Data: 23.07.2010

Cartierele Sectorului 1 îşi schimbă radical înfăţişarea

 
 

Cartierele Pajura, Chitila, Bucureştii Noi, Dămăroaia şi Aviaţiei îşi schimbă radical înfăţişarea prin programul de regenerare urbană iniţiat de Primăria Sectorului 1. Reabilitarea Parcului  Bazilescu, reabilitarea şi modernizarea curţii Liceului C-tin Brâncoveanu, a Şcolii nr. 178, a Şcolii nr. 179, a Şcolii nr. 192, amplasarea de camere de supraveghere în zonele aglomerate şi în incinta unităţilor de învăţământ sunt numai câteva dintre proiectele de investiţii pe care le va derula administraţia locală în perioada următoare, în cadrul programului de regenerare urbană.

Aceste proiecte au fost supuse consultării publice în cadrul unei întâlniri dintre Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi locuitorii cartierului Pajura care a avut loc joi, 22 iulie 2010. Astfel de consultări publice vor avea loc periodic cu locuitorii tuturor cartierelor din Sectorul 1, pentru a putea alege cea mai potrivită soluţie de dezvoltare a zonelor în care locuiesc.

"Pentru a putea schimba faţa cartierelor Sectorului 1 este nevoie de un parteneriat  şi de o colaborare reală între administraţia locală şi cetăţeni. De aceea, locuitorii Sectorului 1 vor cunoaşte permanent direcţiile de dezvoltare ale cartierelor în care locuiesc, iar administraţia locală va fi într-o legătură permanentă cu cetăţenii, pentru ca aceştia să-şi poată expună punctele de vedere cu privire la proiectele pe care le derulează primăria în zonele în care ei locuiesc", a declarat  Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman

Pentru a implementa „Strategia 2012 Sector 1", cel mai complex program de regenerare urbană desfăşurat la nivelul Capitalei, Primăria Sectorului 1 va accesa şi fonduri europene care se vor adăuga fondurilor alocate de la bugetul local.

Planurile Integrate de Dezvoltare Urbană au ca scop regenerarea arealelor urbane şi sunt finanţate prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional  Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere.    

Strategia "2012 Sector 1" abordează în mod integrat problemele urbanistice, economice, sociale şi de mediu ale celor cinci ansambluri rezidenţiale, asigurând astfel coerenţă şi funcţionalitate, două elemente esenţiale în dezvoltarea unui oraş european modern.

 „Vrem să tratăm strada, parcul sau aleea ca pe o componentă integrată a unui spaţiu de locuit. Consider că oraşul, sectorul, strada sunt o prelungire a casei şi, că într-o casă, fiecare spaţiu are utilitatea lui. Pe scurt, vrem să utilizăm inteligent şi eficient fiecare colţ, mai ales când

spaţiul este limitat, aşa cum este în oraşul nostru", a precizat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. 

Programul de regenerare urbană este un proces continuu, care a început, deja în anul 2009, cu reabilitarea termică a blocurilor. Numai în cursul anului trecut, Primăria Sectorului 1 a reabilitat termic gratuit 80 de blocuri din această zonă administrativă. Astfel, peste 5000 de familii din Sectorul 1 locuiesc în imobile cu aspect urbanistic plăcut şi plătesc cu până la 50% mai puţin la întreţinere.

"Nu doar reabilităm termic blocuri, ci intervenim pentru modernizarea faţadei imobilului, a spaţiilor şi funcţiunilor din jurul clădirilor reabilitate termic. Obţinem, astfel, pe lângă reducerea costurilor de întreţinere a unui imobil - economie pentru consum de caldură, iarna şi un confort termic pe timpul verii - şi un aspect urbanistic plăcut al întregii zone, prin amenajarea spaţiilor verzi, a locurilor de parcare, a căilor de acces către imobil. Toate aceste elemente duc la creşterea calităţii vieţii locuitorilor Sectorului 1", a mai declarat primarul Andrei Chiliman.

Cel mai important obiectiv al Strategiei „2012 Sector 1" este de a creşte calitatea vieţii pentru locuitorii din Sectorul 1. În acest sens, prin proiectele concrete ce vor fi dezvoltate în următorii ani, Primăria Sectorului 1 îşi propune să obţină efecte durabile în zonele cu ansambluri de locuinţe, dar, în acelaşi timp, să genereze un impact pozitiv la scara întregului oraş.

Blocuri reabilitate termic, cu faţade noi, înconjurate de spaţii verzi sunt genul de intervenţii punctuale, pe care deja le-am început. Urmează să construim, în cartier, legături utile între bloc şi şcoală, grădiniţă, supermarket, piaţă sau parc, prin optimizarea traseelor către aceste funcţiuni. Ultimul pas va veni de la sine: cartiere dinamice, pentru care avem o predicţie de dezvoltare socială şi economică, interconectate.", a mai precizat edilul Andrei Chiliman.

Necesitatea demarării unui amplu program de regenerare în cartierele rezidenţiale intervine pe fondul dezvoltărilor succesive şi încă nearmonizate ale Bucureştiului. Perioada cuprinsă între 1926 - data primei descentralizări a Capitalei - şi momentul prezent a fost marcată de o expansiune necontrolată a spaţiului rezidenţial, expansiune ce nu a urmărit integrarea şi conectivitatea construcţiilor cu ţesutul urban în general.

Direcţia de Comunicare a Primăriei Sectorului 1

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 - Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com