Data: 09.02.2011

Prioritate de grad zero pe timp de criză: investițiile

           Și în anul 2011, Sectorul 1 al Municipiului București continuă investițiile pentru creșterea calității vieții locuitorilor din această zonă administrativă.

           În perioadă de recesiune economică, cel mai eficient mod de a administra resursele de la bugetul local îl reprezintă investițiile care, pe lângă beneficiile aduse comunității, generează locuri de muncă și dezvoltare economică. Prin activitatea economică desfășurată pe raza Sectorului 1, agenții economici generează venituri la bugetul local care se întorc în servicii mai bune pentru populație.

           "Fără infrastructură, fără investiţii nu putem vorbi de dezvoltare economică. Am anticipat criza și am orientat bugetul local pentru investiții majore: reabilitarea termică a blocurilor, reamenajarea peisagistică, modernizarea piețelor din Sectorul 1, investiții în educație etc. Cu alte cuvinte, investim pentru creșterea calității vieții locuitorilor Sectorului 1" a declarat Primarul Andrei Chiliman.

 ·     Principala măsură anti-criză a administrației locale o reprezintă reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1. Peste 240 de blocuri din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Chitila, Calea Griviţei, Ion Mihalache, Aviației și Băneasa vor fi reabilitate termic în anul 2011. În acest scop, Sectorul 1 al Municipiului București va obține un împrumut de 125 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții la care se adaugă peste 40 de milioane de euro de la bugetul local.

În prezent, peste șapte mii de familii de bucureşteni din Sectorul 1 plătesc facturi cu până la 50% mai mici la întreținere. Este vorba despre locatarii celor 130 de blocuri reabilitate termic în ultimii doi ani de către administrația locală a Sectorului 1.

Reabilitarea termică a clădirilor este cea mai eficientă şi economică metodă de reducere a consumului de energie, precum şi a costurilor de încălzire, facturile la întreţinere scăzând cu până la 50%, iar pierderile de căldură cu 80%.

După recepția lucrărilor de reabilitare termică, proprietarii imobilelor primesc certificatul energetic al clădirii, document oficial, valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atestă performanța energetică a clădirii și a instalațiilor aferente. Toate blocurile reabilitate termic din Sectorul 1 primesc certificate energetice clasa A sau maxim B, în funcție de starea inițială a imobilului, stabilită în urma auditului energetic. Calificativele energetice pornesc de la clasa A - eficienţă energetică ridicată - și ajung până la clasa G - eficienţă energetică scăzută. În prezent, majoritatea imobilelor din București se încadrează în clasa energetică G.

Reabilitarea termică a blocurilor reprezintă începutul unui proces complex, de regenerare urbană a Sectorului 1. Izolarea termică a blocurilor reprezintă prima etapă din "Strategia 2012 Sectorul 1" - cel mai complex program de regenerare urbană desfăşurat la nivelul Capitalei. Acest program este o premieră pentru România şi vizează zonele ansamblurilor de locuinţe Chitila, Bucureştii Noi, Pajura, Dămăroaia şi Aviaţiei.

Blocuri reabilitate termic, cu faţade noi, înconjurate de spaţii verzi sunt genul de intervenţii punctuale, pe care deja le-am început. Urmează să construim, în cartier, legături utile între bloc şi şcoală, grădiniţă, supermarket, piaţă sau parc, prin optimizarea traseelor către aceste funcţiuni. Ultimul pas va veni de la sine: cartiere dinamice, pentru care avem o predicţie de dezvoltare socială şi economică", a precizat primarul Andrei Chiliman.

 ·   Sectorul 1 al Municipiului București este prima comunitate locală din România care a găsit soluții la problemele locative ale persoanelor evacuate din casele naționalizate, dar și a celor cu venituri reduse care nu dețin o locuință. Ultimul proiect major în acest domeniu, îl constituie construirea unui cartier de locuinţe sociale în zona Odăi. Este vorba de nouă blocuri cu 414 apartamente de care vor beneficia cele două categorii de persoane menţionate mai sus. Până în prezent au fost finalizate trei blocuri cu 54 de apartamente, urmând ca în acest an să demareze lucrările la celelalte şase imobile care totalizează un număr de 360 de apartamente. Acest cartier va avea şi o grădiniţă de 440 m², un parc şi spaţii comerciale de 1650 m².

 ·   Și în acest an administrația locală a Sectorului 1 continuă investițiile în educație, urmând să aloce fonduri importante pentru școlile, grădinițele și liceele din această zonă administrativă. Astfel, vor fi construite alte trei unități preșcolare dotate la cele mai noi standarde, două noi săli de sport și un nou cămin pentru elevi la Liceul Constantin Brâncoveanu.

 ·   Peste 150 de familii din cartierul Teodor Neagoe vor "relua" legătura cu orașul odată cu finalizarea, la sfârșitul anului 2011, a lucrărilor de consolidare a pasarelei pietonale în lungime de 50 de metri ce leagă acest cartier de Cartierul Chitila.  

 ·   Piața Agro-alimentară Amzei va fi redată circuitului comercial în această primăvară. În prezent, lucrările de modernizare și reabilitare sunt finalizate în proporție de 95%. Odată cu terminarea lucrărilor, piața va deveni un adevărat centru comercial, cu respect pentru cumpărători și pentru banul public. Noua piață va avea parcaje subterane și o linie de comercializare cu adevărat modernă, comparabilă cu cea existentă în marile capitale europene. Aici, produsele nu se vor mai vinde la grămadă, ci în centre comerciale separate pentru fiecare categorie de produse în parte: legume, fructe, flori, mezeluri, brânzeturi etc. Potrivit proiectului câştigător: "Piaţa Amzei în şase pieţe", stabilit în urma unui concurs de arhitectură, suprafaţa desfăşurată a noii pieţe este de 7000 metri pătrați, fiind de 1,7 ori mai mare decât înainte de modernizare.

Compartimentul Imagine, Cultură, Presă și Informatică

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 - Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com