Data: 28.05.2012

Prioritate pentru viaţă! Sectorul 1: Peste 500 de persoane testate gratuit pentru depistarea riscului de osteoporoză

Peste 500 de bucureşteni din Sectorul 1 au apelat la serviciile specialiştilor Complexului Multifuncţional Caraiman pentru a-şi testa gratuit riscul de osteoporoză. Astfel, în numai două luni de la lansarea programului de testare gratuită, iniţiat de Primăria Sectorului 1, au fost evaluaţi 514 de cetăţeni din această zonă administrativă, dintre aceştia 94% fiind femei cu vârsta peste 41 de ani.

Analizele efectuate au relevat faptul că 44% dintre pacienţi prezintă osteopenie - afectarea uşoară a osului (o densitate osoasă mai mică decât cea normală), care nu este destul de puternică pentru a putea fi numită osteoporoză, dar care creşte riscul de producere a acestei afecțiuni,  iar 36% dintre ei suferă deja de osteoporoză.

"Determinarea densităţii osoase ajută medicul în luarea deciziei dacă o persoană prezintă un risc crescut pentru o fractură cauzată de osteoporoză. Obiectivul osteodensitometriei este acela de a prezice riscul de fractură în viitor. Informaţiile rezultate în urma acestei analize indică în ce măsură persoana are nevoie de tratament pentru reducerea riscului de fractură", afirmă Angelica Juracopschi, Directorul Complexului Multifuncţional Caraiman.

Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin oase mai puţin dense şi mai puţin puternice decât oasele normale. Această afecţiune măreşte riscul pentru fracturi osoase chiar şi la traumatisme minore, cum ar fi căderea de la propria înălţime, strănutul sau tusea.
Având în vedere numeroasele solicitări pentru realizarea acestui test, Primăria Sectorului 1 a decis continuarea programului de testare gratuită pe tot parcursul anului 2012. Persoanele interesate de efectuarea osteodensitometriei pot merge zilnic la sediul Complexului Multifuncţional Caraiman (Str. Caraiman nr. 33A, Sector 1). Pentru informaţii suplimentare sau pentru programări, cei interesaţi sunt rugaţi să sune la nr. de telefon: 021/224.40.73.

Inaugurat la sfârşitul lunii aprilie 2008, Complexul "Caraiman" este primul centru medical deschis în România de o autoritate locală, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Situat într-o clădire modernă, consolidată şi reabilitată, centrul medical deschis de Primăria Sectorului 1 dispune de 16 cabinete, dotate cu aparatură de ultimă generaţie. Aici cetăţenii cu venituri reduse din Sectorul 1 beneficiază de o gamă largă de servicii medicale gratuite cum ar fi: consultaţii, tratamente şi analize medicale, servicii stomatologice, oftalmologice şi psihologice, servicii medicale gratuite la domiciliu pentru pensionari, pentru persoane cu handicap etc.



Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dima
E-mail: presa.primaria1@gmail.com