Data: 24.05.2012

Declaratie de Presa a Primarului Andrei Chiliman cu ocazia primirii vizitei de lucru a delegatiei BEI

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a primit joi, 24 mai 2012, o vizită de lucru a delegației Băncii Europene de Investiții (BEI) condusă de vicepreședintele Băncii, Plutarchos Sakellaris.

Echipa Băncii Europene de Investiții a dat asigurări ca nu vor exista probleme pentru viitoarele trageri necesare continuării programului de reabilitare termică, modelul de acord al Sectorului 1 fiind considerat un model "de succes și demn de urmat" de alte administrații locale din România:


"Fondurile Băncii Europene de Investiții puse la dispoziția Primăriei Sectorului 1 ajută la reducerea cu 50% a consumului de energie al locuințelor incluse în programul de reabilitare termică. Acest proiect va ajuta România să-și respecte angajamentele internaționale referitoare la îmbunătățirea gradului de eficiență energetică, și anume să atingă țintele strategiei Europa 2020 și să crească calitatea vieții locuitorilor Capitalei. Odată cu implementarea lui, proiectul va avea ca rezultat reduceri semnificative a consumului de energie.

Apreciez foarte mult eforturile Primăriei Sectorului 1 de a transforma Bucureștiul într-un loc mai bun de locuit, precum și pentru contribuția adusă la îmbunătățirea mediului înconjurător.

Vă mulțumesc foarte mult, domnule primar, pentru cooperare și aștept cu nerăbdare să ne continuăm bunele relații și în viitor", a declarat vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Plutarchos Sakellaris.


La rândul său, Primarul Andrei Chiliman a salutat preocuparea Băncii Europene de Investiţii faţă de modul în care decurge programul de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul  1:

"Mă bucură faptul că Banca Europeană de Investiţii îşi manifestă în acest mod, la cel mai înalt nivel, preocuparea faţă de modul în care decurge programul nostru de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 1, "Iarna va fi ca vara".

Îi mulţumesc d-lui Sakellaris şi instituţiei pe care o reprezintă pentru parteneriatul pe care l-am instituit între primăria noastră şi BEI.

Trebuie să afirm un adevăr: fără finanţarea obţinută de la Banca Europeană de Investiţii, nu am fi reuşit niciodată să ne îndeplinim angajamentul asumat faţă de bucureştenii din Sectorul 1, acela de a reabilita termic, fără costuri pentru proprietari, toate blocurile din sector.

În anul 2011, ne-am aflat într-un mare impas, din cauza şmecheriei politicianiste a guvernării PD-L.

Aşa după cum se ştie, doamna Elena Udrea, ca ministru al Dezvoltării a decis alocarea pe criterii politice a fondurilor guvernamentale destinate reabilitării termice a blocurilor. Noi eram pe lista neagră a doamnei Udrea, astfel încât a trebuit să ne descurcăm singuri.

Şmecheria doamnei Udrea nu ne-a descurajat. Am apelat la forma împrumutului extern. Fiind cea mai bogată comunitate din România şi având o administraţie orientată către investiţii, am îndeplinit criteriile drastice de performanţă cerute de obţinerea împrumutului BEI.

Suntem, astăzi, titularii celui mai mare contract de împrumut încheiat cu BEI de o autoritate a administraţiei publice locale din România.

Este un contract de împrumut încheiat în condiţii foarte avantajoase pentru Primăria Sectorului 1 – vorbim de 125 de milioane de Euro, rambursabili în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de 4 ani.

Această stare de fapt ne obligă să ne facem treaba cât mai bine, cu responsabilitate şi implicare, astfel încât toate blocurile din Sectorul 1 să fie reabilitate termic în cel mai scurt timp. Termenul pe care l-am impus este 31 decembrie 2014.

Astăzi, suntem, fără exagerare, campionii României la reabilitare termică!

În 2012, la trei ani de la debutul aplicării pro¬gramului "Iarna va fi ca vara!", în Sectorul 1 avem 393 de blocuri reabilitate termic, fără costuri pentru proprietari şi cu participarea financiară majoritară a Primăriei. Pentru acest an, ne propunem reabilitarea termică a încă 336 de blocuri.

Programul "Iarna va fi ca vara" reprezintă o investiţie eficientă pe timp de criză. Consider că orice administraţie locală trebuie, în aceste vremuri, să aplice politici de natură să relanseze viaţa economică a comunităţii pe care o reprezintă.

Îmi exprim speranţa că, de astăzi înainte, vom avea nu un parteneriat în doi – primărie-BEI, ci un parteneriat în trei: primărie-guvern-BEI.

Am convingerea că guvernul USL nu va aplica şmecheriile politicianiste ale guvernării PD-L. Am convingerea că administraţiile locale performante vor fi încurajate de noul guvern să aplice politicile corecte pe timp de criză: investiţiile cu efecte economice.

Salut prezenţa colegului meu de alianţă politică, d-nul ministru Titus Corlăţean, şi o iau ca pe o garanţie că aşa va fi.

Plecând de la această convingere a mea, îi adresez domnului ministru Corlăţean, rugămintea de a milita, la nivelul guvernului, pentru modificarea legislaţiei privind reabilitarea termică, astfel încât să ne putem implica financiar şi în reabilitarea termică a caselor.

Pentru că aşa este corect! Şi cetăţenii proprietari de case plătesc impozite la bugetul local, şi ei au dreptul să beneficieze de investiţiile noastre. 

Trebuie să găsim formula legală astfel încât, pe actuala lege, primăriile care dispun de resursă financiară să poată prelua măcar o parte din cheltuielile proprietarilor de case.

Vă mulţumesc şi vă invit pe toţi, în primul rând pe domnul vicepreşedinte Sakellaris, să vedeţi cum investim în Sectorul 1 banii împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii. Chiar dacă, astăzi, vremea nu ţine cu noi" – Andrei Chiliman.




Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dima
E-mail: presa.primaria1@gmail.com