Data: 01.12.2010

Din grijă pentru mediu! Sectorul 1 - locul unde comunitatea respectă mediul

         Echipamentele electronice, electrice şi electrocasince lăsate la voia întâmplării constituie un pericol pentru mediu. Bucureştenii din Sectorul 1 au înţeles acest lucru şi, din grijă pentru mediu, au predat firmelor specializate, într-o singură lună, peste 8 tone de DEEE-uri.

          Campaniile de informare lansate de Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti, Romprest şi Environ în urmă cu aproape doi ani produc efecte benefice pentru mediu. Firmele, dar mai ales asociaţiile de proprietari din Sectorul 1 şi-au făcut un obicei ca, în fiecare lună, să predea aparatura electrocasnică nefolositoare companiei specializate pentru colectarea unor astfel de deşeuri.

          Campania "Alungă fantomele electronicelor vechi", cea mai mare campanie de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice din Capitală, a ajuns la final.

          Cei mai activi participanţi la campanie - cetăţeni, asociaţii de proprietari, agenţi economici şi instituţii din Sectorul 1 - au fost premiaţi de către Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, marţi, 30 noiembrie 2010, în cadrul Galei de decernare a premiilor ce a avut loc la complexul Romexpo. Câştigătorii, pe categorii, au fost:

 ·      Cel mai EcoActiv cetăţean al Sectorului 1 - Lazăr Sofronie

 ·      Cea mai „verde" asociaţie de proprietari - Bd. Ion Mihalache nr. 144, bl. 10

 ·      Cea mai „verde" instituţie din Sectorul 1 - Ministerul Sănătăţii

Companie „liberă" de DEEE-uri - S.C. Elvila S.A.

          "Deşeurile electronice, electrice şi electrocasnice sunt un pericol pentru mediu. Lăsate la voia întâmplării pe spaţiile verzi sau pe stradă, ele ne pot afecta sănătatea. Suntem prima administraţie locală care implementează la nivelul întregii comunităţi un program de conştientizare şi colectare selectivă a DEEE-urilor. Grija pentru mediu începe de la noi de acasă", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

          Campania "Alungă fantomele electronicelor vechi", derulată de Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Compania Romprest şi Asociaţia Environ, a implicat pe de o parte, asociaţiile de locatari şi pe de altă parte instituţiile şi companiile aflate în Sectorul 1. Programul a fost dezvoltat cu ajutorul echipelor de voluntari, vânătorii de fantome, care au fost în permanent în contact cu participanţii la campanie.

          Timp de o lună de zile, în perioada 1-30 noiembrie, cetăţenii, agenţii economici şi instituţiile din Sectorul 1 s-au putut debarasa gratuit de aparatura electrocasnică nefolositoare, care le ocupa inutil spaţiul în locuinţe. 

          Echipele de voluntari implicate în campanie au avut o activitate intensă care s-a soldat cu 7950 kg de DEEE-uri colectate. Asociaţiile de proprietari au contribuit cu 550 kg, instituţiile cu 4730 kg, companiile cu 1100 kg, iar cetăţenii cu 1560 kg.

          Campania "Alungă fantomele electronicelor vechi" nu este prima campanie de colectare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice desfăşurată în Sectorul 1. Administraţia locală a lansat, încă din martie 2008, un program propriu de colectare gratuită a acestor deşeuri care se desfăşoară în a două duminică a fiecărei luni.

          Locuitorii Sectorului 1 pot renunţa cu această ocazie la aparatura electrocasnică nefolositoare: monitoare de calculator, televizoare, aparate de radio, frigidere, maşini de spălat sau alte echipamente electrocasnice vechi.

          Pe lângă campania proprie de ridicare a DEEE-urilor, administraţia locală s-a alăturat şi campaniei naţionale "Marea Debarasare", iniţiată de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

          Echipamentele electrocasnice colectate sunt preluate de către Asociaţia "Environ" în vederea tratării lor ecologice, valorificării şi reciclării, în conformitate cu legislaţia europeană de mediu.

Compartimentul Imagine, Cultură, Presă şi Informatică

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 - Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com