precum şi pentru înfiinţarea unora noi.

SPORT DE MASĂ

  • Primăria Sectorului 1 este partener al campaniei sociale "Sport pentru Viaţă", iniţiată de campioana Gabriela Szabo în 2006. Campania are ca obiectiv promovarea mişcării sportive, comunicând deopotrivă căttre părinţi şi copiii.