Data: 14.12.2011

Sectorul 1: Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi

Zeci de persoane cu dizabilităţi din Sectorul 1 şi-au găsit un loc de muncă. Primăria Sectorului 1 a inaugurat miercuri, 14 decembrie 2011, prima întreprindere socială înfiinţată de o autoritate locală din România, destinată persoanelor cu dizabilităţi.

În cadrul proiectului "Orizont 2009", Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 (DGASPC) a obţinut de la Uniunea Europeană fonduri în valoare de 2 milioane euro, bani cu care s-a înfiinţat o întreprindere socială formată din 7 ateliere protejate, în cadrul căreia vor lucra 60 de persoane cu dizabilităţi.

Întreprinderea socială Orizont, situată în str. Nazarcea nr. 24-28, sector 1, cuprinde următoarele ateliere lucrative: croitorie, modelare obiecte din lut, brutărie, tipografie, spălătorie ecologică, atelier de lumânări şi atelier de grădinărit.

"Criza economică adânceşte sărăcia şi diferenţele de statut social în cadrul unei comunităţi. De aceea, Primăria Sectorului 1 vine cu măsuri anticriză în această perioadă de declin economic şi recesiune. Crearea de noi locuri de muncă pentru persoanele aflate în nevoie, deschiderea în toamna anului trecut a primului magazin social din ţară, reabilitarea termică gratuită a blocurilor sunt numai câteva din măsurile luate de către administraţia pe care o conduc pentru a veni în sprijinul cetățenilor din Sectorul 1 în această perioadă grea", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, la ceremonia de inaugurare a întreprinderii sociale.

Proiectul "Orizont 2009" este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni".

Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilităţi prin dezvoltarea unei întreprinderi sociale pilot şi prin formarea profesională a specialiştilor implicaţi în procesul de integrare socio-profesională a acestor persoane.

În plus, prin implementarea proiectului "Orizont 2009" s-a introdus deja o nouă ocupaţie în Clasificarea Ocupaţiilor din România: cea de consilier vocaţional. Această ocupaţie a fost inclusă în grupa de bază 2412 "Specialişti în probleme de personal şi de pregătire profesională a personalului". De asemenea, au fost create trei centre de evaluare vocaţională (DGASPC Sector 1, DGASPC Sector 6 şi DGASPC Prahova) care vor evalua şi consilia 450 de persoane cu dizabilităţi în vederea integrării acestora în muncă. 

"În ciuda crizei financiare, care afectează toate domeniile, dar mai ales domeniul asistenţei sociale, DGASPC Sector 1 caută mereu soluţii alternative pentru a menţine serviciile sociale la standarde europene, servicii dezvoltate de-a lungul anilor", a declarat Directorul General al DGASPC Sector 1, Dănuţ Ioan Fleacă.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 are în componenţă centre de protecţie a copilului, centre pentru protecţia persoanelor adulte cu handicap şi centre pentru persoane vârstnice.

În aceste centre se oferă servicii de cazare, masă, igienă corporală, programe de recuperare complexă (la domiciliu pentru copiii nedeplasabili), educaţie continuă pentru învăţarea deprinderilor de bază, activităţi de grup şi programe individualizate, activităţi de socializare (excursii, activităţi în aer liber), servicii de îngrijiri medicale, servicii de recuperare şi reabilitare, servicii medicale şi servicii de reintegrare socială etc.

Pentru mai multe informaţii privind Proiectul "Orizont 2009", vă puteţi adresa Serviciului Strategii Proiecte Programe în Domeniul Asistenţei Sociale şi Relaţia cu ONG Proiecte, tel/fax: 021/222.41.70 persoana de contact: Ioana Parpală.


Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com