Data: 07.03.2011

Andrei Chiliman: ”Sunt împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân”

           Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, se declară împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân și se pronunță pentru strângerea acestora de pe domeniul public și adăpostirea lor în centre special amenajate.
            Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti este prima administrație de sector din Capitală care a luat măsuri concrete pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân: înființarea, încă de la începutul anului 2008, a Serviciului Poliția Animalelor, inaugurarea, în luna ianuarie 2009, a Centrului Teritorial "Odăi" - cel mai modern adăpost pentru câinii fără stăpân din Capitală, deschiderea a două centre sanitar-veterinare cu tarife reduse care oferă servicii de asistenţă medicală pentru animalele de companie şi economice etc.

"Am fost și rămân împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân. Există multe alte soluții pentru rezolvarea acestei probleme, cum sunt cele pe care le-am aplicat deja în Sectorul 1: strângerea maidanezilor de pe străzi, adăpostirea în Centrul Odăi și sterilizarea lor pentru limitarea înmulțirii. Aceste soluții îmbină nevoia de protecţie a cetăţenilor de agresivitatea câinilor maidanezi, cu nevoia de protecţie a animalelor, potrivit standardelor europene în domeniu", a precizat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Serviciul Poliția Animalelor a fost creat ca o structură complementară celei din cadrul Primăriei Municipiului București care nu putea face față eficient problemei câinilor fără stăpân. Acest serviciu este o premieră la nivel național și este conceput ca o structură care să strângă câinii comunitari de pe străzi şi să vină în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor pe linie de prevenire a relelor tratamente aplicate animalelor şi protecţia acestora.

            Pasul următor l-a constituit inaugurarea, în luna ianuarie 2009, a Centrului Teritorial "Odăi", cel mai mare adăpost pentru câinii maidanezi din Capitală, având o capacitate de trei ori mai mare decât centrul aflat în administrarea Municipalității. Aici pot fi adăpostiți peste 600 de câini care sunt ridicaţi de pe străzi de Poliţia Animalelor Sector 1. Adăpostul cuprinde, pe lângă spaţiile individuale pentru câini, un cabinet veterinar modern, dotat cu toate facilităţile şi o zonă de birouri. Odată ajunşi în adăpost, câinii sunt vaccinaţi, sterilizaţi şi li se montează microcipuri pentru identificare.

            Spre exemplu, de la înfiinţarea centrului, peste 3000 de câini maidanezi au fost adunaţi de pe domeniul public. Până în acest moment au fost sterilizaţi 1222 de câini, 1415 au fost vaccinaţi, iar la 1860 li s-au montat microcipuri.

De asemenea, 400 de câini au fost revendicaţi de către proprietari, iar peste 400 de câini au fost daţi spre adopţie în cadrul campaniilor inițiate de administrația locală a Sectorului 1. Bucureştenii iubitori de animale au putut adopta, încă din primăvara anului 2009, un câine fără stăpân în cadrul campaniilor de adopție organizate în parcurile Kiseleff, Regina Maria și Bazilescu. În prezent, oricine dorește să adopte un câine maidanez, poate merge la Centrul Teritorial Odăi (Șos. Odăi nr. 3-5)  de unde poate alege un animal de companie. Actele de adopţie sunt întocmite pe loc, câinii putând fi preluaţi de viitorii proprietari imediat.

Strângerea câinilor fără stăpân de pe străzile Sectorului 1 continuă să fie o prioritate pentru administraţia locală a Sectorului 1 în ciuda decimării Poliţiei Animalelor de către Guvernul României prin Ordonanța de Urgență nr. 63/2010.

Deși după reorganizare acționează cu un efectiv mult redus față de nevoile comunității, Poliția Animalelor a declanşat la sfârşitul lunii ianuarie 2011 o nouă campanie de strângere a câinilor maidanezi de pe străzile Sectorului 1. Într-o primă etapă sunt adunaţi câinii fără stăpân din zona pieţelor, marilor complexe comerciale, precum şi din zona clădirilor de interes public din Sectorul 1: şcoli, spitale şi sedii administrative. Într-o a doua etapă, angajaţii Poliţiei Animalelor adună maidanezii din cartiere, pentru ca haitele de câini care încă mai există aici să nu mai pună în pericol siguranţa şi sănătatea locuitorilor.

Prin Serviciul Poliția Animalelor, Sectorul 1 al Municipiului București pune la dispoziția locuitorilor acestei zone administrative și două centre sanitar-veterinare cu tarife reduse: centrul situat în str. Pajurei nr. 13 - tel. 021/668.36.47 și centrul din str. Gârlei nr. 2 - tel.  021/233.05.27.

Cabinetele veterinare oferă servicii de asistenţă sanitar-veterinară socială pentru animalele de companie şi economice ai căror proprietari au domiciliul stabil în Sectorul 1. Serviciile oferite de aceste centre sunt: consultaţii şi tratamente, deparazitări interne şi externe, vaccinări câini şi pisici la cerere, diverse intervenţii chirurgicale, investigaţii paraclinice cu aparatura din dotare, ecografii animale de companie etc.

Pentru a împiedica abandonul animalelor pe domeniul public și pentru a responsabiliza deţinătorii de animale de rasă comună cu privire la obligaţiile ce le revin, a fost demarată în luna octombrie 2009 campania de identificare a câinilor și pisicilor.

Câinii şi pisicile din Sectorul 1 sunt monitorizaţi de poliţiştii comunitari prin microcipuri și crotalii pentru o identificare mai ușoară a proprietarilor, în cazul în care aceștia se pierd de stăpâni. Până în prezent, peste jumătate dintre străzile din Sectorul 1 au fost inventariate de către agenții comunitari, fiind luate în evidență 6.500 de animale.

Mai mult, administrația locală a Sectorului 1 a demarat, încă din iunie 2008, un amplu program de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor de companie care nu sunt de rasă pură, acţiune ce își propune prevenirea înmulţirii numărului de animale abandonate pe domeniul public. Până în prezent, peste 1.500 de câini şi pisici de rasă comună din Sectorul 1 au fost sterilizați gratuit. Pentru proprietarii de animale, persoane vârstnice sau nedeplasabile, Serviciul Poliţia Animalelor asigură transportul gratuit al animalelor.

Tot pentru posesorii de animale de companie, administrația locală a Sectorului 1 a amenajat sute de puncte de distribuţie (cutii metalice, inscripţionate cu mesaje de atenţionare) de unde pot fi procurate, gratuit, pungi şi mănuşi din plastic pe aleile din jurul parcurilor Regina Maria, Kiseleff, Herăstrău și în zonele Şoseaua Nordului, DN1 (Bucureşti-Ploieşti), Elena Văcărescu, Arcul de Triumf etc. Persoanele care îşi plimbă animalele de companie în zonele unde Sectorul 1 al Municipiului București a amenajat puncte de distribuţie a pungilor din plastic şi nu au asupra lor materialele necesare pentru curăţarea dejecţiilor fiziologice sunt sancționate de agenții comunitari.

           

Compartimentul Imagine, Cultură, Presă şi Informatică

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 - Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com