Data: 27.07.2011

Reabilitarea termică - unica soluție pentru a menține costurile pentru întreținere în limite suportabile

           Bucureștenii vor plăti mai mult pentru întreținere, în iarna 2011-2012, după ce majoritatea PD din CGMB a votat majorarea prețului la gigacalorie la aproape 170 lei.

           Mai puțin afectați de această majorare sunt bucureștenii care locuiesc în blocuri reabilitate termic.

           În Sectorul 1 au fost deja reabilitate 140 de blocuri, peste 7000 de familii beneficiind de avantajele reabilitării termice. Pâna la sfârșitul anului, alte aproximativ 120 de blocuri urmează să fie finalizate. Asta înseamnă că aproximativ o treime din locuitorii de la bloc din sectorul 1 vor plăti mai puțin pentru consumul de agent termic în iarna 2011-2012.

           "Reabilitarea termică este unica soluție, în momentul de față, pentru a menține la limita suportabilității factura pentru consumul de agent termic. În ciuda tuturor piedicilor puse de Ministerul Dezvoltării, care a blocat fondurile pentru acest program, Sectorul 1 va continua reabilitarea termică", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

           La trei ani de la demararea programului, în Sectorul 1 au fost reabilitate termic 140 de imobile, având o suprafață totală de peste 565.000 de metri pătrați, locatarii acestor imobile plătind facturi la întreținere cu până la 50% mai mici.

           Reabilitarea termică a clădirilor este cea mai eficientă şi economică metodă de reducere a consumului de energie, precum şi a costurilor de încălzire, facturile la întreţinere scăzând cu până la 50%, iar pierderile de căldură cu 80%.

           După recepția lucrărilor de reabilitare termică, proprietarii imobilelor primesc certificatul energetic al clădirii, document oficial, valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atestă performanța energetică a clădirii și a instalațiilor aferente.

           Toate blocurile reabilitate termic din Sectorul 1 primesc certificate energetice clasa A sau minim B, în funcție de starea inițială a imobilului, stabilită în urma auditului energetic. Calificativele energetice pornesc de la clasa A - eficienţă energetică ridicată - și ajung până la clasa G - eficienţă energetică scăzută. În prezent, majoritatea imobilelor din București se încadrează în clasa energetică G.

           În plus, blocurile reabilitate termic îşi păstrează valoarea de piaţă în ciuda faptului că preţurile imobilelor au scăzut semnificativ.

Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 - Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com