Data: 21.01.2011

Reabilitarea termică a redus la jumătate factura la întreținere pentru 7.000 de familii din Sectorul 1

           Peste șapte mii de familii de bucureşteni din Sectorul 1 plătesc facturi cu până la 50% mai mici la întreținere. Este vorba despre locatarii celor 130 de blocuri din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Calea Griviţei, Ion Mihalache, Aviației, Floreasca și Băneasa, reabilitate termic până în prezent de către administrația locală a Sectorului 1.
            Reabilitarea termică a clădirilor este cea mai eficientă şi economică metodă de reducere a consumului de energie, precum şi a costurilor de încălzire, facturile la întreţinere scăzând cu până la 50%, iar pierderile de căldură cu 80%.

"Peste 7000 de familii din Sectorul 1 au simţit mai puţin în această iarnă efectele crizei economice. În plină recesiune, când şomajul creşte în fiecare zi iar veniturile populaţiei scad, locatarii din cele peste 130 de imobile reabilitate termic gratuit plătesc facturi la întreţinere cu până la 50% mai mici, făcând economii semnificative la bugetul familiei. Vom intensifica programul de reabilitare termică a blocurilor în 2011, pentru ca un număr cât mai mare de familii din Sectorul 1 să locuiască în imobile cu aspect urbanistic plăcut, să beneficieze de un confort termic sporit în locuinţe şi, ce este cel mai important în această perioadă de criză, să plătească facturi pe jumătate la întreţinere, care să-i facă să treacă mai uşor iarna", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. 

După recepția lucrărilor de reabilitare termică, proprietarii imobilelor primesc certificatul energetic al clădirii, document oficial, valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atestă performanța energetică a clădirii și a instalațiilor aferente.

Toate blocurile reabilitate termic din Sectorul 1 primesc certificate energetice clasa A sau maxim B, în funcție de starea inițială a imobilului, stabilită în urma auditului energetic. Calificativele energetice pornesc de la clasa A - eficienţă energetică ridicată - și ajung până la clasa G - eficienţă energetică scăzută. În prezent, majoritatea imobilelor din București se încadrează în clasa energetică G.

În plus, blocurile reabilitate termic îşi păstrează valoarea de piaţă în ciuda faptului că preţurile imobilelor au scăzut semnificativ.

Lucrările de reabilitare termică a blocurilor constau în: termoizolarea pereţilor exteriori; termoizolarea planşeului peste ultimul nivel; termoizolarea planşeului peste subsol sau a pardoselii dispuse pe sol în cazul clădirilor fără subsol; termo-hidroizolarea teraselor; modernizarea ușilor/ferestrelor aferente părților comune; intervenții la conductele și armăturile cu pierderi din subsol/canal termic; modernizarea ferestrelor/ușilor exterioare; montarea de repartitoare de costuri și de robinete termostate pe corpurile de încălzire din apartamente.

Reabilitarea termică a blocurilor reprezintă începutul unui proces complex, de regenerare urbană a Sectorului 1. Izolarea termică a blocurilor reprezintă prima etapă din "Strategia 2012 Sectorul 1" - cel mai complex program de regenerare urbană desfăşurat la nivelul Capitalei. Acest program este o premieră pentru România şi vizează zonele ansamblurilor de locuinţe Chitila, Bucureştii Noi, Pajura, Dămăroaia şi Aviaţiei.

Strategia abordează în mod integrat problemele urbanistice, economice, sociale şi de mediu ale celor cinci ansambluri rezidenţiale, asigurând astfel coerenţă şi funcţionalitate, două elemente esenţiale în dezvoltarea unui oraş european modern.

"Obiectivul meu pentru acest mandat este creşterea calităţii vieţii, iar investiţiile în reabilitarea termică reprezintă începutul unui proces complex, de regenerare urbană a Sectorului 1. Blocuri reabilitate termic, cu faţade noi, înconjurate de spaţii verzi sunt genul de intervenţii punctuale, pe care deja le-am început. Urmează să construim, în cartier, legături utile între bloc şi şcoală, grădiniţă, supermarket, piaţă sau parc, prin optimizarea traseelor către aceste funcţiuni", a mai precizat edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

           

Compartimentul Imagine, Cultură, Presă și Informatică

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 - Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com