Primăria Sectorului 1 prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială acordă Venitul Minim Garantat persoanelor lipsite de suport material sau ale căror venituri sunt insuficiente pentru asigurarea unui nivel minim de existenţă.
În sectorul 1 există cca. 2 529 de persoane beneficiare ale acestui tip de ajutor social, dintre care 380 sunt apţi de muncă şi prestează activităţi de salubrizare a terenurilor virane şi a spaţiilor verzi din sector, 681 sunt persoane aflate la vârsta pensionării sau deja pensionate, 1200 de copii sub 16 ani şi 5 salariaţi cu venituri aflate sub cuantumul minim lunar de 883 000 de lei, care nu prestează muncă în folosul comunităţii. Sumele acordate pot fi ridicate de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Sectorului 1, din B-dul Mareşal Averescu nr. 17, în zilele de 25, 28 şi 29 ale lunii martie a.c.
De asemenea, persoanele aflate în dificultate beneficiază şi de hrană oferită de Cantinele de Ajutor Social. În momentul de faţă sunt înscrise 6 928 de persoane care primesc zilnic două mese, respectiv prânzul şi cina, cuantumul alocaţiei fiind de 48 129 lei pentru fiecare persoană/zi. Pentru a primi hrană persoanele trebuie să se înscrie într-una din categoriile:
- copii până la vârsta de 18 ani care fac parte din familii unde nu se depăşeşte venitul lunar de 883 000 lei /persoană
- tineri care urmează o formă superioară de învăţământ la cursuri de zi;
- pensionari;
- invalizi şi bolnavi cronici cu acte medicale;
- persoane care nu realizează venituri cel mult 90 de zile pe an;
- persoane ajunse la limita vârstei de pensionare, izolate social, fără susţinere legală sau venituri;
- persoane care beneficiază doar de Venitul Minim Garantat sau alte ajutoare ajutoare sociale acordate în condiţiile legii.
Din cele 6 928 de persoane care primesc zilnic două mese gratuite, suficient de multe sunt apte de muncă, dar numai 20 sunt de acord să muncească. Activităţile care sunt prestate pe raza comunităţii locale a sectorului 1 nu impun un efort fizic deosebit. Viceprimarul sectorului 1, Mihai Bâzgan, a venit cu iniţiativa ca muncitorii de la societatea REBU să formeze echipe de lucru eficiente împreună cu persoanele ce beneficiază de hrană gratuită şi care sunt abonate la Cantina de Ajutor Social. Acţiunea a debutat marţi, 22.03.2005, prin salubrizarea perimetrului cuprins între străzile Câmpul cu Maci şi Gării, din capătul Căii Giuleşti şi a continuat miercuri cu o acţiune similară în strada Mimozei din cartierul Chitila. Celor care au participat la muncă în folosul comunităţii li s-a pus la dispoziţie, de către S.C.REBU S.A., echipament adecvat precum şi transport gratuit dus-întors.
Viceprimarul Mihai Bâzgan va propune Consiliului Local a Sectorului 1 elaborarea unei reglementări care să impună obligativitatea prestării de activităţi în folosul comunităţii locale, după criterii bine stabilite în funcţie de capacitatea de muncă a fiecărei persoane. „Mi se pare normal ca oamenii apţi de muncă să presteze gratuit activităţi în folosul comunităţii care suportă zilnic cheltuielile pentru hrana lor”, a afirmat viceprimarul sectorului 1.