Data: 21.05.2012

Vino să descoperi povestea râului Dâmbovița în cel mai modern parc din Capitală!

Bucureștenii iubitori de o plimbare în mijlocul naturii sunt așteptați în cel mai modern parc din Capitală - Parcul Operei. Redeschis în această primăvară, spațiul verde de lângă Facultatea de Drept se distinge prin elemente peisagistice inedite care-i conferă un caracter de unicitate.

Parcul Operei este ultimul parc reamenajat în totalitate și redat agrementului de către Primăria Sectorului 1. Aleile au fost refăcute, vegetația a fost salvată și reamenajată peisagistic, au fost amplasate bănci, însă ceea ce îi conferă autenticitate este povestea râului Dâmbovița. Parcul Operei are o poveste cu atât mai interesantă cu cât, prin mijlocul lui, trecea cu mulţi ani în urmă cursul râului Dâmboviţa. 

Ţinând cont de acest aspect, specialiştii Primăriei Sectorului 1 au găsit o soluţie unicat în România: vechiul curs al râului a fost marcat printr-un culoar pietonal, mărginit de o boltă de aluni, de-a lungul acestui traseu fiind montat mobilier urban unicat în ţară. De asemenea, culoarul a fost marcat de un panou pe care scrie legenda populară a Dâmboviţei. Proiectul se numeşte "Memorialul Dâmboviţa".

"Avem nevoie de aer, avem nevoie de verde! De aceea, spaţiile verzi au fost şi vor fi în continuare o prioritate pentru administraţia pe care o conduc. Rezultatele acestui program de înverzire a Sectorului 1 se văd deja: în această zonă administrativă există în prezent o medie considerabil mai mare de spaţiu verde pe cap de locuitor decât în toate celelalte sectoare ale Capitalei", afirmă Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Tot în parcul de 3,5 hectare, a mai fost amenajată o fântână arteziană, în apropierea aleii pietonale. O atmosferă plăcută de liniște este dată de umbra deasă pe care o fac copacii seculari, printre puținii care au supraviețuit în București din perioada de înflorire a Micului Paris. În curând, Parcul Operei va fi pus în valoare și prin alte panouri de informare istorică și culturală, dar și prin locuri pentru sculpturi.

Primăria Sectorului 1 a mai amplasat în parc aparate de joacă pentru copii și aparate de fitness pentru adulți, unde vizitatorii pot face exerciții fizice în aer liber, gratuit, pe baza conceptului de grădină "în mișcare". În plus, de-a lungul culoarului pietonal a fost montat mobilier urban cu un design deosebit, constând în 100 de bănci și 50 de coșuri de gunoi. Totodată, a mai fost amenajată o pădure grădinărită cu peste 200 de arbori și aproape 800 de arbuști, au fost reamenajate căile de acces pentru promenadă și a fost plantată vegetație nouă constând în flori și papură sălbatică.

Sectorul 1 are cea mai mare suprafață de spații verzi din București și cele mai bine întreținute parcuri din Capitală (conform primului recensământ de spații verzi din 2011). Încă din anul 2004, Primăria Sectorului 1 a derulat un amplu program de înverzire a "Sectorului 1 de Verde".

Până în prezent, au fost reamenajate toate cele 17 parcuri aflate în administrare, acestea fiind astăzi adevărate oaze de sănătate și relaxare pentru comunitatea Sectorului 1 și nu numai. Pe lângă întreținerea vegetației, toate aceste parcuri au primit o tematică ce amintește de Micul Paris. Parcul Regina Maria și Parcul Kiseleff sunt doar două exemple de parcuri care au și o componentă educativă prin prezentarea, pe panouri, a informațiilor legate de o serie de personalități istorice care își leagă numele de aceste locuri.




Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dima
E-mail: presa.primaria1@gmail.com


Parcul Operei înainte de reamenajare                Parcul Operei după reamenajare
Parcul Operei inainte reamenajare Parcul Operei dupa reamenajare
Parcul Operei inainte reamenajare Parcul Operei dupa reamenajare
Parcul Operei inainte reamenajare Parcul Operei dupa reamenajare