Data: 17.01.2013

Sector 1: Programul de reabilitare termică a blocurilor continuă, gratuit pentru cetăţeni!

Programul de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 1 va continua fără ca cetăţenii din această zonă administrativă să achite vreun ban din costul acestei investiţii. În cursul anului 2013 alte 250 de blocuri din Sectorul 1 vor intra în programul de reabilitare termică în aceleaşi condiţii ca şi până în prezent: gratuit pentru cetăţeni!
"Doresc să-i asigur pe cetăţenii Sectorului 1 că programul de reabilitare termică a blocurilor va continua să fie gratuit! Ar fi nedrept şi inacceptabil ca proprietarii din unele imobile să beneficieze de reabilitare termică gratuit şi alţii nu. Nu putem să le fim unora mumă, iar altora – ciumă.  Toţi proprietarii de apartamente plătesc impozite la bugetul local, şi toţi au dreptul să beneficieze de investiţiile noastre în aceleaşi condiţii", afirmă Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.
Reabilitarea termică a blocurilor  rămâne și în acest an prioritatea de grad zero a Primăriei Sectorului 1 pe linie de investire a banului public. În cursul anului trecut Primăria Sectorului 1 a finalizat reabilitarea termică a încă 150 de imobile, ajungând, după patru ani de la debutul programului "Iarna va fi ca vara",  la aproape 500 de blocuri anvelopate. Se estimează că până la sfârşitul anului 2014 va fi finalizat  programul de reabilitare termică a blocurilor din această zonă administrativă.
În plus, în Sectorul 1 va demara şi programul de reabilitare termică a caselor tot gratuit pentru cetăţeni. Potrivit Ordonanței nr. 63/2012, aprobată în această toamnă de Guvernul României administrațiile locale pot introduce în programul de reabilitare termică și locuințele unifamiliale, eliminând astfel discriminarea dintre proprietarii de apartamente şi proprietarii de case.
Adoptarea acestui act normativ este rezultatul demersurilor realizate la Guvernul României de către Primăria Sectorului 1 cu sprijinul esenţial al cetăţenilor din această zonă administrativă.
În baza acestui act normativ, ca și în cazul blocurilor, Primăria Sectorului 1 va finanța reabilitarea termică a locuinţelor tip casă. În Sectorul 1 există aproximativ 30.000 de locuinţe care ar putea fi reabilitate dacă proprietarii doresc acest lucru. Conform noilor modificări legislative, pot intra în programul de reabilitare termică casele și imobilele proiectate înainte de 1989.
Lucrările efective vor putea începe cel mai devreme la sfârşitul anului 2013 - începutul anului 2014, însă cetățenii din Sectorul 1 își pot depune cererile pentru a intra în programul de reabilitare termică după apariția normelor de aplicare a OUG nr. 63/2012.
Criteriul de intrare în programul de reabilitare termică va fi: primul venit - primul servit, după modelul aplicat deja la blocurile din această zonă administrativă.
Proiectul de reabilitare termică, indiferent că este vorba de blocuri sau de case este o investiţie economică pe timp de criză. Aplicarea proiectului înseamnă creşterea valorii de piaţă a locuinţelor, creşterea economiilor cetăţenilor prin scăderea costurilor de întreţinere a locuinţei, precum şi reducerea risipei de resursă energetică.
Pe lângă beneficiile de ordin economic, prin programul de reabilitare termică comunitatea Sectorului 1 va locui într-o zonă coerentă din punct de vedere urbanistic și estetic.

Informații de background
2007: La iniţiativa edilului Andrei Chiliman, Primăria Sectorului 1 lansează, în premieră la nivel naţional, programul de reabilitare termică a blocurilor din această zonă administrativă. Totodată, Primăria Sectorului  1 este şi prima administraţie locală care a venit cu soluţii pentru preluarea integrală a costurilor care ar fi revenit, conform legii, asociaţiilor de proprietari. Astfel, reabilitarea termică se efectuează gratuit pentru locatari, costurile fiind preluate integral de administraţia locală a Sectorului 1. În acest fel, locuitorii nu plătesc niciun ban pentru aceste lucrări. Acest model de succes a fost preluat şi de alte primării din Bucureşti sau din ţară.
2008:  Se înscriu în programul de reabilitare termică primele 750 de asociaţii de proprietari.
2009:  Încep lucrările propriu-zise de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 1. La sfârşitul acestui an 4.500 de familii, reprezentând un total de 84 de asociaţii de proprietari, locuiesc deja în blocuri reabilitate termic.
2010:  Sunt finalizate lucrările de reabilitare termică la alte 50 de asociaţii de proprietari din Sectorul 1.
2011:  Primăria Sectorului 1 a început lucrările de reabilitare termică la încă 205 imobile, la sfârşitul acestui an în Sectorul 1 existând 340 de imobile reabilitate termic. Astfel, peste 1/3 dintre proprietarii de apartament la bloc plătesc deja cu până la 50% mai puţin la întreţinere.
Tot în 2011, pentru a accelera programul de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a semnat un contract de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de 125 de milioane de Euro, rambursabili în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de 4 ani. Este cel mai mare credit acordat de BEI unei autorităţi a administraţiei publice locale din România. Prin împrumutul acordat de BEI vor putea fi reabilitate termic 365 de blocuri din Sectorul 1 până la finalul anului 2013. În acest fel, administraţia Sectorului 1 îşi respectă angajamentul faţă de cetăţenii din această zonă administrativă, ducând la bun sfârşit programul de reabilitare termică a blocurilor, chiar şi într-o perioadă de criză economică.
2012:  Primăria Sectorului 1 finalizează reabilitarea termică la alte 150 de imobile din această zonă administrativă. Administraţia locală estimează că până la sfărşitul anului  2014 va finaliza programul de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 1.



Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com