Data: 05.11.2009

Mai multă siguranţă în unităţile de învăţământ din Sectorul 1

          7 minute. Atât este durata de intervenție a echipelor de poliție la orice tentativă de vandalism în perimetrul școlilor. Acest lucru este posibil datorită celor 44 de camere de supraveghere amplasate în 11 unități de învăţământ din Sectorul 1.
            Camerele video sunt montate pe exteriorul clădirilor în mai multe școli și licee: Colegiul Tehnic Media, din Str. Jiului nr. 8 - 4 camere; Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, din Str. Iancu de Hunedoara nr. 27 - 6 camere; Şcoala Generală nr. 3, din Str. Nicolae Titulescu nr. 52-54 - 3 camere; Liceul George Enescu, din Str. Gheorghe Mânu nr. 30 - 3 camere; Şcoala Generală nr. 1, din Str. Atelierului nr. 25 - 6 camere; Şcoala Generală nr. 183, din Str. Dunei nr. 2-4 -  4 camere; Şcoala Generală nr. 184, din Str. Ştefan Magheri nr. 13 - 7 camere; Şcoala Generală nr. 181, din Str. Nazarcea nr. 20 - 5 camere; Grupul Şcolar Transport Căi Ferate, din Str. Butuceni nr. 10 - 4 camere; Grupul Școlar Agricol V. Harnaj - 2 camere.

Alte 200 de camere de supraveghere vor fi instalate în perioada următoare la încă 20 de şcoli, urmând ca în primul trimestru al anului 2010 să se finalizeze acţiunea de instalare a camerelor video în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din administrarea Primăriei Sectorului 1.

Camerele supraveghează permanent accesul, zonele de recreere şi perimetrul exterior al unităţilor de învăţământ şi sunt racordate la Dispeceratul Central şi la dispeceratele Poliţiilor de Cartier. Măsura vizează prevenirea de fapte antisociale care să afecteze siguranţa şi integritatea fizică a copiilor şi elevilor, precum şi intervenţia operativă a echipajelor de poliţie comunitară pentru prinderea eventualilor agresori.

De asemenea, administraţia locală a finalizat montarea butoanelor de panică în toate unităţile de învăţământ aflate în administrarea sa.

Echipamentul de alarmare este montat în fiecare unitate de învăţământ într-un loc uşor accesibil personalului de pază. Butoanele de panică sunt conectate la dispeceratul Poliţiei Comunitare, timpul de răspuns al echipelor de intervenţie fiind de maxim 7 minute de la acţionarea butonului de panică.

Butonul de panică se utilizează în următoarele situaţii: pătrundere fără drept în unitatea de învăţământ, intrare prin efracţie, atac asupra personalului de pază, tulburarea ordinii şi liniştii publice, urgenţe medicale sau în caz de incendiu.

Primăria Sectorului 1 este prima autoritate locală bucureşteană care a introdus măsuri pentru siguranţa elevilor.

 „În contextul actual, când constatăm o creştere a nivelul infracţionalităţii la nivel naţional, autorităţile responsabile trebuie să răspundă cu măsuri concrete de prevenire a oricărui tip de agresiune la adresa cetăţeanului. În Sectorul 1 avem douăsprezece secţii de cartier ale Poliţiei Comunitare, avem patrulele canine, sisteme de monitorizare video în şcoli şi în zonele aglomerate, colaborăm cu Jandarmeria şi Poliţia Naţională pentru misiuni de ordine publică. Sunt măsuri fireşti, deoarece prin creşterea calităţii vieţii în comunitatea noastră înţelegem şi asigurarea liniştii şi siguranţei locuitorilor Sectorului 1. Măsurile de siguranţă luate în şcolile unde învaţă copiii noştri, pe străzi, unde circulă locuitorii Sectorului 1 şi în cartierele în care locuiesc cetăţenii acestei zone administrative sunt preocupări permanente ale administraţiei noastre", a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Biroul de Presă

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 - Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com